Кореняк софиянци се изнасят на село
Дата на публикуване: 24.09.2019
кореняк софиянци

Кореняк софиянци се изнасят на село

Мина модата кореняк софиянци да си останат до края на живота в София. Напоследък все повече хора, родени в София, искат да се изнесат в малки населени места. Дори са готови да си продадат апартаментите си, с цел реинвестиция в къща на село. Причината е много проста. Всички искат да избягат от постоянния монотонен шум, непрекъснатите ремонти и строежи, мръсния въздух, лудницата, бутаницата. Презастрояването завладява столицата ни, което е голям проблем за хората, които искат пространство, чист въздух и тишина. Доста хора се оглеждат за къщи и вили някъде в полите на Витоша, защото там въздухът все пак е доста по-чист, отколкото в централните и запазните части на София. Собственичка на агенция за недвижими имоти твърди, че напоследък софиянците имат желание да си купят къща в селата около столицата. Но за целта задължително им трябва изправен автомобил, за да им е удобно да стигат бързо до работа и да водят децата на училище, без да е нужно да стават в 5 сутринта. А и това вече не е лесна задача, защото често попадат в задръствания при влизане в града. Защото има стотици, които не живеят в София, но идват да работят тук.
Най-големия проблем си остава детската градина или училището. Кореняците, които са се изнесли на село все пак държат детето им да посещава софийски детски градини и реномирани училища, а не тези в селото, в което са се изнесли да живеят. Пък и всички искат децата им да ходят на курсове и извънкласни занимания.

Ако се чудите колко върви къща около София, с около един декар дворно място, цената според брокурите е около 300 000 лева. Но в кварталите на планината Витоша, цените са доста по-високи.
Последен хит са сглобяемите къщи, които са по-изгодни като пари и се строят доста по-бързо. Някои софиянци пък си купуват стара къща за по-малко пари и си я ремонтират основно. Положителното за хората, които искат да се сдобият с нов имот е, че в момента цените не се вдигат толкова бързо, както преди няколко години.
Все още има хора, за които панелното жилище също е добро решение, колкото и невероятно да звучи това. Те го предпочитат, защото поддръжката е по-лесна и евтина и разпределението на помещенията е по-добро. Други пък са фенове на новото строителство. А има и хора, които обичат старите постройки, защото локацията от там им е по-добра.

Имотите, които се строят на зелено също са на преден план, като хората ги предпочитат, когато се строят в близост до метростанции или редовен градски транспорт. Бизнес паркът е в близост до квартал „Младост“, което вдига цената на жилищата там. Хората искат да работят близо до дома си и това е нормално, споделят брокерите. А и метрото вече спира там, които го прави удобна изходна точка.
Най-скъпите жилища си остават при докторската градина, като за скромен апартамент до 90 квадрата цената стига половин милион лева. В сравнение с него, 125 кв. м. в квартал Бояна може открие 360 000 лева.

Цените се непосилни за някои и ги обвързват с кредити за цял живот. Това също е причина кореняк софиянци да търсят алтернатива в по-малките населени места, но в близост до града.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.