Момче стана биволар
Дата на публикуване: 29.12.2020
момче стана биволар

Момче стана биволар. 17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното състезание „Млад фермер“ и планира да учи за зоотехник. МАКАР ДА Е САМО НА 17 ГОДИНИ, БОЙКО БАЙЧЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ ВЕЧЕ ИМА СЕРИОЗЕН ОПИТ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗНАЕ КАКВО Е ДА РАБОТИШ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР. Тийнейджърът сам се грижи за три бивола, които родителите му взели по негова инициатива за отглеждане в селската им къща в Недан. Там обаче има и 20 овце и една крава, които също станали ангажимент на единадесетокласника, докато баща му е зает. Бойко води животните на паша, дои ги, храни ги, играе си с тях, а те му отвръщат с любов. Младежът планира в стопанството да бъдат въведени нови и модерни технологии, които да улеснят грижите за добитъка, и да направи необходимото за размножаването на четириногите.

Бойко е възпитаник на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Наскоро с класа си спечелил второ място на националното състезание, организирано от просветното министерство – „Млад фермер“, и трето място като индивидуален състезател. Отличното му представяне в категория „Животновъдство“ му донесло грамота, медал и купа. Споделя, че смята да продължи образованието си в Тракийския университет в Стара Загора, където да завърши за зоотехник. „От малък имам интерес към животновъдството. Запалих се покрай баща ми. КАТО ДЕТЕ СЕ ВЛЮБИХ В ГРИЖИТЕ ЗА ДОБИТЪКА В СЕЛСКАТА НИ КЪЩА В НЕДАН И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАХ ДА ОТИДЕМ, за да храня животните. Не ми тежат грижите, чувствам се комфортно и смятам, че няма срамна работа. Докато още бях на онлайн обучение, идвах на село след часовете, а сега съм тук постоянно“, заяви Бойко.

17-годишното момче заяви, че имало голямо желание да отглежда биволи и бил много щастлив, че родителите му купили три малачета. Животните се казват Събка, Събчо и Янка, кръстени са на предишните собственици, но Бойко решил да не им сменя имената.

„Те се развиват по-бавно от кравите и догодина ще си вземем биволица, за да ги размножим. Знам, че ще е необходимо доста време, но имам търпение, желание и вяра. Искам да станат 20 бивола“, споделя амбицията си единадесетокласникът.

По думите му след две години ще може да започне добиването на биволско мляко. Отчита като положителна тенденция това, че цената на суровината е еднаква за всички части на страната и няма сътресения както при краве млякото.

Тийнейджърът заяви, че възможностите му за осигуряване на паша на животните не са много, тъй като местните фермери отдавна са си разпределили зелените площи.

„Водя ги на една поляна до дома. Аз съм най-младият пастир и често се случва да се допитвам до останалите стопани, с които се срещам, ако нещо не ми е ясно. Все пак човек не се ражда научен и се радвам, че те винаги ми помагат и ме съветват“, заяви Бойко.

Той вече има планове за по-сериозното развитие на стопанството в Недан. Казва, че когато навърши пълнолетие, ще кандидатства по европейската мярка за подпомагане на млади фермери. Именно наличието на подобни субсидии, според него, би върнало младите хора към животновъдството и земеделието у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.