Кореняк софиянци се изнасят на село
Дата на публикуване: 24.09.2019
кореняк софиянци

Кореняк софиянци се изнасят на село

Мина модата кореняк софиянци да си останат до края на живота в София. Напоследък все повече хора, родени в София, искат да се изнесат в малки населени места. Дори са готови да си продадат апартаментите си, с цел реинвестиция в къща на село. Причината е много проста. Всички искат да избягат от постоянния монотонен шум, непрекъснатите ремонти и строежи, мръсния въздух, лудницата, бутаницата. Презастрояването завладява столицата ни, което е голям проблем за хората, които искат пространство, чист въздух и тишина. Доста хора се оглеждат за къщи и вили някъде в полите на Витоша, защото там въздухът все пак е доста по-чист, отколкото в централните и запазните части на София. Собственичка на агенция за недвижими имоти твърди, че напоследък софиянците имат желание да си купят къща в селата около столицата. Но за целта задължително им трябва изправен автомобил, за да им е удобно да стигат бързо до работа и да водят децата на училище, без да е нужно да стават в 5 сутринта. А и това вече не е лесна задача, защото често попадат в задръствания при влизане в града. Защото има стотици, които не живеят в София, но идват да работят тук.
Най-големия проблем си остава детската градина или училището. Кореняците, които са се изнесли на село все пак държат детето им да посещава софийски детски градини и реномирани училища, а не тези в селото, в което са се изнесли да живеят. Пък и всички искат децата им да ходят на курсове и извънкласни занимания.

Ако се чудите колко върви къща около София, с около един декар дворно място, цената според брокурите е около 300 000 лева. Но в кварталите на планината Витоша, цените са доста по-високи.
Последен хит са сглобяемите къщи, които са по-изгодни като пари и се строят доста по-бързо. Някои софиянци пък си купуват стара къща за по-малко пари и си я ремонтират основно. Положителното за хората, които искат да се сдобият с нов имот е, че в момента цените не се вдигат толкова бързо, както преди няколко години.
Все още има хора, за които панелното жилище също е добро решение, колкото и невероятно да звучи това. Те го предпочитат, защото поддръжката е по-лесна и евтина и разпределението на помещенията е по-добро. Други пък са фенове на новото строителство. А има и хора, които обичат старите постройки, защото локацията от там им е по-добра.

Имотите, които се строят на зелено също са на преден план, като хората ги предпочитат, когато се строят в близост до метростанции или редовен градски транспорт. Бизнес паркът е в близост до квартал “Младост”, което вдига цената на жилищата там. Хората искат да работят близо до дома си и това е нормално, споделят брокерите. А и метрото вече спира там, които го прави удобна изходна точка.
Най-скъпите жилища си остават при докторската градина, като за скромен апартамент до 90 квадрата цената стига половин милион лева. В сравнение с него, 125 кв. м. в квартал Бояна може открие 360 000 лева.

Цените се непосилни за някои и ги обвързват с кредити за цял живот. Това също е причина кореняк софиянци да търсят алтернатива в по-малките населени места, но в близост до града.

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.