Нашите родители трябва да са за пример
Дата на публикуване: 12.06.2020
нашите родители

Нашите родители трябва да са за пример

Нашите родители са ни отгледали прекрасно. Начинът, по който хората отглеждат деца сега, е различен от начина, по който са го правили преди 30 години. Добре ли е това или е лошо? Всеки решава сам. Но дори и да е постигнат напредък, това не означава, че не можем да използваме опита на родителите си и да го приложим на практика.
Ето 10 полезни неща, които са правили нашите родители, и които трябва да направим и ние:
1. Съпрузите се поставяха на първо място
Когато нашите родители бяха малки, връзката между съпруга и съпругата беше най-важната в семейството. Но през последните 30 и повече години родителите започнаха да смятат децата си за център на Вселената. Важно е да не забравяте стойността на отношенията със съпруга си и да имате здраво щастливо семейство.
Ако детето прекъсва майка си по време на разговор, трябва да го помолите да изчака (ако това не е спешен случай). Децата трябва да разберат, че светът не се върти около тях.

2. Караха децата си да играят навън
Може би сте гледали телевизия в детството си, но през повечето време сте били на улицата. Днешните деца на възраст от 8-18 години прекарват средно 7,5 часа всеки ден пред монитора. И това не се отнася за обучение или образование. Но чистият въздух и активните игри са необходими на тяхната възраст. И това не изисква спортно игрище или басейн. Спомнете себе си. Всичко, от което се нуждаехте, беше въображението ви.
3. Те се доверяваха на децата си
Повечето от нас си спомнят колко до късно се разхождахме с приятели или нощувахме в тях, без дори да зная родителите ни къде сме. Можете да го наречете „възпитание на свободно разстояние“ или дори да мислите, че е опасно. Истината е, че децата умират в самолетни катастрофи два пъти по-често, отколкото са отвлечени.

4. Не принуждаваха децата си да бъдат най-умни

Децата бяха научени на социални умения и развиваха своята креативност. Децата не можеха да четат в детската градина, а мнозина дори не знаеха азбуката. Учеха ги как да уважават, да споделят и да се сприятеляват. Днес децата дори в ранна възраст се състезават в училище и се опитват да бъдат по-добри от другите. Но това предизвиква само стрес и тревожност.

5. Учиха децата си на маниери

Много деца и юноши днес нямат маниери. Те не могат да кажат “благодаря”, когато някой направи нещо за тях. Разбира се, липсата на култура я имало и преди. Но все пак била много по-малко.

6. Вечеряха заедно цялото семейство

Децата, които вечерят с родителите си, са по-малко склонни да страдат от тревожност и депресия. Те имат по-малко нарушения, по-добро академично представяне и нямат психични проблеми.

7. Принуждаваха децата да чистят вкъщи

Спомняте ли си как родителите ви казваха, че не можете да отидете на разходка, докато не почистите стаята си? Може да се изненадате на какво са способни вашите деца. Те могат да изпълняват и по-сериозни задачи у дома. Това ще ги научи на независимост и отговорност.

8. Те дисциплинираха други деца

Какво бихте направили, ако приятелчето на вашето дете е в истерия или дори е ударило вашето дете? Бихте го помолили тихо да спре. Но преди родителите в такива ситуации започваха да дисциплинират другите деца по същия начин, както биха направили със своите.

9. Те празнуваха рождените дни вкъщи

Партитата включваха торта, сладолед и различни игри. Родителите ни не подаряваха на всеки гост кошница с подаръци. Те не наемаха професионален фотограф или място в кафене. И не беше важно! Децата все пак се забавляваха и се наслаждаваха на простите неща.

10. Всичко беше много по-просто

В миналото всичко беше много по-лесно, отколкото сега. Родителите ни не ни водиха в Дисниленд. А децата след футбол не бързаха на урок по пиано. Използвахме въображението си и бяхме щастливи.

Смятате ли, че тези принципи на възпитание са полезни?

Източник: Апетитен

 

Още новини
Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана след концерта си в Пловдив. Певицата ни планира да слезе от сцената след финала на турнето си, което тече в момента. Естрадната икона е обявила пред екипа си, че това са последните големи спектакли, които прави. 82-годишната легенда явно...

повече информация
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021 ви вещае период, през който ще настъпят промени при някои зодии. Не прибързвайте с взимането на решения. Започваме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп октомври 2021 за Овните октомври ще бъде месец на любовта. Звездите ще ви...

повече информация
Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021 предвещава ден, в който е доре да се вглеждате повече в детайлите, за да не пропуснете нещо важно. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да намерите време да се разведрите и да се отпуснете. Бъдете по-внимателни в действията си и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 25 септември 2021 в...

повече информация
Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021 ви вещае ден, в който трябва да намерите начин да бъдете себе си. Отпуснете се и така ще действате по-уверено. За повечето зодии денят ще е спокоен, а за някои дори и скучен и монотонен. Намерете време да се видите с някой стар...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.