Момче стана биволар
Дата на публикуване: 29.12.2020
момче стана биволар

Момче стана биволар. 17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното състезание „Млад фермер“ и планира да учи за зоотехник. МАКАР ДА Е САМО НА 17 ГОДИНИ, БОЙКО БАЙЧЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ ВЕЧЕ ИМА СЕРИОЗЕН ОПИТ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗНАЕ КАКВО Е ДА РАБОТИШ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР. Тийнейджърът сам се грижи за три бивола, които родителите му взели по негова инициатива за отглеждане в селската им къща в Недан. Там обаче има и 20 овце и една крава, които също станали ангажимент на единадесетокласника, докато баща му е зает. Бойко води животните на паша, дои ги, храни ги, играе си с тях, а те му отвръщат с любов. Младежът планира в стопанството да бъдат въведени нови и модерни технологии, които да улеснят грижите за добитъка, и да направи необходимото за размножаването на четириногите.

Бойко е възпитаник на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Наскоро с класа си спечелил второ място на националното състезание, организирано от просветното министерство – „Млад фермер“, и трето място като индивидуален състезател. Отличното му представяне в категория „Животновъдство“ му донесло грамота, медал и купа. Споделя, че смята да продължи образованието си в Тракийския университет в Стара Загора, където да завърши за зоотехник. „От малък имам интерес към животновъдството. Запалих се покрай баща ми. КАТО ДЕТЕ СЕ ВЛЮБИХ В ГРИЖИТЕ ЗА ДОБИТЪКА В СЕЛСКАТА НИ КЪЩА В НЕДАН И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАХ ДА ОТИДЕМ, за да храня животните. Не ми тежат грижите, чувствам се комфортно и смятам, че няма срамна работа. Докато още бях на онлайн обучение, идвах на село след часовете, а сега съм тук постоянно“, заяви Бойко.

17-годишното момче заяви, че имало голямо желание да отглежда биволи и бил много щастлив, че родителите му купили три малачета. Животните се казват Събка, Събчо и Янка, кръстени са на предишните собственици, но Бойко решил да не им сменя имената.

„Те се развиват по-бавно от кравите и догодина ще си вземем биволица, за да ги размножим. Знам, че ще е необходимо доста време, но имам търпение, желание и вяра. Искам да станат 20 бивола“, споделя амбицията си единадесетокласникът.

По думите му след две години ще може да започне добиването на биволско мляко. Отчита като положителна тенденция това, че цената на суровината е еднаква за всички части на страната и няма сътресения както при краве млякото.

Тийнейджърът заяви, че възможностите му за осигуряване на паша на животните не са много, тъй като местните фермери отдавна са си разпределили зелените площи.

„Водя ги на една поляна до дома. Аз съм най-младият пастир и често се случва да се допитвам до останалите стопани, с които се срещам, ако нещо не ми е ясно. Все пак човек не се ражда научен и се радвам, че те винаги ми помагат и ме съветват“, заяви Бойко.

Той вече има планове за по-сериозното развитие на стопанството в Недан. Казва, че когато навърши пълнолетие, ще кандидатства по европейската мярка за подпомагане на млади фермери. Именно наличието на подобни субсидии, според него, би върнало младите хора към животновъдството и земеделието у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Още новини
Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова е вечното златно момиче, прославило България по цял свят. Тя от години избягва медийните изяви. Прави го, защото й е омръзнало журналисти да се занимават с дребнотемия, на фона на всичко, което се случва в държавата. На кражбите, злоупотребите и...

повече информация
Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в социалната мрежа срещу здравния министър, Валери Симеонов и управляващите. Повод за гнева на рап изпълнителя е отношението, което те показват към българския народ. Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния...

повече информация
Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат са четири. Сред зодиакалните знаци има бунтари, които често нарушават правилата, не слушат никого, не обичат да се подчиняват и мислят само за това, което искат самите те. Ето и кои са тези зодии. Зодия Овен Не е изненада, че най-импулсивните...

повече информация
От царица станах старица

От царица станах старица

От царица станах старица. Това е истината за мен. В живота сама бях винаги аз. Mайка и баща нямах...Починаха като бях малка. С баба си пораснах. Като завърших 8-и клас, омъжих се. Едно дете имах, вече майка бях. Трябваше да работя много. Мъжът ми излезе пияница,...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021 предвещава ден, изпъстрен със събития и новини, повечето от които ще са положителни. Днес ще е ден за радост и изяви, в който ще се чувствате щастливи. Дребните детайли може да се окажат доста важни, затова не ги отхвърляйте с лека ръка....

повече информация
5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни тепърва предстоят! Във всеки месец има дни, които са неблагоприятни за каквито и да е начинания, но и такива, в които сякаш самата Вселена ни помага да постигнем целите си. За февруари експертите назоваха цели 5 благоприятни дни. На тези дати...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.