Лютите чушки са полезни
Дата на публикуване: 10.06.2020
лютите чушки

Лютите чушки са полезни

Лютите чушки могат да се включат спокойно в храненето ви. Всеки трябва да се опита да добави червени, парливи чушки в диетата си. Не само, че те превръщат обикновената и дори скучна храна в буквално удоволствие, но консумирането на голямо количество от тях може да ви помогне да живеете по-здравословен и по-дълъг живот.
Плодовете на рода Capsicum са много популярни подправки, които произхождат от Мексико. Те са разпространи по целия свят, след като европейските търговци са го донесли през 16-ти век. Сега се прибавят към всички видове ястия.
Традиционните системи използват чушки и подправки за лечение на различни видове заболявания. Смята се, че ароматните хранителни съставки осигуряват необходимата храна за тялото, като по този начин удължават живота на човека, който ги консумира.

Много съвременни проучвания са изследвали ползите за здравето от яденето на червените парливи чушлета. Беше доказано, че пиперките и подправките съдържат множество химични съединения, които притежават различни полезни свойства, като антиоксидантни и антимикробни свойства. Но само научноизследователска дейност от 2015 г. разглежда пиперките по отношение на дълголетието. Китайски учени твърдят, че яденето на голям брой пикантни пиперки намалява риска от ранна смърт. Живейте по-дълго, като ядете много люти чушки
Университетът на Вермонт (UVM) проследява констатациите от китайското проучване. Там са прегледани резултати от национално проучване на повече от 16 000 американци, които доброволно претърпяли наблюдение на тяхното здраве и начин на живот за 23 години.

Участниците били групирани въз основа на количеството чушки, които са яли. Изследвани са и са сравнени изходните характеристики на всяка група.

Участниците, които са яли парливи чушки или т. нар. чили пепърс, се оказали по-млади хора от мъжки пол, или бели, или мексикански американци, женени. Те идват от групи с ниски доходи и не са добре образовани. Накрая, те също показват по-ниски нива на HDL холестерол.

Изследователите на UVM са насочили вниманието си към състоянието на здравето на участниците 19 години по-късно. След регистриране на броя на смъртните случаи, настъпили вследствие на последващите действия, те разглеждат конкретната причина за това, защо участникът е починал.

Те направили същото откритие като китайския изследователски екип от преди пет години: Хората, които ядяли чили чушки, живеят по-дълго. Освен това по-пикантната храна, показвала по-дълга продължителност на живота им и по-добро здраве.

Капсаицин, съединението, което прави чушките парливи и здравословни
Изследователите все още не са сигурни как точно парливите чушки са в състояние да предотвратят ранните смъртни случаи. Но те могат да направят добро предположение, и то е че има нещо общо с транзиторните рецепторни потенциали (TRP).

ТРП каналите са основните биологични рецептори за остри агенти, които придават пикантния вкус на храните. В чили чушките, основният окислителен агент е капсаицин.

Количеството на капсаицин в пиперките определя тяхната пикантност. И тъй като експериментът на UVM установи, че по-пикантната диета е довела до по-дълъг живот, това означава, че капсаицинът е отговорен за тази полза за здравето.

Няколко проучвания показват, че капсаицинът действа чрез клетъчните и молекулярни средства, чрез които тялото контролира липидите и потока кръв от сърцето. Чрез повишаване на ефективността на тези природни процеси, той предотвратява появата на затлъстяване и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това е известно, че капсаицинът убива вредните микроорганизми. Този антимикробен ефект може да е насочен срещу лоши бактерии, които са попаднали в червата на човека.

„Тъй като нашето проучване допринася за обобщаването на предишните открития, лютите, червени чушки или дори пикантната храна като цяло, може да се превърне в диетична препоръка и / или основа за по-нататъшни изследвания”, заключи изследователят на UVM Мустафа Чофан.

Източник: Биопоглед

Още новини
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Advertisements
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция се случва на доста водачи. Всеки шофьор е от време на време спиран от полицията на пътя. Това е неизбежно. Основното в случая е да не правите грешки. В противен случай вие не само ще загубите много време, но и можете да бъдете глобени. Има...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.