Нашите родители трябва да са за пример
Дата на публикуване: 12.06.2020
нашите родители

Нашите родители трябва да са за пример

Нашите родители са ни отгледали прекрасно. Начинът, по който хората отглеждат деца сега, е различен от начина, по който са го правили преди 30 години. Добре ли е това или е лошо? Всеки решава сам. Но дори и да е постигнат напредък, това не означава, че не можем да използваме опита на родителите си и да го приложим на практика.
Ето 10 полезни неща, които са правили нашите родители, и които трябва да направим и ние:
1. Съпрузите се поставяха на първо място
Когато нашите родители бяха малки, връзката между съпруга и съпругата беше най-важната в семейството. Но през последните 30 и повече години родителите започнаха да смятат децата си за център на Вселената. Важно е да не забравяте стойността на отношенията със съпруга си и да имате здраво щастливо семейство.
Ако детето прекъсва майка си по време на разговор, трябва да го помолите да изчака (ако това не е спешен случай). Децата трябва да разберат, че светът не се върти около тях.

2. Караха децата си да играят навън
Може би сте гледали телевизия в детството си, но през повечето време сте били на улицата. Днешните деца на възраст от 8-18 години прекарват средно 7,5 часа всеки ден пред монитора. И това не се отнася за обучение или образование. Но чистият въздух и активните игри са необходими на тяхната възраст. И това не изисква спортно игрище или басейн. Спомнете себе си. Всичко, от което се нуждаехте, беше въображението ви.
3. Те се доверяваха на децата си
Повечето от нас си спомнят колко до късно се разхождахме с приятели или нощувахме в тях, без дори да зная родителите ни къде сме. Можете да го наречете „възпитание на свободно разстояние“ или дори да мислите, че е опасно. Истината е, че децата умират в самолетни катастрофи два пъти по-често, отколкото са отвлечени.

4. Не принуждаваха децата си да бъдат най-умни

Децата бяха научени на социални умения и развиваха своята креативност. Децата не можеха да четат в детската градина, а мнозина дори не знаеха азбуката. Учеха ги как да уважават, да споделят и да се сприятеляват. Днес децата дори в ранна възраст се състезават в училище и се опитват да бъдат по-добри от другите. Но това предизвиква само стрес и тревожност.

5. Учиха децата си на маниери

Много деца и юноши днес нямат маниери. Те не могат да кажат “благодаря”, когато някой направи нещо за тях. Разбира се, липсата на култура я имало и преди. Но все пак била много по-малко.

6. Вечеряха заедно цялото семейство

Децата, които вечерят с родителите си, са по-малко склонни да страдат от тревожност и депресия. Те имат по-малко нарушения, по-добро академично представяне и нямат психични проблеми.

7. Принуждаваха децата да чистят вкъщи

Спомняте ли си как родителите ви казваха, че не можете да отидете на разходка, докато не почистите стаята си? Може да се изненадате на какво са способни вашите деца. Те могат да изпълняват и по-сериозни задачи у дома. Това ще ги научи на независимост и отговорност.

8. Те дисциплинираха други деца

Какво бихте направили, ако приятелчето на вашето дете е в истерия или дори е ударило вашето дете? Бихте го помолили тихо да спре. Но преди родителите в такива ситуации започваха да дисциплинират другите деца по същия начин, както биха направили със своите.

9. Те празнуваха рождените дни вкъщи

Партитата включваха торта, сладолед и различни игри. Родителите ни не подаряваха на всеки гост кошница с подаръци. Те не наемаха професионален фотограф или място в кафене. И не беше важно! Децата все пак се забавляваха и се наслаждаваха на простите неща.

10. Всичко беше много по-просто

В миналото всичко беше много по-лесно, отколкото сега. Родителите ни не ни водиха в Дисниленд. А децата след футбол не бързаха на урок по пиано. Използвахме въображението си и бяхме щастливи.

Смятате ли, че тези принципи на възпитание са полезни?

Източник: Апетитен

 

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.