Моринга се използва в медицината
Дата на публикуване: 09.04.2020
моринга

Моринга се използва в медицината

Моринга е име на дърво. Едва ли някога сте чували името му. То обаче е известно от древността заради чудодейните си ползи за здравето. Моринга е името на растение, което от векове се използва в медицината. В аюрведичната традиция това растение е свързано с лечението или профилактиката на повече от 300 заболявания.
Листата на моринга съдържат калций, калий, витамин С, протеини, бета-каротин и др. Това дърво предлага невероятен хранителен профил и има способността да лекува различни здравословни проблеми. Така че нека да научим повече за всички предимства, които то притежава!
Листата на морингата са пълни с витамини, минерали и аминокиселини. 100 гр.сушени зелени листа съдържат:
10 пъти повече витамин А, отколкото при морковите
15 пъти повече калий от бананите
17 пъти повече калций от млякото
12 пъти повече витамин С от портокалите
25 пъти повече желязо от спанака

Антиоксиданти
Листата на моринга са отличен източник на антиоксиданти, включително витамин С, хлорогенна киселина, бета-каротин и кверцетин. Доказано е, че хлорогенната киселина е в състояние да забави абсорбцията на захарта от клетките и така да снижи нивата на кръвната захар.
Ниски нива на кръвната захар
Това растение съдържа полезни съединения като изотиоцианати, които имат антидиабетни свойства. Според проучванията, жени, които са приемали по 7 гр.прах от сушени листа на моринга всеки ден в продължение на 3 месеца, са успели да намалят кръвната захар (измерена на гладно) с 13,5%.

Намалява възпаленията

Листата на моринга съдържат изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини, като всички те имат силни противовъзпалителни свойства. В продължение на много години това растение се използва за лечение на стомашни язви. Моринга може да предпази черния дроб от хронично възпаление. Може да се използва за пържене или за салати. То е отличен овлажнител за кожата и можете да го използвате локално за лечение на гъбични проблеми и артрит.
Поддържа здравословни нива на холестерола

Моринга е също така ефективна при понижаване на холестерола. Тя може да снижи нивата на холестерола и да намали образуването на атеросклеротична плака с до 50-86%. Моринга притежава мощни антиоксидантни, анти-атеросклеротични и липидо-понижаващи свойства и може ефективно да предотврати сърдечно-съдови заболявания.

Защита от токсичния арсен

Семената и листата на моринга могат да неутрализират токсичността на арсена. Това е изключително важно, защото някои храни като ориза, например, могат да бъдат замърсени с арсен.

Листата на моринга дори могат да пречистят водата … и още много

Моринга е с високо съдържание на фибри и може да пречисти червата ви. Тя е пълна с изотиоцианати, известни със своите мощни антибактериални свойства и способността им да премахват хелиобактер пилори, бактериите, отговорни за гастрит, язви и рак на стомаха. Установено е, че семената на това растение могат да покажат още по-добри резултати при пречистване на водата в сравнение с конвенционалните синтетични материали.

Източник: За жената

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.