Лъжа го всеки ден
Дата на публикуване: 09.03.2021
лъжа го

Лъжа го всеки ден, защото не намирам сила да му кажа, че съм осиновена. Обърках живота си! Нямам и минута спокойствие всеки ден, защото живея с една голяма лъжа. Ето как се случи всичко! Малко преди мама да си отиде от този свят, ме извика до леглото си, хвана ръката ми със сетни сили, колкото й бе оставила болестта, помоли ме да я погледна в очите и да я изслушам внимателно, без да я съдя. Каза ми, че съм осиновена. За секунди реших, че започва да халюцинира, да й се губи реалността. Преди смъртта какво ли не се случва с човек. Но тя беше с акъла си, до последно. Шокът за мен беше голям. Искаше ми се да я стисна за раменете, да я разтърся силно и да я попитам защо досега е крила тази тайна. Нямах ли право да знам откъде идва коренът ми, кой ме е създал и най-вече защо се е отказал от мен? Но сърце не ми даде да причиня на мама това. А и тя ме посъветва да не търся хората, които са ме оставили в онзи дом, откъдето са ме взели моите осиновители. Със сълзи в очите й казах, че й прощавам и че съм й благодарна за всичко, което с татко ми дадоха. Той почина преди нея. Мама си отиде със затворени очи, спокойна, че е получила прошката ми. На мъжа си нищо не казах. Не знаех как ще реагира.

Месеци наред живях в полусън. Заставах пред огледалото и се вглеждах в изпъкналите си скули, в големите очи и трапчинката на брадичката – все неща, които осиновителите ми нямаха. Досега не се бях замисляла защо не приличам на тях. Но мисълта за другата жена не ми даваше мира. Трябваше да я открия и да поискам обяснение толкова ли й е било трудно да ме изхранва и гледа? Срещнах много препятствия, докато намеря сламка, за която да се хвана. Едва след две години и половина успях да разбера коя е онази жена. В документа, в графата баща, пишеше „неизвестен”. Седмица по-късно вече бях в града, където живее истинската ми майка. Попаднах пред малка къща в краен квартал, порутена, неизмазана, неподдържана. Посрещна ме настървеният лай на куче, с вид на бездомно животно, и един около 30-годишен беззъб мъж. Може би ми е брат? – помислих си и бях на ръба да си тръгна, защото ме хвана срам, но краката ми застинаха на място. Не можех и две крачки да направя.

Тогава на прага застана тя – жената, която преди 35 години ме е родила. Познах я по трапчинката на брадата и големите очи. Явно е била красавица някога. Сега изглеждаше смалена, прегърбена, състарена.

Събрах сили, пристъпих към нея и бързо, за да не се откажа, я попитах защо ме е изоставила. Стори ми се, че ще се разплаче, но тя запази самообладание. Каза, че не е искала, обаче нямала друг изход. Била на 15, когато разбрала, че е бременна от мъж, когото обичала, но той, като научил, че ще става баща, избягал от града. Никога не чула нищо за него, нито пък той я потърсил. Родителите й я изгонили. Не можели да гледат копеле в дома си.

Мама не искала да прави аборт, защото се надявала, че като се родя, оня ще я вземе с детето. Не се случило. Месец обикаляла по приятелки. От притеснения и страх кърмата й спряла и тя не можела повече да ме гледа. За мое добро решила да ме даде в дом и да се откаже от мен. Други хора да ме вземат и да ми дадат това, което заслужавам. Така съм попаднала при осиновителите си. По-късно родила брат ми от мъж, който също й обещавал вярност и семейно щастие, но и той я зарязал след година. За мен се сещала често и всяка вечер се молела на Бог да съм на по-добро място, а не в порутена къща като тази.

Брат ми знаел за моето съществуване, но не успял да ме открие. Той не е лош човек, просто е с нещастна съдба. Работел на парче каквото му падне. Мама пък била чистачка в училището и някак си изкарвали месеца. Живеели ден за ден, не очаквали нищо хубаво от живота.

Отидох с намерението да й потърся сметка, а си тръгнах много натъжена. Стана ми жал за тях. Затова им дадох малко пари, оставих телефона си, да ми звънят при нужда, и се разбрахме скоро пак да намина. Мама ме помоли за нищо на света да не казвам на съпруга си за тях. Можело да ме зареже, да не ми повярва… Поне аз да съм добре. Послушах ги и още не съм му признала нищо.

Миналата събота поканих мама и брат си на гости. На съпруга си казах, че жената е новата чистачка в офиса ни и си няма никого освен сина; че много сме се сближили с нея, че е благородна и смирена, но не може да се отърве от мизерията и искам да й помогна по някакъв начин. Направих обяд, хапнахме, след което мъжът ми отиде да си легне, а ние тримата останахме в дневната. Преди да си тръгнат, пак им дадох малко пари, напълних им два сака с дрехи и храна и ги изпратих до гарата, да си хванат влака.

Сигурно са прави да мислят, че мъжът ми не бива да научава, но оттогава мен непрекъснато ме гризе съвестта, че го лъжа. Иска ми се да му разкажа всичко и да нямаме тайни между нас, но обещах на мама да мълча. Давам си сметка, че това не може да продължава вечно и все някога ще му призная. Само не знам как да го погледна в очите и да му кажа – тя е моята майка. Ако не ги бях поканила на гости, щеше да ми е по-лесно. Защото за осиновяването аз нямам вина, но за това, че излъгах мъжа си, имам.

Източник: С кафето

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.