Кореняк софиянци се изнасят на село
Дата на публикуване: 24.09.2019
кореняк софиянци

Кореняк софиянци се изнасят на село

Мина модата кореняк софиянци да си останат до края на живота в София. Напоследък все повече хора, родени в София, искат да се изнесат в малки населени места. Дори са готови да си продадат апартаментите си, с цел реинвестиция в къща на село. Причината е много проста. Всички искат да избягат от постоянния монотонен шум, непрекъснатите ремонти и строежи, мръсния въздух, лудницата, бутаницата. Презастрояването завладява столицата ни, което е голям проблем за хората, които искат пространство, чист въздух и тишина. Доста хора се оглеждат за къщи и вили някъде в полите на Витоша, защото там въздухът все пак е доста по-чист, отколкото в централните и запазните части на София. Собственичка на агенция за недвижими имоти твърди, че напоследък софиянците имат желание да си купят къща в селата около столицата. Но за целта задължително им трябва изправен автомобил, за да им е удобно да стигат бързо до работа и да водят децата на училище, без да е нужно да стават в 5 сутринта. А и това вече не е лесна задача, защото често попадат в задръствания при влизане в града. Защото има стотици, които не живеят в София, но идват да работят тук.
Най-големия проблем си остава детската градина или училището. Кореняците, които са се изнесли на село все пак държат детето им да посещава софийски детски градини и реномирани училища, а не тези в селото, в което са се изнесли да живеят. Пък и всички искат децата им да ходят на курсове и извънкласни занимания.

Ако се чудите колко върви къща около София, с около един декар дворно място, цената според брокурите е около 300 000 лева. Но в кварталите на планината Витоша, цените са доста по-високи.
Последен хит са сглобяемите къщи, които са по-изгодни като пари и се строят доста по-бързо. Някои софиянци пък си купуват стара къща за по-малко пари и си я ремонтират основно. Положителното за хората, които искат да се сдобият с нов имот е, че в момента цените не се вдигат толкова бързо, както преди няколко години.
Все още има хора, за които панелното жилище също е добро решение, колкото и невероятно да звучи това. Те го предпочитат, защото поддръжката е по-лесна и евтина и разпределението на помещенията е по-добро. Други пък са фенове на новото строителство. А има и хора, които обичат старите постройки, защото локацията от там им е по-добра.

Имотите, които се строят на зелено също са на преден план, като хората ги предпочитат, когато се строят в близост до метростанции или редовен градски транспорт. Бизнес паркът е в близост до квартал “Младост”, което вдига цената на жилищата там. Хората искат да работят близо до дома си и това е нормално, споделят брокерите. А и метрото вече спира там, които го прави удобна изходна точка.
Най-скъпите жилища си остават при докторската градина, като за скромен апартамент до 90 квадрата цената стига половин милион лева. В сравнение с него, 125 кв. м. в квартал Бояна може открие 360 000 лева.

Цените се непосилни за някои и ги обвързват с кредити за цял живот. Това също е причина кореняк софиянци да търсят алтернатива в по-малките населени места, но в близост до града.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.