Кореняк софиянци се изнасят на село
Дата на публикуване: 24.09.2019
кореняк софиянци

Кореняк софиянци се изнасят на село

Мина модата кореняк софиянци да си останат до края на живота в София. Напоследък все повече хора, родени в София, искат да се изнесат в малки населени места. Дори са готови да си продадат апартаментите си, с цел реинвестиция в къща на село. Причината е много проста. Всички искат да избягат от постоянния монотонен шум, непрекъснатите ремонти и строежи, мръсния въздух, лудницата, бутаницата. Презастрояването завладява столицата ни, което е голям проблем за хората, които искат пространство, чист въздух и тишина. Доста хора се оглеждат за къщи и вили някъде в полите на Витоша, защото там въздухът все пак е доста по-чист, отколкото в централните и запазните части на София. Собственичка на агенция за недвижими имоти твърди, че напоследък софиянците имат желание да си купят къща в селата около столицата. Но за целта задължително им трябва изправен автомобил, за да им е удобно да стигат бързо до работа и да водят децата на училище, без да е нужно да стават в 5 сутринта. А и това вече не е лесна задача, защото често попадат в задръствания при влизане в града. Защото има стотици, които не живеят в София, но идват да работят тук.
Най-големия проблем си остава детската градина или училището. Кореняците, които са се изнесли на село все пак държат детето им да посещава софийски детски градини и реномирани училища, а не тези в селото, в което са се изнесли да живеят. Пък и всички искат децата им да ходят на курсове и извънкласни занимания.

Ако се чудите колко върви къща около София, с около един декар дворно място, цената според брокурите е около 300 000 лева. Но в кварталите на планината Витоша, цените са доста по-високи.
Последен хит са сглобяемите къщи, които са по-изгодни като пари и се строят доста по-бързо. Някои софиянци пък си купуват стара къща за по-малко пари и си я ремонтират основно. Положителното за хората, които искат да се сдобият с нов имот е, че в момента цените не се вдигат толкова бързо, както преди няколко години.
Все още има хора, за които панелното жилище също е добро решение, колкото и невероятно да звучи това. Те го предпочитат, защото поддръжката е по-лесна и евтина и разпределението на помещенията е по-добро. Други пък са фенове на новото строителство. А има и хора, които обичат старите постройки, защото локацията от там им е по-добра.

Имотите, които се строят на зелено също са на преден план, като хората ги предпочитат, когато се строят в близост до метростанции или редовен градски транспорт. Бизнес паркът е в близост до квартал “Младост”, което вдига цената на жилищата там. Хората искат да работят близо до дома си и това е нормално, споделят брокерите. А и метрото вече спира там, които го прави удобна изходна точка.
Най-скъпите жилища си остават при докторската градина, като за скромен апартамент до 90 квадрата цената стига половин милион лева. В сравнение с него, 125 кв. м. в квартал Бояна може открие 360 000 лева.

Цените се непосилни за някои и ги обвързват с кредити за цял живот. Това също е причина кореняк софиянци да търсят алтернатива в по-малките населени места, но в близост до града.

Още новини
Приютих бездомник у дома

Приютих бездомник у дома

Приютих бездомник у дома. Всичките ми проблеми идват от това, че съм прекалено наивна, състрадателна и доверчива. Историята е толкова неприятна, че не смея да я споделя с никого. Но пред читателите на „Лична драма“ ще разкрия сърцето си, защото съм убедена, че ще ме...

повече информация
Магия за сбъдване на желания

Магия за сбъдване на желания

Магия за сбъдване на желания от дълбока древност. С тази магия за сбъдване на желание вие ще постигнете целта си Всеки иска да направи една магия за сбъдване на желание и то да стане факт. Всъщност в древността са ползвани ежедневно подобни ритуали. Днес ние не...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2020

Месечен хороскоп декември 2020

Месечен хороскоп декември 2020 ви вещае един по-спокоен декември, през който ако сте здрави можете да намерите време и да се поглезите. Гледайте оптичистично - най-лошото е зад гърба ви. Започваме със Зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2020 звездите...

повече информация
Епипремнум ауреум пречиства

Епипремнум ауреум пречиства

Епипремнум ауреум или "дяволски бръшлян" е билка, която е популярна благодарение на това, че е лесна за отглеждане и не изисква някакви специални условия. Въпреки това, в последно време все повече се проявява благотворното действие на тази билка за здравето на хората...

повече информация
Advertisements
Оцелях и намерих щастието

Оцелях и намерих щастието

Оцелях от един кошмар и намерих своят път. Сега, припомняйки си миналото, ми се струва, че е било кошмар, от който още не знам как съм оцеляла… Всичко си ми беше наред: тих семеен живот, нормална работа, домашни задължения, грижа за детето и съпруга ми. Казано...

повече информация
Китайски хороскоп за 2021

Китайски хороскоп за 2021

Китайски хороскоп за 2021. За тези, които искат да държат успеха си под контрол и да накарат Годината на Вола да работи за себе си, китайският хороскоп ще ви каже щастливите месеци 2021 г. за всеки знак от зодиака и какво трябва да се направи през този период. Очаква...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.