Коронавирусът засяга децата по-малко
Дата на публикуване: 07.02.2020
коронавирусът

Коронавирусът засяга децата по-малко

Коронавирусът е новото предизвикателство на 2020 година, за което все още няма лек и решение. Учените все още научават за коронавирусната епидемия, която е убила близо 500 души и е заразила над 24 000 в Китай. Една от най-големите мистерии е защо толкова малко деца са се разболели.
За първи път е съобщено за епидемията на 31 декември, но не е диагностицирана деца на възраст под 15 години от 22 януари. Проучване в английско списание по медицина по това време казва, че “децата е вероятно по-малко да се заразят или, т.е. ако са заразени, могат да показват по-леки симптоми от възрастните.”
Оттогава лекарите са регистрирали няколко еднократни случая сред деца: 9-месечно момиче в Пекин, дете в Германия, на чийто баща е диагностициран първо вирусът, и дете в Шенжен, Китай, което е било заразено, но не показва симптоми.

В сряда китайските власти потвърдиха, че едно бебе в Ухан, Китай, е тествало положително на вируса 30 часа след раждането; майката на бебето е пациент с коронавирус.
Но в по-голямата си част децата не изглеждат много уязвими към вируса.
“От всичко, което видяхме, и поради причини, които не са ни ясни, изглежда, че вирусът засяга предимно възрастните”, заяви пред Business Insider Ричард Мартинело, доцент по инфекциозни болести в Йейлското училище по медицина. „Някои от докладите, излезли досега от Китай, са от болници за възрастни, а не от педиатрични болници, така че може просто да не видим тези данни.“
Според здравни експерти ниският брой на случаите сред децата е добре, тъй като децата по-рядко спазват хигиената на възрастните – да мият ръцете си, да закриват устата си и да се въздържат от докосване до други – поведение, което може да разпространи микроби.

“Ако можем да защитим децата – първо това е добре за тях, второ това е добре за населението”, каза за Business Insider Арън Милстоун, епидемиолог и професор по педиатрия от университета Джон Хопкинс. “Ако болестта проникне в педиатричната популация, това може да засили огнището.”

Симптомите на новия коронавирус са подобни на тези, свързани с пневмония или грип: треска, кашлица, втрисане, главоболие, затруднено дишане и болки в гърлото.

Коронавирусът има поразително сходство с SARS вирусът, при който са загинали 774 души и са заразени над 8000 между ноември 2002 г. и юли 2003 г. Има също някои случаи на SARS сред децата: само 80 лабораторно потвърдени случая и 55 вероятни или подозирани случая.

Повечето от тези деца развиха треска, а някои също кашлица или повръщаха.

В доклад от 2007 г. експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията установяват, че деца на 12 и по-малки години проявяват по-леки симптоми на ТОРС, отколкото възрастните. От вируса не са умрели деца или юноши и имаше само един случай, при който дете предаваше ТОРС на друг човек.
Учените все още не са сигурни защо това беше така.

В сегашната епидемия от коронавирус има две обяснения защо толкова малко деца са се разболели: или са били по-малко вероятно да бъдат изложени на заразата, или има нещо различно в това как телата им реагират на вируса.

“Предполагам, че липсата на много заразени деца, за които се съобщава, е заради начина, по който е започнала епидемията”, заяви за Business Insider Дейвид Вебер, професор по епидемиология и педиатрия от Университета на Северна Каролина в Chapel Hill.

Китайските власти смятат, че вирусът първо е засегнал хората на пазара на морски дарове в Ухан, където се продават живи животни.

“Не са много децата, които ходят на рибния пазар”, добави Вебер.

Пазарът на Ухан беше затворен на 1 януари и оттогава местните служители забраниха продажбата на живи животни в целия град. Комунистическата партия на Китай обеща да противодейства на незаконната търговия с диви животни в цялата страна.

Ако коронавирусът се разпространи сред децата, огнището може да стане много по-лошо.
Възможно е също така възрастните да не разпространяват вируса върху децата, защото хората внимават да мият ръцете си, да покриват устата си и да се самоизолират, ако се почувстват болни. Вирусът може да се разпространи между хората чрез дихателни капчици като слюнка и слуз, така че добрата хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на предаването.

Тъй като огнището продължава да расте, страните по света могат да започнат да докладват повече случаи сред децата.

“Когато видим някакъв нов вирус, цялото население е податливо”, каза Милстоун. “Не знаем, че този вирус атакува дихателните пътища на възрастните повече, отколкото децата.”

Все пак грипът вероятно представлява по-непосредствена заплаха за повечето деца по света, отколкото коронавирусът, каза Вебер.

„Хората в момента трябва да са много по-загрижени за грипа и други респираторни или вирусни заболявания“, каза той. “При много огнища на грип децата го разпространяват повече от възрастните.”

Деца, по-малки от 5 години, са изложени на висок риск от развитие на сериозни усложнения от грипния вирус, като пневмония и респираторна и бъбречна недостатъчност. Учените не са сигурни защо това е така, но някои подозират, че децата имат по-голям имунологичен отговор, така че е по-вероятно да имат треска или да претърпят увреждане на тъканите, тъй като телата им се опитват да се преборят с инфекцията.

По-голямата част от смъртните случаи от грип в САЩ – между 70 и 85 процента – се наблюдават при хора на 65 години и повече. Според Световната здравна организация около 80 процента от смъртните случаи от новия коронавирус са настъпили сред хора на възраст 60 и повече години.
За разлика от грипа обаче, няма ваксина, която да предпази хората от този нов вирус.
“Ако успеем да запазим този вирус далеч от педиатричната популация, това ще помогне да се спре това”, каза Милстоун.

Източник: sciencealert.com

Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.