Лош дъх се развива заради микроби
Дата на публикуване: 05.02.2020
лош дъх

Лош дъх се развива заради микроби

Лош дъх или халитоза се развива като резултат от микробната активност. Броят им нараства, когато човек прави редица грешки, които на пръв поглед изглеждат несвързани с този проблем.
Езикът има много вдлъбнатини и неравности, върху които се размножават бактерии. Тук могат да достигнат високо протеиновите хранителни частици. Чрез разделяне на протеини, бактериите отделят газове с неприятна миризма, като сероводород.
1. Суха уста
Липсата на слюнка може да бъде причинена от различни неща: странични ефекти на лекарства, възрастови характеристики, дехидратация, пушене и много други. При липса на слюнка в устата се увеличава броят на бактериите, причиняващи неприятна миризма.

2. Цитруси
Всички любими цитрусови плодове съдържат много захар, което е истински деликатес за бактериите, които живеят в устата. Така че не се учудвайте, ако се появи неприятна миризма почти веднага след като ядете портокал.
3. Фъстъчено масло
Както и при цитрусовите плодове, инконтиненцията по отношение на фъстъчено масло може да доведе до лош дъх. Причината е същата – високо съдържание на захар.
4. Болни сливици
Нашите сливици имат естествени вдлъбнатини, в които падат частиците от храната. Натрупва се гной, който се появява в процеса на борбата на сливиците с микробите. В резултат на това се образуват т.нар. Задръствания: те не само излъчват неприятна миризма, но могат да причинят и възпалено гърло.

5. Хрема

Излишната слуз, която се появява по време на хипотермия, настинка или алергия, също води до лош дъх.

6. Хроничен рефлукс

Движението на съдържанието на стомаха обратно в хранопровода може да причини не само киселини, но и лош дъх. Ако срещнете този проблем всеки път след хранене, не трябва да отлагате посещението при лекаря.

7. Диабет или кето диета

И в двата случая един от страничните ефекти може да бъде така нареченият ацетонов дъх. Пациентите с диабет също могат да миришат прекалено сладко поради повишени нива на кръвната захар.

8. Алкохол

Редовната употреба на алкохол променя баланса на микрофлората на устата. При тези, които обичат да пият, „лошите“ бактерии, които причиняват неприятна миризма, се увеличава значително.

9. Кафе с мляко

Миризмата на кафе от устата ви не е най-лошото нещо, което може да ви се случи сутрин. Според учените кафето и слюнката се неутрализират. По-лошо, ако подпиращото питие е с мляко. Аминокиселините, съдържащи се в него, в комбинация с характерната дехидратация на устната кухина, могат да причинят наистина неприятна миризма.

Източник: Здравето

Още новини
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Advertisements
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция се случва на доста водачи. Всеки шофьор е от време на време спиран от полицията на пътя. Това е неизбежно. Основното в случая е да не правите грешки. В противен случай вие не само ще загубите много време, но и можете да бъдете глобени. Има...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.