Нашите родители трябва да са за пример
Дата на публикуване: 12.06.2020
нашите родители

Нашите родители трябва да са за пример

Нашите родители са ни отгледали прекрасно. Начинът, по който хората отглеждат деца сега, е различен от начина, по който са го правили преди 30 години. Добре ли е това или е лошо? Всеки решава сам. Но дори и да е постигнат напредък, това не означава, че не можем да използваме опита на родителите си и да го приложим на практика.
Ето 10 полезни неща, които са правили нашите родители, и които трябва да направим и ние:
1. Съпрузите се поставяха на първо място
Когато нашите родители бяха малки, връзката между съпруга и съпругата беше най-важната в семейството. Но през последните 30 и повече години родителите започнаха да смятат децата си за център на Вселената. Важно е да не забравяте стойността на отношенията със съпруга си и да имате здраво щастливо семейство.
Ако детето прекъсва майка си по време на разговор, трябва да го помолите да изчака (ако това не е спешен случай). Децата трябва да разберат, че светът не се върти около тях.

2. Караха децата си да играят навън
Може би сте гледали телевизия в детството си, но през повечето време сте били на улицата. Днешните деца на възраст от 8-18 години прекарват средно 7,5 часа всеки ден пред монитора. И това не се отнася за обучение или образование. Но чистият въздух и активните игри са необходими на тяхната възраст. И това не изисква спортно игрище или басейн. Спомнете себе си. Всичко, от което се нуждаехте, беше въображението ви.
3. Те се доверяваха на децата си
Повечето от нас си спомнят колко до късно се разхождахме с приятели или нощувахме в тях, без дори да зная родителите ни къде сме. Можете да го наречете „възпитание на свободно разстояние“ или дори да мислите, че е опасно. Истината е, че децата умират в самолетни катастрофи два пъти по-често, отколкото са отвлечени.

4. Не принуждаваха децата си да бъдат най-умни

Децата бяха научени на социални умения и развиваха своята креативност. Децата не можеха да четат в детската градина, а мнозина дори не знаеха азбуката. Учеха ги как да уважават, да споделят и да се сприятеляват. Днес децата дори в ранна възраст се състезават в училище и се опитват да бъдат по-добри от другите. Но това предизвиква само стрес и тревожност.

5. Учиха децата си на маниери

Много деца и юноши днес нямат маниери. Те не могат да кажат “благодаря”, когато някой направи нещо за тях. Разбира се, липсата на култура я имало и преди. Но все пак била много по-малко.

6. Вечеряха заедно цялото семейство

Децата, които вечерят с родителите си, са по-малко склонни да страдат от тревожност и депресия. Те имат по-малко нарушения, по-добро академично представяне и нямат психични проблеми.

7. Принуждаваха децата да чистят вкъщи

Спомняте ли си как родителите ви казваха, че не можете да отидете на разходка, докато не почистите стаята си? Може да се изненадате на какво са способни вашите деца. Те могат да изпълняват и по-сериозни задачи у дома. Това ще ги научи на независимост и отговорност.

8. Те дисциплинираха други деца

Какво бихте направили, ако приятелчето на вашето дете е в истерия или дори е ударило вашето дете? Бихте го помолили тихо да спре. Но преди родителите в такива ситуации започваха да дисциплинират другите деца по същия начин, както биха направили със своите.

9. Те празнуваха рождените дни вкъщи

Партитата включваха торта, сладолед и различни игри. Родителите ни не подаряваха на всеки гост кошница с подаръци. Те не наемаха професионален фотограф или място в кафене. И не беше важно! Децата все пак се забавляваха и се наслаждаваха на простите неща.

10. Всичко беше много по-просто

В миналото всичко беше много по-лесно, отколкото сега. Родителите ни не ни водиха в Дисниленд. А децата след футбол не бързаха на урок по пиано. Използвахме въображението си и бяхме щастливи.

Смятате ли, че тези принципи на възпитание са полезни?

Източник: Апетитен

 

Още новини
Терлици на две игли

Терлици на две игли

Терлици на две игли. За да си ги изплетете са ви необходими малко време и желание. Този начин за плетене наистина е много прост. Терлиците са топли и удобни за носене, така че са идеални за зимата! Необходими са ви:100 г/210 м преждаигли – 3,25 ммножициигла с...

повече информация
Съветите на баба за брака

Съветите на баба за брака

Съветите на баба са най-ценни. Ако семейният ви живот се пука по шевовете, децата не се подчиняват, а собствената ви котка ви игнорира – тогава е време да се обърнете за съвет към мъдрата си баба. Това са инструкциите, които баба ми даде преди сватбата. С течение на...

повече информация
От учителка станах продавач

От учителка станах продавач

От учителка станах продавач. След 25 години учителстване се озовах в магазинче за луксозно дамско бельо. В началото се почувствах като в небрано лозе, но скоро влязох в релси. Като си спомня с колко несвойствени неща се занимавах в училище, тази работа ми се стори...

повече информация
Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5. Те са грижовни и всеотдайни, но стигне ли се до романтика, доста често всичко се обърква. Започваме със зодия Водолей. Водолеите са много интелигентни, креативни, неемоционални и определено не са от романтичния тип хора. При тях...

повече информация
Advertisements
Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор се прочу с изпълнението си на главната роля в култовия сериал „д-р Куин „Лечителката”“. Това бе през 70-те години на 20-я век – вижте първата от поредицата снимки! Сега ги съпоставете със следващите! Изумително, нали – как Джейн е съумяла да...

повече информация
Рецепти против грип

Рецепти против грип

Рецепти против грип дават гаранция за успех. Проф. Мермерски дава гаранция на 200 процента за тези две рецепти против грип! Епидемия от грип върлува из страната като засегнатите области стават все повече. Както отдавна е ясно, антибиотиците не помагат. А, за да...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.