Кръвните показатели, които са важни
Дата на публикуване: 18.01.2021
кръвните показатели

Кръвните показатели, които са важни за здравето ни. Даването на кръвна проба е нещо, познато всекиму. Това е един от най-важните методи за лабораторно изследване, назначаван при повечето заболявания, тъй като съставът на кръвта отразява промените, които протичат в тялото ни.
Тъй като кръвта на здрав човек в своя клетъчен състав е постоянна, то всички промени, които настъпват в резултат на различни заболявания, може да се видят веднага.
За най-точно изследване кръвта трябва да се вземе на гладно или най-малко 2 часа след хранене. При повторен анализ вземането на кръвни проби се извършва по същото време и при същите условия.
Как да разчетем кръвния тест
При тълкуването на резултатите от анализа компетентният лекар трябва да вземе предвид пола на лицето и физиологичното му състояние. Например, при жените по време на ПМС е повишена СУЕ, а броят на тромбоцитите намалява.
Точното разчитане на анализа може да направи само лекар, но знаейки тези основни показатели, когато погледнете анализа си, може и сами да получите най-обща представа за протичащите процеси в тялото ви .

Хемоглобин (Hb)
Сложен протеин, основният компонент на червените кръвни клетки , чиято основна функция е транспортиране на кислород от белите дробове до тъканите и отвеждане на СО2.
Нормални стойности: за мъже – 130-160 г / л, за жените – 120-140 г / литър. Ако хемоглобинът е понижен, това предполага възможна анемия или загуба на кръв, а силно завишени показатели сочат възможна дехидратация, кръвни заболявания и някои видове сърдечна недостатъчност.
Червените кръвни клетки/еритроцитите
Това са кръвни клетки , които съдържат хемоглобин . Нормалните стойности за мъжете – (4,0-5,1) ⋅ 10 на 12 степен клетки на литър, а за жените – (3,7-4,7) ⋅ 10 на 12 степен клетки на литър.

При здрави хора завишената стойност може да се наблюдава при голяма надморска височина в планината. Но обикновено това говори за възможно заболяване на бронхите, белите дробове, бъбреците, черния дроб, сърцето.

Излишъкът на стероидни хормони също влияе на този процент. Пониженото количество червените кръвни телца показва анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси. Понякога то се появява в по-късните етапи на бременността.

Левкоцити

Това са бели кръвни клетки , които се произвеждат от костния мозък и лимфните възли за защита на тялото от токсини, вируси, бактерии, които засягат собствените клетки.

(4,0-9,0) ⋅ 10 на 9-та степен клетки на литър – това е нормата за всички. Завишеното количество обикновено се появява при възпаление или бактериална инфекция в организма. Случва се и нивата на белите кръвни клетки да „скочат“ в резултат на силен стрес, физическо натоварване или бременност.

Вирусни инфекции , както и приемът на аналгетици и антиконвулсанти водят до намаляване на броя на белите кръвни клетки.

Тромбоцити

Това са клетки, отговорни за съсирването на кръвта . Среден показател за всички – (180-320) ⋅ 10 на 9-та степен клетки на литър. Увеличеният брой може да показва туберкулоза, улцерозен колит, цироза.

Намаленият брой тромбоцити се появява при консумацията на алкохол, отравяния с тежки метали, заболявания на кръвта, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, далака, както и при хормонални нарушения. Някои лекарства (антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин) също намаляват броя на тромбоцитите в кръвта.

СУЕ/РУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите Скоростта на утаяване на червените кръвни клетки . Средна стойност за мъже – 2-10 мм / ч, за жените – 2-15 мм / ч. Това е важен показател за евентуално заболяване или общото състояние. Високи стойности се наблюдават при инфекции, възпаления, анемия, бъбречни заболявания, хормонални нарушения, шок след травми и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация. А ниски стойности – при циркулаторна недостатъчност, анафилактичен шок.

Стойността на СУЕ при жените е винаги малко по-висока от тази при мъжете. Промяната в състава на протеини в кръвта по време на бременност също повишава СУЕ.

Кръвните показатели, които са важни

Нормален показател за нивата на кръвната захар – 3.5-6.5 ммол / л. Концентрация, по-ниска от тези стойности, показва неправилна диета или хормонални сривове. Завишената стойност означава обикновено диабет.

Общ протеин

Норма – 60-80 г / л. Намалява след строги диети , както и при нарушения на черния дроб и бъбреците.

Общ билирубин

Билирубин – показател за функцията на черния дроб. Норма – 20.5 ммол / л. При хепатит, холелитиаза или разрушаването на червените кръвни клетки тази стойност се увеличава.

Креатининин

Нормата е 0.18 ммол / л – тя показва нормалното функциониране на бъбреците. Завишаването на тази цифра обикновено е сигнал за бъбречна недостатъчност.

Източник: Фън9999999

Още новини
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Една майка с послание

Една майка с послание

Една майка написа трогателно послание. Написах този текст, понеже зная какво става в моята родина в дните около 3 март, националния ни празник. Зная как ще започнат да се връчват ордени и отличия на министри, депутати, политици. За "вярно" служене на...народа. Зная,...

повече информация
4 съвместими двойки зодии

4 съвместими двойки зодии

4 съвместими двойки зодии, които са подходящи за брак и семейство. Има няколко комбинации в зодиите, които на пръв поглед може да изглеждат несъвместими, но под повърхността се крият много предпоставки, за да бъдат истински щастливи. Не е важно само характерите и...

повече информация
Завистта около нас

Завистта около нас

Завистта около нас се среща често. Понякога завистта е прикрита под добри намерения или остава някак незабелязана, след което се превръща в отровно поведение от страна на някои хора около вас. Често се случва да не доловите завистта в тона на ваши близки или приятели....

повече информация
Advertisements
Обичаният Орлин Горанов

Обичаният Орлин Горанов

Обичаният от всички Орлин Горанов твърдо защитава соца и симпатизира на Румен Радев! Орлин Горанов си е заслужил честта да бъде един от най-уважаваните и обичани родни изпълнители през годините. Една от причините е неговата класа и директността, с която винаги...

повече информация
Дневен хороскоп 3 март 2021

Дневен хороскоп 3 март 2021

Дневен хороскоп 3 март 2021 ви вещае радостни новини свързани с дома, децата и семейството за някои зодии. Може да обърнете по-голямо внимание на здравето и на спокойствието си. Гледайте по-философски на света и се осланяйте на съдбата си, тя няма да Ви изостави. Но...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.