Любимата икона на Ванга помага за безплодие
Дата на публикуване: 28.11.2019
любимата икона

Любимата икона на Ванга помага за безплодие

Любимата икона на Ванга привлича тълпи от богомолци. Тя се намира в Роженския манастир, разположен край живописния град Мелник. Местните хора разказаха, че от няколко седмици насам пристигат автобуси предимно с руснаци. А те, вместо да хукнат по мелнишките кръчми с руйното вино и чеверметата, първо питат как да стигнат при чудотворната Богородица, закрилница на Ванга.
„Напоследък чета и слушам тук и там, че еди-коя си икона била любима на Ванга. Истината е, че Роженската Богородица беше най на сърцето й. Що народ прати тука навремето Ванга. Болни от нерви, млади и стари, които са пред развод. После и много се връщаха да благодарят, задето Божията майка ги е спасила“, спомни си 71-годишната Петя Миланова.
Възрастната жена разказа един случай, свидетелстващ за силата на иконата.
Разлъка

Гръцко семейство тръгнало да се разпада сякаш без причина и повод. Един ден на жената, която била родом от Петрич, й писнало, взела си шапката и си заминала за България. Мъжът й много страдал по нея и детенцето. Минала една година, но ни вест, ни кост. Накрая човекът отишъл при Ванга за съвет. Тя хем била местна и познавала психологията на петричанки, хем виждала кривиците на нашия свят с всевиждащото си око. Когато гъркът пристигнал, той останал изумен. Ясновидката му казала такива подробности, които нямало откъде да знае.
„Ванга му рекла, че има магия, направена от завистлива комшийка в Солун. Казала му е, че само любящото сърце на Богородица от Роженския манастир ще го спаси. Защото любовта й към нас, човеците, е по-силна от всичкото зло на Земята“, разказва старицата.

Тя сподели, че всичко това човекът й разказал, когато дошли с жена му да благодарят за чудото, че семейството им отново е цяло.

Приживе Ванга определяла святото изображение като едно от най-чудотворните на Балканския полуостров. Всевиждащата жена винаги, когато можела, идвала в манастира да се помоли за здраве. Един от поповете там на име Георги свидетелства, че преди 1989 г. Ванга стояла с часове.
„Да ви кажа честно, аз съм от близко село, но идвам редовно. Рядко съм я виждала тука. Сигурно не е имала време от толкова хора, дето й бяха виснали на главата. Чувала съм, че е карала приятели да й носят цветя, които са пренощували пред лика на Богородица. Там те получавали божията благодат да чистят от уроки и зли сили“, обясни възрастната жена.

Кръщене

За няколко необясними неща свидетелства и отец Йордан, който е председател на църквата “Свети Георги” в град Сандански.

Преди няколко години обаче той е служил известно време пред Роженската Богородица в близкия манастир. От онова време отецът си спомня за поне два емблематични случая на божие чудо.
“Първият беше на младо семейство, мъж и жена, от Кюстендилско. Около 4 години не бяха имали деца. След посещение в Роженската света обител и молитва пред иконата на Богородица им се родиха близнаци, които имах щастието лично аз да кръстя”, заявява духовникът.

Другият случай, за който той свидетелства, е по-стар. Той е свързан със семейството на зографа Георги Димов. Хората били женени от 1985 г., но не можели да имат потомство. Тръгнали по лекари, по знахари, но нищо не дало резултат. Шансът от медицинска гледна точка бил почти нищожен. Ходенето по мъките продължило още поне петилетка. Накрая докторите отсекли: „Не се надявайте повече, помислете за осиновяване“.

Това сломило жената и тя изпаднала в дълбока депресия. Съпругът й, за да я успокои, решил да я заведе на почивка някъде. И така, по волята на съдбата, двамата се озовали в слънчевия град Мелник.

Историята реди още, че както вечеряли в едно заведение, случайно младоженците подочули момчета да си говорят на висок глас за манастир наоколо, в чиито предели се намира чудотворна икона. Столичани отишли на сутринта там и как са се молили, какво са казвали, не помнят, но когато се прибрали в столицата, не след дълго жената получава белодробна инфекция. Постъпила в болница. По време на изследванията докторите мистериозно открили, че пациентката е бременна.

„Тези хора сега имат син, а преди години, докато аз служех в Роженския манастир, дойдоха и донесоха дарове на иконата и храма. Мъжът, който е зограф, пък подари своя икона на Богородица. Тя е много красива. Преди се пазеше в олтара и всеки, който искаше, можеше да я види”, разказва отец Йордан.

Реликвата от Атон

Експерти по иконопис обясниха, че Роженската света Богородица е уникално чудотворно копие на Богородица Портариса (Вратарница), която се пази на Атон. Според древното предание това е първата икона на Божията майка, която лично позирала на св. апостол и евангелист Лука. Святото изображение било изработено по поръчка на богата вярваща никейка.

През IX в., по времето на император Теофил (829-842 г.), когато започнало изземането и изгарянето на иконите (иконоборството), дървената икона, за да бъде спасена, била хвърлена в морето.
Минали години. Една вечер (27 април на лето Господне 999) в пристанището на Иверонския манастир в Света гора монасите видели огромно огнено сияние, излизащо от морето. Когато доближили водата, с учудване забелязали, че това невероятно явление идвало от голямата икона с образа на св. Богородица, плаваща изправена над водата. Най-старият и добродетелен монах, Гавраил, изнесъл иконата от водата и тържествено с църковни песнопения я пренесъл в големия храм на манастира.

На другия ден монасите с изненада забелязали, че иконата стояла високо окачена над портата на манастира. Няколко пъти я внасяли вътре в църквата, но всяка сутрин я намирали над входа, на старото й място.

Една вечер тя се явила на монаха Гавраил и тихо казала: „Аз искам да ви закрилям, да ви пазя не само в сегашния, но и в бъдещия живот. Затова ще стоя пред вратите на вашия манастир и ще ви показвам верния път”. Тогава бил изграден специален храм на св. Богородица, който нарекли „Панагия Портаитиса – Дверопазителка“.
През 1790 г. тогавашният игумен на Иверон Игнатий Родестим възложил на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на иконата за българския манастир до с. Рожен, който навремето бил подчинен на Атонския храм Ивирон.

Уникално копие

Роженското копие е единственото в целия православен свят, на което иконата на Богородица Портаитиса е обкръжена от десет малки композиции, показващи нейните лековити чудеса.
Не само на ялови жени обаче помагала Божията майка. Имало много случаи на хора с парези на ръце и крака, които след посещение се изцелявали.

Източник: Ретро

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.