Мехмет Али Агджа се грижи за котки
Дата на публикуване: 23.02.2021
Мехмет Али Агджа

Мехмет Али Агджа се грижи за бездомни котки. Преди 40 години изстрели проехтяват на площад „Свети Петър“ в Рим, а новината, че папа Йоан Павел Втори е прострелял четири пъти и се бори за живота си, шокира света. Стрелецът е 23-годишният Мехмед Али Агджа, член на турската терористична организация „Сивите вълци“, който е заловен на местопрестъплението, а няколко месеца по-късно е осъден на доживотен затвор.
Агджа прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд. На 20 февруари 1987 г. 50-годишната тогава майка на атентатора Мюзеен и 25-годишният му брат Аднан са приети на частна аудиенция при папа Йоан Павел Втори, за да го помолят да прости на Мехмет. „Вече го направих“, е лаконичният отговор на главата на Римокатолическата църква. 4 години по-рано – на Коледа през 1983 г., Йоан Павел Втори отива при „сивия вълк“, който лежи в затвора Ребибия. Какво си казват двамата в килията обаче остава между тях.

Все пак през 2000 година по молба на папата, италианският президент Карло Чампи помилва Агджа. Той e екстрадиран в Турция, където също имаше присъда. Тя бе за убийството през 1979 г. на известния журналист от вестник „Миллиет“ Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години. Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно е върнат в затвора, където остава до 2010 г., пише Дир.бг.

Самотен живот и връщане на площад „Свети Петър“

Днес, 11 години след като бе освободен от затвора, 63-годишният Мехмет Али Агджа живее в малък апартамент в тихо предградие на Истанбул, а някои от съседите му дори не подозират, че мълчаливият побелял мъж, който редовно храни бездомните кучета и котки, е атентаторът, прострелял папа Йоан Павел Втори.

„Сега съм добър човек и се старая да живея правилно. Когато прострелях папата бях на 23 години. Бях млад и невежа. Мисля за това как го прострелях. Не всеки ден, но през повечето дни. Папа Йоан Павел Втори ми беше като брат. Когато той почина (през 2005 г.- бел.ред) се почувствах така, сякаш е починал брат ми или най-добрият ми приятел. Това беше съдба. Беше съдба, че той оцеля. Много съм щастлив, че не умря“, казва Мехмет Али Агджа пред турския журналист Тимур Озтюрк преди година.
За първи път бившият член на „Сивите вълци“ признава, че пет месеца преди атентата срещу папата, той е имал връзка с английско момиче.

„Вече знаех, че ще нападна папата, но не й казах. Не бях честен с нея. Срещнах я в Тунис през декември 1980 г. Казваше се Едит. Бяхме в един хотел. Тя не знаеше истинското ми име. За нея бях Фарук. Тогава пътувах с фалшив паспорт. Тя пък работеше в голям магазин в Лондон, по подобие на „Хародс“, но не помня точно кой. Беше голяма красавица, 6-7 години по-голяма от мен. Но тя със сигурност не подозираше, че гаджето й планира да убие папата. Понякога се чудя какво ли е станало с нея“, допълва Мехмет Али Агджа.

И въпреки тези лични откровения, терористът отказва да каже какво са си казали с Йоан Павел Втори в килията на затвора Ребибия:

„Има неща, за които не мога да говоря. Проведохме 22-минутен разговор тогава, но това са твърде специални неща, които си казахме, за да ги коментирам“.

След като е освободен от затвора в Турция, Агджа започва работа като продавач на коли. Сега обаче живее с приходите от продажбите на книгите си.

Въпреки че има забрана да влиза в Италия, турчинът е успял да посети страната през 2014 г.

„Бях в Рим, бях във Ватикана. Не ми беше позволено, но аз минах през горите в Сърбия, пресякох границата с Унгария и след това влязох в Италия. Отидох на площад „Свети Петър“ точно на 27 декември в 17.20 ч. Часът, в който той ме посети в затвора на 27 декември 1983 година. Бях взел рози. Някои хора ме разпознаха, но нямах проблеми. Полицаите бяха много внимателни с мен“, заявява Агджа.

През 2015 г. той посещава и Русия. Мехмет никога не е бил там, въпреки че твърди, че властите в Москва са организирали атентата срещу Йоан Павел Втори.

„Отидох в Москва, видях Кремъл. Срещнах се с някои висшестоящи хора. Те обаче ми казаха – Русия не е СССР. Не ти дължим нищо. Ако искаха да ме убият – това беше моментът. Но те не го сториха. Вярвам в Господ и уважавам всички религии“, допълва турчинът.

Папата на бездомните животни в Истанбул

Сега Мехмет Али Агджа прекарва дните си, като се грижи и храни бездомните кучета и котки по улиците на Истанбул.

Той никога не се е женил и няма деца.

„Правата на животните са също толкова важни, колкото и правата на хората. Харча по около 250-300 евро месечно за храната им. Това е правилното нещо за мен, а животните вече ме познават и когато ме видят веднага идват при мен. Те са толкова невинни създания. Чувствам се като папата на бездомните животни в Истанбул“, заключава 63-годишният мъж.

Източник: С кафето

Още новини
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Една майка с послание

Една майка с послание

Една майка написа трогателно послание. Написах този текст, понеже зная какво става в моята родина в дните около 3 март, националния ни празник. Зная как ще започнат да се връчват ордени и отличия на министри, депутати, политици. За "вярно" служене на...народа. Зная,...

повече информация
4 съвместими двойки зодии

4 съвместими двойки зодии

4 съвместими двойки зодии, които са подходящи за брак и семейство. Има няколко комбинации в зодиите, които на пръв поглед може да изглеждат несъвместими, но под повърхността се крият много предпоставки, за да бъдат истински щастливи. Не е важно само характерите и...

повече информация
Завистта около нас

Завистта около нас

Завистта около нас се среща често. Понякога завистта е прикрита под добри намерения или остава някак незабелязана, след което се превръща в отровно поведение от страна на някои хора около вас. Често се случва да не доловите завистта в тона на ваши близки или приятели....

повече информация
Advertisements
Обичаният Орлин Горанов

Обичаният Орлин Горанов

Обичаният от всички Орлин Горанов твърдо защитава соца и симпатизира на Румен Радев! Орлин Горанов си е заслужил честта да бъде един от най-уважаваните и обичани родни изпълнители през годините. Една от причините е неговата класа и директността, с която винаги...

повече информация
Дневен хороскоп 3 март 2021

Дневен хороскоп 3 март 2021

Дневен хороскоп 3 март 2021 ви вещае радостни новини свързани с дома, децата и семейството за някои зодии. Може да обърнете по-голямо внимание на здравето и на спокойствието си. Гледайте по-философски на света и се осланяйте на съдбата си, тя няма да Ви изостави. Но...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.