Медът подобрява качеството на сън
Дата на публикуване: 01.10.2019
медът

Медът подобрява качеството на сън

Медът е способен да направи чудеса с вас, ако знаете как да го консумирате правилно. Всички сме наясно, че той намира широко приложения при простудните заболявания, подобрява кожната хидратация. Когато се хапва в комбинация с друга храна, ефектът му е добър. Но най-добре действа, ако го приемете непосредствено преди лягане. Само една лъжичка стига, за да се случат положителни промени в тялото ни. Ще останете очарования от добрия резултат. Причината е, че през нощта организмът го усвоява на спокойствие, човек се успокоява и отпуска.
1. Качественият непробуден сън се завръща
Заради аминокиселината триптофан, която я има в меда, тя отпуска човешкия организъм и го подготвя за заспиване. Тялото ни има нужда от нея, но тя трябва да се набави, защото не се произвежда в нас.

Затова е полезно да похапнем супената лъжица мед, съдържаща тази необходимия на съня аминокиселина.
Причините за безпричинно будене през нощта са много – както заради нерви и емоции, така и заради липса на гликоген в мозъка. Чрез меда ние се захранваме с нужната доза от гликогена, който от своя страна успокоява и понижава равнището на адреналина. Така сънят става доста по-спокоен и дълъг.
2. Медът сваля кръвното налягане
Ако се оплаквате от високо кръвно, но все още не пиете лекарства, опитайте да го преборите с малка доза мед преди заспиване.
Не подценявайте проблема, защото хипертонията е предшественик на други лоши болести като най-честата е проблеми със сърцето.

3. Понижава нивото на триглицеридите в кръвта

Когато триглицеридите са с високи стойности в кръвта, вие трябва да ги вкарате в норма. Медът е изключително подходящ за тази цел. По този начин се предпазвате от бъдещи заболявания, които могат да възникнат, като диабет и сърдечно-съдови болести. Медът служи за прочистване на кръвта.

4. Стимулира имунната система

Ако имунната система ви е тръгнала да отслабва, никак няма да е зле да я подсилите с лъжичка хубав пчелен мед. Той ще разкара бактериите във вашето тяло и ще изгони вирусните заболявания далеч от вас. Ако пострадате някъде външно, можете да мажете раните с мед, което ще се отрази страхотно.

5. Чрез меда мазнините изгарят по-бързо

Медът действа затоплящо, като вдига температурата на тялото дотолкова, че да изгори ненужните мазнини. Така ще подобрите вашето кръвообращение, а метаболизмът ще ускори функцията си. Т.е. за диетични режими медът е особено полезен.

6. Премахва досадното кашляне

Когато смесите топла, но не вряла вода с лъжичка мед преди да заспите, гърлото се успокоява и спира да ви дразни. Съответно ако страдате от упорита кашлица, тя би следвало да се облекчи значително. Освен това медът ще унищожи всички вредни бактерии и вируси, които върлуват в гърлото ви.

7. Медът забавя стареенето ви

Ако искате да изглеждате винаги по-млади, отколкото сте в действителност, пък и да се чувствате по този начин, медът е вашето спасение. Антиоксидантите, които се съдържат в него водят до забавяне на остаряването ви. При това не само външно, но и вътрешно. След като сте взели лъжичка преди лягане, на другия ден ще се чувствате по-бодри и по-свежи от предния ден.

8. Медът смачква депресивните състояния

Заради забързания начин на живот, хората често изпадат в депресивни състояния. Най-доброто природно успокоително се оказва мед, взет преди сън. Медът направо убива стреса в мозъка и ви дава тонус и неподозирана енергия и желание за живот.

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.