Михаил Кочев пише детски и училищни песни
Дата на публикуване: 20.02.2020
Михаил Кочев

Михаил Кочев пише детски и училищни песни

Михаил Кочев е духовно голям и не е само автор на музика. Той е просветител, учител, будител. С неговите песнички са светели очичките на милиони българи. А автор на текстовете точно на тези две детски песнички е Цанко Церковски.
Роден е в родолюбиво, бунтовно семейство, в стар чирпански род. Спорна е датата на неговото раждане – споменава се 14, 15, 18, 25 и 27 февруари, но от документа, който изпратиха в редакцията на ЗАРАТА наследниците на Михаил Кочев, няма съмнение, че денят е 15 февруари 1878 година (стар стил), а мястото – град Чирпан.
Баща му е Георги Кочев, даскал и съратник на Левски, един от основателите на Революционния комитет в Чирпан, осъден и заточен в Диарбекир. А когато се завръща, изпълнява няколко държавни длъжности честно и отговорно. Показателен е фактът, че той се отказва в полза на държавното съкровище от поборническата си пенсия, говори достатъчно красноречиво.

Чичо му Янко Кочев, също е бил учител, председател на Чирпанския революционен комитет, основан от Левски, също изпратен в Диарбекир, но осъден на доживотен затвор. Завръща се след Освобождението през 1878 година.
Пътят на Михаил е предначертан от баща му, но дали? След основното образование в Чирпан, отива да учи в Пловдивската класическа гимназия, а след това в Одеса да следва медицина. Но не това е неговото поприще и не там е неговото сърце. То го тегли винаги към музиката. В руския черноморски град се записва в Музикалната академия, която завършва успешно. След дипломирането се завръща в България и започва да учителства в Асеновград, в родния Чирпан, в Стара Загора. Навсякъде създава граждански и църковни хорове, пише музика, дирижира.

Композира детски и училищни песни, събира от селата стари коледарски песни и ги издава в сборник. Създава музиката на осем маршови песни, посветени на българските войници, написва детската оперета „Сираче“.

Има голям принос за развитието на хоровото пеене в Стара Загора. Ръководи хора при дружество “Театър” и хора при църквата “Св. Димитър”.
Михаил Кочев е награден с ордените „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Св. Александър“ IV степен още приживе, оценен по достойнство от съвременниците си. През 1990 г., посмъртно, е обявен за „Почетен гражданин на Чирпан“. Улица в Чирпан носи името му. Негов портрет, рисуван от друг талантлив чирпанлия Костадин Събев, е в галерията на заслужилите личности в сградата на Община Чирпан. Умира в Стара Загора през 1940 година.

Източник: Зарата

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.