Малката ми дъщеря счупи лаптопа ми
Дата на публикуване: 24.01.2020
малката ми дъщеря

Малката ми дъщеря счупи лаптопа ми

Малката ми дъщеря беше направила беля. Всички сме били деца, а някои все още са. Правили сме и продължаваме да правим бели – дали умишлено или случайно, няма значение. Били ли сте наказвани? А бити? Това е историята на едно щастливо момиченце, което има късмет, защото притежава разумен татко, който цени истинските неща в живота.
Бях на работа. Тъкмо преглеждах едни документи, когато изведнъж телефонът звънна. Беше малката ми дъщеричка. Защо ли ми звънеше? Рядко го правеше, защото знаеше, че татко е на работа и не бива да бъде притесняван.
Детето е едва на 8, но е самостоятелно. Прибира се сама от училище и подготвя уроците си. Но днес ми се обади.
– Татко, стана нещо много лошо! – казваше изплашено детето.
Не ме питайте какво си помислих. Но тя не ми даде да развихря фантазията си и веднага довърши…

– … счупен е, на парченца… нищо не остана от него…
– Кое?
– Лаптопът… навсякъде е в стъкълца и копчета… не знам как стана… аз… кучето… играхме… то се затича… абе счупи се.
– Вкъщи ще говорим.
И затворих. Бях бесен. Очаквах, че комбинацията между малко дете и куче, сами в къща е опасна. Но не чак толкова. Та този лаптоп струваше 1000 лева, дори не можах да му се порадвам! Беше нов-новеничък. Цял ден в главата ми се въртяха подходящи наказания за малката госпожица. Трябва да оправя нещата. Имаше беля, която трябваше да се компенсира по някакъв начин.
Прибрах се ядосан. Всички ми бяха криви и затова не исках да поглеждам никой. Съпругата измиташе последните парченца от чисто новия ми лаптоп. Изхвърчах от стаята, за да не се ядосвам допълнително и отидох да се изкъпя.

Освежих се, преоблякох се и отидох в хола. Отидох при виновницата. А тя, със зачервени очи започна отново да ми разказва обърканата история за кучето… лаптопа… тичане… скочил… паднал… парченца и т.н.

Гледам я и не мога да й повиша тон. Толкова ми е жал. Детето цял ден се е скъсало от рев.

– И какво ще правим сега? – питам я.
– Ще ти дам моя компютър, искаш ли?
И като ме погледне с тези големи, черни очички, какво мога да й кажа?
– Какво да се прави, ще ми го дадеш.

А тя, милата, последните дни все подсмърча, болна е. Въпреки това ходеше на училище и пак сама се справяше. Не излизаше да играе с децата навън, защото не й бе добре. Пък и знаеше, че може да зарази останалите. Как може дете на 8 години да съумява да мисли за другите? Какво малко чудо имам вкъщи! Сърцето ми се разкъса от мисълта колко страда детето. Та тя е толкова малка. Сега й е времето да играе, да скача и да тича. За слаби оценки може да й се скарам, за лъжа – също. Но за някакви парчета пластмаса дали си струва? Да си гледат работата… в боклука.

Не й се карах, нито я наказвах. Не й взех и компютъра, но оцених факта, че тя ми го предложи. Казах й, че моят струваше колкото 2 нейни. Беше впечатлена.

И тогава се сетих за себе си, когато бях дете. Тъкмо ми бяха купили мечтаното ново колело. И въпреки че ме предупредиха, карах като луд, а за да е по-екстремно – и там, където не трябваше. Резултат – счупено колело и обелени колена. Даже не ме питайте с какъв страх съм се прибрал. А майка ми и баща ми ме погледнаха и попитаха:

– Счупи ли го?
– Да – казах аз. Вече за нищо не става.
Тогава майка ми, все толкова спокойно ме попита:
– А на теб има ли ти нещо?
– Не. Само съм се охлузил.
– Е, нищо тогава. Нали си жив и здрав, другото е поправимо.
И продължиха да вечерят.
И не ми казвайте, че съм разглезил дъщеря си. Не! Вещта я няма повече, но дъщеря ми остава. Аз постъпих правилно и съм сигурен, че и тя ще постъпва по същия начин, по който и аз.

Източник: Лична драма

Още новини
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние се поддържа трудно. Аз съм момиче на 19 години съм. Отдавна бях решила да уча в чужбина след 12-ти клас и мечтата ми се сбъдна. Имах връзка с едно момче 2 години и половина - кажи - речи израснахме заедно. Първа любов..всеки знае колко е силна....

повече информация
Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия, изхвърлил на боклука твърд диск, съдържащ еквивалента на днешни 220 милиона британски паунда в биткойн, предложи на местния съвет 55 милиона награда, за да разровят сметището за скъпоценната находка, съобщи „Сън“. 35-годишният Джеймс Хауелс...

повече информация
Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен за цялото ни тяло. Когато ядете чесън, силата му е толкова голяма, че дори и след 24 часа тялото ни реагира на тази храна. Това се забелязва, когато се използва в диети за отслабване или когато се консумира като естествено средство за лечение...

повече информация
Гледане на внучето

Гледане на внучето

Гледане на внучето от свекървата или тъщата винаги е свързано с някакви спорове. Рядко всичко върви гладко и това е факт. Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците си през деня, докато родителите са на работа. Много семейни двойки са се сблъсквали с...

повече информация
Advertisements
16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина за укрепване на имунитета и дълголетие. Упражненията имат солидна научна основа – и заради своята ефективност, и заради това, че се използват в продължение на векове. Ако ги практикувате редовно и правилно, определено ще усетите...

повече информация
Корите на мандарините

Корите на мандарините

Корите на мандарините не са ненужен отпадък, а имат своите приложения. През зимата мандарините се превръщат в един от най-популярните плодове в България. Те са неизменна част от празничната коледна и новогодишна трапеза. Много хора белят кората на мандарините и после...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.