Медът подобрява качеството на сън
медът

Медът подобрява качеството на сън

Медът е способен да направи чудеса с вас, ако знаете как да го консумирате правилно. Всички сме наясно, че той намира широко приложения при простудните заболявания, подобрява кожната хидратация. Когато се хапва в комбинация с друга храна, ефектът му е добър. Но най-добре действа, ако го приемете непосредствено преди лягане. Само една лъжичка стига, за да се случат положителни промени в тялото ни. Ще останете очарования от добрия резултат. Причината е, че през нощта организмът го усвоява на спокойствие, човек се успокоява и отпуска.
1. Качественият непробуден сън се завръща
Заради аминокиселината триптофан, която я има в меда, тя отпуска човешкия организъм и го подготвя за заспиване. Тялото ни има нужда от нея, но тя трябва да се набави, защото не се произвежда в нас.

Затова е полезно да похапнем супената лъжица мед, съдържаща тази необходимия на съня аминокиселина.
Причините за безпричинно будене през нощта са много – както заради нерви и емоции, така и заради липса на гликоген в мозъка. Чрез меда ние се захранваме с нужната доза от гликогена, който от своя страна успокоява и понижава равнището на адреналина. Така сънят става доста по-спокоен и дълъг.
2. Медът сваля кръвното налягане
Ако се оплаквате от високо кръвно, но все още не пиете лекарства, опитайте да го преборите с малка доза мед преди заспиване.
Не подценявайте проблема, защото хипертонията е предшественик на други лоши болести като най-честата е проблеми със сърцето.

3. Понижава нивото на триглицеридите в кръвта

Когато триглицеридите са с високи стойности в кръвта, вие трябва да ги вкарате в норма. Медът е изключително подходящ за тази цел. По този начин се предпазвате от бъдещи заболявания, които могат да възникнат, като диабет и сърдечно-съдови болести. Медът служи за прочистване на кръвта.

4. Стимулира имунната система

Ако имунната система ви е тръгнала да отслабва, никак няма да е зле да я подсилите с лъжичка хубав пчелен мед. Той ще разкара бактериите във вашето тяло и ще изгони вирусните заболявания далеч от вас. Ако пострадате някъде външно, можете да мажете раните с мед, което ще се отрази страхотно.

5. Чрез меда мазнините изгарят по-бързо

Медът действа затоплящо, като вдига температурата на тялото дотолкова, че да изгори ненужните мазнини. Така ще подобрите вашето кръвообращение, а метаболизмът ще ускори функцията си. Т.е. за диетични режими медът е особено полезен.

6. Премахва досадното кашляне

Когато смесите топла, но не вряла вода с лъжичка мед преди да заспите, гърлото се успокоява и спира да ви дразни. Съответно ако страдате от упорита кашлица, тя би следвало да се облекчи значително. Освен това медът ще унищожи всички вредни бактерии и вируси, които върлуват в гърлото ви.

7. Медът забавя стареенето ви

Ако искате да изглеждате винаги по-млади, отколкото сте в действителност, пък и да се чувствате по този начин, медът е вашето спасение. Антиоксидантите, които се съдържат в него водят до забавяне на остаряването ви. При това не само външно, но и вътрешно. След като сте взели лъжичка преди лягане, на другия ден ще се чувствате по-бодри и по-свежи от предния ден.

8. Медът смачква депресивните състояния

Заради забързания начин на живот, хората често изпадат в депресивни състояния. Най-доброто природно успокоително се оказва мед, взет преди сън. Медът направо убива стреса в мозъка и ви дава тонус и неподозирана енергия и желание за живот.

Още новини
Състояния на ума, които ни пречат

Състояния на ума, които ни пречат

Състояния на ума могат да ни пречат да живеем нормално. Пътуването ни към пълното осъзнаване на нашата цел и стойност в живота, или постигането на самоовладяване, започва в секундата, в която сме родени. То изисква отдаденост към изграждането на търпение, дисциплина и...

повече информация
Прием на рибено масло

Прием на рибено масло

Прием на рибено масло е полезен. По принцип, може да се предозира витамин D, но ако приемате рибено масло цяла година в препоръчителните дози, това няма да се случи. Трябва да се има предвид, че съществуват два често срещани типа рибено масло: от черен дроб на треска...

повече информация
Руски отшелник е гений

Руски отшелник е гений

Руски отшелник е гений. Най-умният човек на планетата. Ексцентрик. Отшелник. Тези определения най-често съпътстват руския математик Григорий Перелман – учения, който успя да разгадае Вселената – т.е да реши една от загадките на хилядолетието, доказвайки т.нар....

повече информация
На 10 години мразех сестра си

На 10 години мразех сестра си

На 10 години бях, но вече не исках да имам сестра. По време на училищните празници майка ни остави със сестра ми Фани при баба и замина на работа. Баба ме помоли да се грижа за Фани и отиде до магазина. Мразех да се грижа за нея. Всичко, което исках да направя, беше...

повече информация
Advertisements
Думите против уроки

Думите против уроки

Думите могат да бъдат скритото оръжие против уроки. Преди известно време ме посети млада дама с характерни оплаквания – главоболие, общо физическо неразположение, чувство на тежест в областта на слънчевия сплит. Тя твърдеше, че причината е от колежката зад нея. Имала...

повече информация
Варена царевица

Варена царевица

Варена царевица е любимото предястие на доста българи. От началото на лятото мина много малко време и местните пазари вече са пълни със сезонни вкусотии : череши, тиквички и, разбира се, царевица. Без последното е трудно да си представим почивка на плажа, а у дома да...

повече информация
Advertisements