Млад зъболекар избра да работи на село
Дата на публикуване: 30.01.2020
млад зъболекар

Млад зъболекар избра да работи на село

Млад зъболекар на име д-р Кристиян Бакалов е едно от най-новите попълнения в гилдията на стоматолозите във В. Търново. Завършил висшето си образование преди малко повече от две години, той избира да гради семейството и кариерата си в старата столица. Започва от нулата, но е категоричен, че с труд и постоянство ще постигне своите мечти в България, а не в чужбина. Днес той вече лекува немалко пациенти, които не крият, че младото момче работи професионално и с отношение.
27-годишният д-р Бакалов е роден в Павликени. Учи в гимназията в родния си град, след което завършва дентална медицина в Медицинския университет във Варна с много добър успех. Казва, че дилемата при него винаги е била между медицината и стоматологията. Въпреки че майка му е учител, а баща му ветеринарен техник, той още от малък усещал, че някой ден ще стане лекар. В крайна сметка везните се наклонили в полза на зъболекарската професия.

Младият стоматолог признава, че въпреки добрата теоретична подготовка, първите стъпки в практическите занятия в университета били леко стресиращи за него. За щастие, те се случвали с помощта на асистенти, които давали съвети и се намесвали в случай на нужда. Пациентите там били предимно пенсионери, които подхождали с разбиране към все още неопитните млади зъболекари. Това давало на студентите спокойствие и допълнителна увереност. Д-р Бакалов не помни кой е бил първият му пациент, но добре си спомня първия зъб, който е извадил. Казва, че тази интервенция му е особена тръпка и досега, защото обича хирургическите намеси и не се притеснява да ги прави. Не може да посочи неприятни стоматологични действия, които да извършва с нежелание, но все пак смята, че има някои по-трудни за изпълнение. Едно от тях е ваденето на временен зъб на дете.

Споделя, че и като цяло най-трудно му е да работи с деца, затова избягва да го прави.
Приятелката на Кристиян Габриела също е стоматолог. Запознават се в университета във Варна, а сега работят заедно в една и съща клиника в родното ѝ В. Търново. След завършването на висшето си образование двамата имали известни колебания къде да започнат да прилагат наученото. Решават, че ще бъде трудно да се наложат във Варна. На Кристиян дори му минава през ума да се върне и да опита да се развива в Павликени. В крайна сметка обаче решили заедно да градят кариерата си в старата столица. “За един млад човек е много важно да има накъде да расте. Започне ли да тъпче на едно място и да не се развива, той загива. Особено в това динамично време, в което живеем”, казва Кристиян.

С младежкия си хъс той бързо намира работа за себе си и своята приятелка. Двамата започват да приемат пациенти, споделяйки един кабинет, който е част от местна клиника. Работейки на смени, младият специалист решава, че има достатъчно свободно време и започва да си търси допълнителна работа като стоматолог. Първото, което му идва наум е да пробва в Павликени, но му се струва твърде трудно за осъществяване заради пътуването и голямата ангажираност. На една Коледа, заедно с приятелката си Габриела, Кристиян гостувал на леля ѝ във великотърновското село Церова кория. Тя им споделила, че в селото има запустял и неизползван зъболекарски кабинет и им предложила да го възобновят. Първоначално Кристиян не взема насериозно предложението, но с времето започва да си мисли, че идеята никак не е лоша. Преценява предимствата и недостатъците и решава да опита. След разговор с кмета и с помощта на работодателя си във В. Търново младежът успява да възстанови кабинета и да започне да приема пациенти.
“Напливът от хора още от самото начало беше учудващо голям.

Аз си мислех, че докато се разчуе, ще вися по цял ден и никой няма да влиза, но се оказа, че бъркам. Разбира се, ние бяхме направили реклама, но въпреки това бях повече от приятно изненадан от интереса”, споделя д-р Бакалов.
Стоматологът казва, че хората в селата са по-различни като пациенти и добавя, че отношението към лекаря там е по-друго. С усмивка споделя, че понякога от благодарност му носят подаръци от личното стопанство – някое шише ракийка, друг път винце, а веднъж дори му харизали две тикви.
Освен жителите на Церова кория и околните села, младият специалист лекува пациентите на Държавната психиатрична болница и потребителите на услуги в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Церова кория. Отначало се притеснява дали с тях няма да му е трудно, но успява да се справи и с тази задача.

За пациентите във В. Търново и региона д-р Бакалов казва, че все още нямат отношение към сложните, предимно естетически стоматологични процедури. Точно по тази причина няма и предлагане на такива услуги, като това продължава да е една незаета пазарна ниша. Според него, тези модерни процедури са свързани със сериозни инвестиции на средства и време за специализация. Те са по-сложни и при тях няма много място за грешки, а вложенията на този етап са по-трудно възвръщаеми.
“В България има много добри лекари и зъболекари, и те стават все повече. Ето например във В. Търново заедно с мен от моя випуск се върнаха и още няколко колеги. Това е хубаво, защото младите специалисти не се страхуват да се впускат и в по-модерни начини на работа.

В този случай важното е да знаеш какво искаш да постигнеш и как да го приложиш по най-добрия начин в практиката си”, казва д-р Бакалов, който също не спира да се самоусъвършенства, винаги когато има възможност за това.
Следващия месец Кристиян и неговата приятелка Габриела очакват първото си дете. Категорични са, че искат да го отгледат в родината си. Не са изкушени да отидат да работят в чужда държава, защото смятат, че със своята професия могат да живеят добре и в България. Младият стоматолог казва, че е израснал в по-скромно семейство и парите никога не са го блазнили прекалено много. Не смятам, че тук условията за живот са лоши, а и трябва човек да прави нещо смислено, нещо, което да му допада, не да ходи да слугува на чужденците, споделя вижданията си Кристиян. Двамата с Габи мечтаят някой ден да имат свой частен кабинет и да се развиват самостоятелно, но засега са благодарни на възможността да трупат опит и да израстват професионално. На този етап от живота си двамата младежи най-много от всичко очакват да видят как ще се справят като бъдещи родители.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Източник: Днес.бг

Още новини
Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната. В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна...

повече информация
Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете Сърбия за инвестиции. Въпреки приказките на досегашните политици от телевизионния екран как благодарение на тях България е станала просперираща държава, статистиката на европейската агенция Евростат показва, че всъщност освен по бедност, смъртност и...

повече информация
Русия спира полетите до България

Русия спира полетите до България

Русия спира полетите на свои туристи за България – за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата...

повече информация
Дама без маска

Дама без маска

Дама без маска обидила униформен служител. Истински цирк разиграла пловдивчанка, потъпкала противоепидемичните мерки и обиждала полицай, научи „Марица“. Заради неносенето на маска тя се е сдобила с акт, а вулгарното ѝ поведение пък станало причина да бъде съдена от...

повече информация
Advertisements
ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща на екран. Нова телевизия сериозно обмисля да върне в ефира си своето най-популярно риалити „ВИП Брадър”. Това ще бъде отговорът й на завръщането на „Сървайвър” по Би Ти Ви. Големият брат е единственото шоу, излъчвано в България, което може да се...

повече информация
Последната жена на Милен

Последната жена на Милен

Последната жена на Милен Цветков - нумероложката Милена Иванова- ЕА разказа в книга за съвместния им живот, пише HotArena. Бурната им връзка продължава година и две седмици и преминава през куп перипетии. Милена споделя в томчето „379 дни с Милен Цветков” за първата...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.