Не пийте вода, застояла в чаша
Дата на публикуване: 31.05.2020
не пийте вода

Не пийте вода, застояла в чаша

Не пийте вода, която е застояла, най-често през нощта. Мнозина от нас когато се събудят посред нощ са жадни и затова оставят вода до леглото. Оказва се обаче, че това хич не е добра идея.
Освен това когато сте държали чаша вода до леглото през нощта, може би сте забелязали, че сутрин вкусът на водата е бил малко странен.
Може да ви се струва, че водата е загубила свежестта си, но какво наистина се е случило?
През нощта се наблюдават малки химически промени, които променят баланса на водата.
1. С течение на времето киселинността на водата в чашата се променя
Факт е, че през нощта химическият състав на водата се променя, дори с малък процент. Около 0,13% се превръща във въглеродна киселина, която по-късно образува бикарбонати и карбонати. Това не означава, че водата става негодна.

Разтворените газове са една от причините за промяна на вкуса на водата. Докато водата стои, малко количество въглероден диоксид се разтваря във водата. Така се образува въглероден диоксид, който може леко да понижи нивото на pH и леко да промени вкуса на водата.
Въпреки че това няма последствия, такава вода може да не е много добра.
С течение на времето малко количество други газове като ацетон и алдехиди също могат да се разтворят. Проучванията показват, че ако оставите чиста вода дори за половин час, тя бързо придобива различни примеси.

2. Водата, оставена на открито, е изложена на външни фактори.

Например водата, оставена непокрита, привлича малки частици прах.
Също така върху нея може да кацнат комари, мухи и други малки насекоми. Когато пиете такава вода посред нощ, може да не ги забележите.

3. Водата може да придобие друг вкус за по-малко от половин час.

Водата от чешмата преминава през подземни тръби, където обикновено е по-хладно. Много от нас добавят лед или пият студена вода.

Когато температурата на водата се повиши до стайна температура, миризмата й започва да се променя. Колкото по-топла е напитката, толкова по-бързо водните молекули започват да отскачат и миризмата се засилва.

Не забравяйте, че чешмяната вода съдържа хлор, който се добавя за дезинфекция. Хлорът е газ при стайна температура, а във водата – летливо вещество, което означава, че молекулите му се разпръскват във водата и в крайна сметка изчезват във въздуха.

Това е още една причина, поради която вкусът на водата може да изглежда малко странен.

4. С всяка глътка се добавят милиони микроби

Водата е елемент, който е източник на живот. Ако го оставите за дълго време, бактериите започват да се размножават в него.
Голям брой бактерии живеят в устната кухина на човека, тъй като устата е топла и влажна среда, благоприятна за тяхното размножаване.

Смята се, че в устата живеят около 800 – 1000 различни видове бактерии.

С всяка глътка се умножава броят на микробите в чашата вода. Дори когато отпиваме глътка вода от бутилка, частици от кожни клетки, пот и секреция от носа стигат до там.

Тези и други фактори могат да доведат до факта, че броят на микробите във водата, оставена за една нощ, ще се увеличи до значително ниво.

5. Разлятата вода може да причини късо съединение в електронните устройства.

Много хора имат навика да зареждат телефона, часовника и други електронни устройства през нощта.

Когато поставите чаша вода до зареждащото се устройство и случайно я бутнете насън, това представлява потенциална заплаха .

В някои случаи може да възникне късо съединение и това да повреди вашите устройства, ако не и нещо по-лошо.

6. Сънят е нарушен

Ако сложите до себе си чаша вода и пиете посред нощ, тогава може да почувствате желание често да ходите до тоалетната.

Такива разходки през нощта нарушават естествения цикъл на съня, поради което на следващия ден може да се събудите уморени.

Експертите препоръчват да не пиете вода 3 часа преди лягане. През това време тялото ви ще може да рециклира всичко, можете да отидете до тоалетната и това няма да наруши съня ви.

Къде другаде не можете да оставите вода за дълго време?

Не оставяйте вода в колата, особено на слънцето, където бутилка вода може да се нагрее, което я превръща в идеална среда за бактериите, особено ако вече сте пили от нея. Ако поставите бутилката под седалката, това ще намали топлината, но бактериите все още ще се размножават.

Някои видове пластмасови бутилки съдържат бисфенол А или подобни химикали, които могат да проникнат във водата, особено когато са изложени на слънчева светлина.

Редица изследвания свързват бисфенол А със здравословни проблеми, засягащи мозъка и човешкото поведение, въпреки че се смята, че нивото му в бутилки е в безопасни граници.

Съвети:

Разбира се, много важно е да се предотврати дехидратацията, за да се поддържа здравето. Трябва обаче да се спазват редица правила:

Най-добре е да изпиете чаша вода, когато почувствате жажда и да не оставяте чашата непокрита през нощта, а ако е абсолютно необходимо, дръжте бутилка вода.

Ако сте започнали да пиете вода от бутилка, изпийте я и след това я изхвърлете.

Избягвайте да докосвате бутилката с уста. Просто изсипете вода в чаша преди да пиете.

Не пийте вода с изтекъл срок на годност (да, водата има срок на годност)

Измийте чашата, от която пиете вода, не я използвайте за неопределено време.

Не споделяйте чашата си с други.

Източник: Здравето

Още новини
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Advertisements
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция се случва на доста водачи. Всеки шофьор е от време на време спиран от полицията на пътя. Това е неизбежно. Основното в случая е да не правите грешки. В противен случай вие не само ще загубите много време, но и можете да бъдете глобени. Има...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.