Коронавирусът засяга децата по-малко
Дата на публикуване: 07.02.2020
коронавирусът

Коронавирусът засяга децата по-малко

Коронавирусът е новото предизвикателство на 2020 година, за което все още няма лек и решение. Учените все още научават за коронавирусната епидемия, която е убила близо 500 души и е заразила над 24 000 в Китай. Една от най-големите мистерии е защо толкова малко деца са се разболели.
За първи път е съобщено за епидемията на 31 декември, но не е диагностицирана деца на възраст под 15 години от 22 януари. Проучване в английско списание по медицина по това време казва, че “децата е вероятно по-малко да се заразят или, т.е. ако са заразени, могат да показват по-леки симптоми от възрастните.”
Оттогава лекарите са регистрирали няколко еднократни случая сред деца: 9-месечно момиче в Пекин, дете в Германия, на чийто баща е диагностициран първо вирусът, и дете в Шенжен, Китай, което е било заразено, но не показва симптоми.

В сряда китайските власти потвърдиха, че едно бебе в Ухан, Китай, е тествало положително на вируса 30 часа след раждането; майката на бебето е пациент с коронавирус.
Но в по-голямата си част децата не изглеждат много уязвими към вируса.
“От всичко, което видяхме, и поради причини, които не са ни ясни, изглежда, че вирусът засяга предимно възрастните”, заяви пред Business Insider Ричард Мартинело, доцент по инфекциозни болести в Йейлското училище по медицина. „Някои от докладите, излезли досега от Китай, са от болници за възрастни, а не от педиатрични болници, така че може просто да не видим тези данни.“
Според здравни експерти ниският брой на случаите сред децата е добре, тъй като децата по-рядко спазват хигиената на възрастните – да мият ръцете си, да закриват устата си и да се въздържат от докосване до други – поведение, което може да разпространи микроби.

“Ако можем да защитим децата – първо това е добре за тях, второ това е добре за населението”, каза за Business Insider Арън Милстоун, епидемиолог и професор по педиатрия от университета Джон Хопкинс. “Ако болестта проникне в педиатричната популация, това може да засили огнището.”

Симптомите на новия коронавирус са подобни на тези, свързани с пневмония или грип: треска, кашлица, втрисане, главоболие, затруднено дишане и болки в гърлото.

Коронавирусът има поразително сходство с SARS вирусът, при който са загинали 774 души и са заразени над 8000 между ноември 2002 г. и юли 2003 г. Има също някои случаи на SARS сред децата: само 80 лабораторно потвърдени случая и 55 вероятни или подозирани случая.

Повечето от тези деца развиха треска, а някои също кашлица или повръщаха.

В доклад от 2007 г. експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията установяват, че деца на 12 и по-малки години проявяват по-леки симптоми на ТОРС, отколкото възрастните. От вируса не са умрели деца или юноши и имаше само един случай, при който дете предаваше ТОРС на друг човек.
Учените все още не са сигурни защо това беше така.

В сегашната епидемия от коронавирус има две обяснения защо толкова малко деца са се разболели: или са били по-малко вероятно да бъдат изложени на заразата, или има нещо различно в това как телата им реагират на вируса.

“Предполагам, че липсата на много заразени деца, за които се съобщава, е заради начина, по който е започнала епидемията”, заяви за Business Insider Дейвид Вебер, професор по епидемиология и педиатрия от Университета на Северна Каролина в Chapel Hill.

Китайските власти смятат, че вирусът първо е засегнал хората на пазара на морски дарове в Ухан, където се продават живи животни.

“Не са много децата, които ходят на рибния пазар”, добави Вебер.

Пазарът на Ухан беше затворен на 1 януари и оттогава местните служители забраниха продажбата на живи животни в целия град. Комунистическата партия на Китай обеща да противодейства на незаконната търговия с диви животни в цялата страна.

Ако коронавирусът се разпространи сред децата, огнището може да стане много по-лошо.
Възможно е също така възрастните да не разпространяват вируса върху децата, защото хората внимават да мият ръцете си, да покриват устата си и да се самоизолират, ако се почувстват болни. Вирусът може да се разпространи между хората чрез дихателни капчици като слюнка и слуз, така че добрата хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на предаването.

Тъй като огнището продължава да расте, страните по света могат да започнат да докладват повече случаи сред децата.

“Когато видим някакъв нов вирус, цялото население е податливо”, каза Милстоун. “Не знаем, че този вирус атакува дихателните пътища на възрастните повече, отколкото децата.”

Все пак грипът вероятно представлява по-непосредствена заплаха за повечето деца по света, отколкото коронавирусът, каза Вебер.

„Хората в момента трябва да са много по-загрижени за грипа и други респираторни или вирусни заболявания“, каза той. “При много огнища на грип децата го разпространяват повече от възрастните.”

Деца, по-малки от 5 години, са изложени на висок риск от развитие на сериозни усложнения от грипния вирус, като пневмония и респираторна и бъбречна недостатъчност. Учените не са сигурни защо това е така, но някои подозират, че децата имат по-голям имунологичен отговор, така че е по-вероятно да имат треска или да претърпят увреждане на тъканите, тъй като телата им се опитват да се преборят с инфекцията.

По-голямата част от смъртните случаи от грип в САЩ – между 70 и 85 процента – се наблюдават при хора на 65 години и повече. Според Световната здравна организация около 80 процента от смъртните случаи от новия коронавирус са настъпили сред хора на възраст 60 и повече години.
За разлика от грипа обаче, няма ваксина, която да предпази хората от този нов вирус.
“Ако успеем да запазим този вирус далеч от педиатричната популация, това ще помогне да се спре това”, каза Милстоун.

Източник: sciencealert.com

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.