Купуване на желание
Дата на публикуване: 14.09.2020
купуване на желание

Купуване на желание – може би звучи странно, но е факт. Наскоро чух история в няколко версии, която ми оказа много мощен ефект. Това ми го казаха трима напълно различни хора с различни характери и начини на мислене.
Първият път не приех сериозно урока и смисъла, но след третия вече знаех, че това е притча, която колкото се може повече хора заслужават да знаят …
Тъй като всички мечтаем, всички желаем, всички се стремим към това, което искаме.
Но готови ли сме да „платим“ за това?
Ще споделя тази история с вас. Нека бъде толкова вдъхновяващо за вас, колкото и за мен: В периферията на Вселената имаше магазин.
На него нямаше табела – веднъж беше съборена при буря и собственикът реши да не прави нова, защото всеки местен жител знаеше, че магазинът продава желания.
Асортиментът на магазина беше огромен.

Тук можете да закупите почти всичко: огромни яхти, апартаменти, добър брак, позицията на вицепрезидент на корпорация, пари, деца, работа, която обичате, красиво тяло, победа в състезание, мощни автомобили, успех и много, много повече.
Единственото нещо, което не се продаваха, бяха животът и смъртта – това се правеше в централният офис, разположен в друга галактика.
Всеки, който влизаше в магазина като първа стъпка, искаше да знае каква е цената на желанието му. Цените бяха различни.
Например, на цената на любимата ви работа беше да се откажете от стабилността и предвидимостта, готовността си да планирате и структурирате самостоятелно живота си, вярата в себе си и да си позволите да работите там, където искате, а не там, където трябва.

Властта струва много повече: трябваше да се откажете от някои от убежденията си, да можете да намерите рационално обяснение за всичко, да можете да защитавате позициите на другите, да знаете стойността си (и тя трябва да е достатъчно висока), да си позволите да кажете „аз“, декларирайки себе си, независимо от одобрение или неодобрение на други.

Някои цени се оказаха странни – можеше да се ожениш на практика без пари, но щастливият живот беше много скъп: лична отговорност за собственото си щастие, възможност да се наслаждаваш на живота, да знаеш желанията си, да се откажеш от желанието да се подчиняваш на другите, способността да цениш това, което имаш, да си позволиш да бъдеш щастлив , бъдете наясно с тяхната стойност, отказвайте бонуси „жертва“, рискувайте да скъсате отношения с няколко приятели и познати.

Не всеки, който дойде в магазина, беше готов веднага да си купи желанието. Някои, като видяха цената, веднага се обръщаха и си тръгваха. Други дълго се замисляха, изчислявайки какво имат на склад и се чудеха къде могат да намерят повече пари.

Някой започна да се оплаква от високите цени, да иска отстъпка или да се чуди кога ще има разпродажба.
И имаше такива, които раздадоха всичките си спестявания и получиха заветно желание, увити в красива шумолеща хартия.
Останалите клиенти гледаха на късметлиите със завист, клюкарстваха, че собственикът на магазина е техен познат и че са изпълнили желанието си без никакви усилия.
Често собственикът на магазина беше помолен да намали цените, за да увеличи броя на клиентите. Но той винаги отказваше, защото това би навредило на качествата на желанието.
На въпрос дали се страхува да не фалира, той поклати глава и отговори, че винаги ще има смели хора, готови да поемат рискове и да променят живота си, да се откажат от обикновен и предсказуем живот, да знаят как да вярват в себе си, които имат силата и средствата да платят за изпълнение на техните желания.
И в продължение на сто години на вратите на магазина имаше надпис:
„Ако желанието ви не е изпълнено, то все още не е платено.“

Източник: За жената

Още новини
Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице

Стягане на шия и лице напълно безплатно. Звучи добре, нали? Според статистика, публикувана от Международното дружество по естетична и пластична хирургия, през 2017 г. 17 милиона жени са използвали ботокс, за да коригират увисналата кожа на лицето и шията си. Макар...

повече информация
Промяната не я обичат някои зодии

Промяната не я обичат някои зодии

Промяната е нещо, което е наложително. Но не всички зодии я харесват. Има хора, които никак не обичат промяната. Една от причините за това може да се крие в зодиакалния знак. Желанието и нуждата от промяна също са част от характеристиките, които се определят от...

повече информация
Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка може да вреди

Райската ябълка. Този екзотичен плод произхожда от Китай и Япония. Ботаническото му наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В днешно време някои хора рискуват сериозно, като консумират райска ябълка. Специалисти в областта на...

повече информация
Почистване на дома без химия

Почистване на дома без химия

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете...

повече информация
Advertisements
Грешките на младостта

Грешките на младостта

Грешките на младостта не могат да се поправят лесно. Сега, от позицията на възрастта, разбирам грешките на младостта, които направих. Но няма как да върна назад колелото и да започна отново. А можех да бъда щастлива. Продължавам да съжалявам, че направих този избор,...

повече информация
Предателство от 5 зодии

Предателство от 5 зодии

Предателство е нещо неприятно. Има хора, на които каквото и да разкажете, може да бъдете уверени, че тайната ви ще умре с тях и те наистина ще я занесат до гроба. Как обаче да разберете на кого може да се доверите и кой чака просто да ви забие нож в гърба колко волно,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.