Не пийте вода, застояла в чаша
Дата на публикуване: 31.05.2020
не пийте вода

Не пийте вода, застояла в чаша

Не пийте вода, която е застояла, най-често през нощта. Мнозина от нас когато се събудят посред нощ са жадни и затова оставят вода до леглото. Оказва се обаче, че това хич не е добра идея.
Освен това когато сте държали чаша вода до леглото през нощта, може би сте забелязали, че сутрин вкусът на водата е бил малко странен.
Може да ви се струва, че водата е загубила свежестта си, но какво наистина се е случило?
През нощта се наблюдават малки химически промени, които променят баланса на водата.
1. С течение на времето киселинността на водата в чашата се променя
Факт е, че през нощта химическият състав на водата се променя, дори с малък процент. Около 0,13% се превръща във въглеродна киселина, която по-късно образува бикарбонати и карбонати. Това не означава, че водата става негодна.

Разтворените газове са една от причините за промяна на вкуса на водата. Докато водата стои, малко количество въглероден диоксид се разтваря във водата. Така се образува въглероден диоксид, който може леко да понижи нивото на pH и леко да промени вкуса на водата.
Въпреки че това няма последствия, такава вода може да не е много добра.
С течение на времето малко количество други газове като ацетон и алдехиди също могат да се разтворят. Проучванията показват, че ако оставите чиста вода дори за половин час, тя бързо придобива различни примеси.

2. Водата, оставена на открито, е изложена на външни фактори.

Например водата, оставена непокрита, привлича малки частици прах.
Също така върху нея може да кацнат комари, мухи и други малки насекоми. Когато пиете такава вода посред нощ, може да не ги забележите.

3. Водата може да придобие друг вкус за по-малко от половин час.

Водата от чешмата преминава през подземни тръби, където обикновено е по-хладно. Много от нас добавят лед или пият студена вода.

Когато температурата на водата се повиши до стайна температура, миризмата й започва да се променя. Колкото по-топла е напитката, толкова по-бързо водните молекули започват да отскачат и миризмата се засилва.

Не забравяйте, че чешмяната вода съдържа хлор, който се добавя за дезинфекция. Хлорът е газ при стайна температура, а във водата – летливо вещество, което означава, че молекулите му се разпръскват във водата и в крайна сметка изчезват във въздуха.

Това е още една причина, поради която вкусът на водата може да изглежда малко странен.

4. С всяка глътка се добавят милиони микроби

Водата е елемент, който е източник на живот. Ако го оставите за дълго време, бактериите започват да се размножават в него.
Голям брой бактерии живеят в устната кухина на човека, тъй като устата е топла и влажна среда, благоприятна за тяхното размножаване.

Смята се, че в устата живеят около 800 – 1000 различни видове бактерии.

С всяка глътка се умножава броят на микробите в чашата вода. Дори когато отпиваме глътка вода от бутилка, частици от кожни клетки, пот и секреция от носа стигат до там.

Тези и други фактори могат да доведат до факта, че броят на микробите във водата, оставена за една нощ, ще се увеличи до значително ниво.

5. Разлятата вода може да причини късо съединение в електронните устройства.

Много хора имат навика да зареждат телефона, часовника и други електронни устройства през нощта.

Когато поставите чаша вода до зареждащото се устройство и случайно я бутнете насън, това представлява потенциална заплаха .

В някои случаи може да възникне късо съединение и това да повреди вашите устройства, ако не и нещо по-лошо.

6. Сънят е нарушен

Ако сложите до себе си чаша вода и пиете посред нощ, тогава може да почувствате желание често да ходите до тоалетната.

Такива разходки през нощта нарушават естествения цикъл на съня, поради което на следващия ден може да се събудите уморени.

Експертите препоръчват да не пиете вода 3 часа преди лягане. През това време тялото ви ще може да рециклира всичко, можете да отидете до тоалетната и това няма да наруши съня ви.

Къде другаде не можете да оставите вода за дълго време?

Не оставяйте вода в колата, особено на слънцето, където бутилка вода може да се нагрее, което я превръща в идеална среда за бактериите, особено ако вече сте пили от нея. Ако поставите бутилката под седалката, това ще намали топлината, но бактериите все още ще се размножават.

Някои видове пластмасови бутилки съдържат бисфенол А или подобни химикали, които могат да проникнат във водата, особено когато са изложени на слънчева светлина.

Редица изследвания свързват бисфенол А със здравословни проблеми, засягащи мозъка и човешкото поведение, въпреки че се смята, че нивото му в бутилки е в безопасни граници.

Съвети:

Разбира се, много важно е да се предотврати дехидратацията, за да се поддържа здравето. Трябва обаче да се спазват редица правила:

Най-добре е да изпиете чаша вода, когато почувствате жажда и да не оставяте чашата непокрита през нощта, а ако е абсолютно необходимо, дръжте бутилка вода.

Ако сте започнали да пиете вода от бутилка, изпийте я и след това я изхвърлете.

Избягвайте да докосвате бутилката с уста. Просто изсипете вода в чаша преди да пиете.

Не пийте вода с изтекъл срок на годност (да, водата има срок на годност)

Измийте чашата, от която пиете вода, не я използвайте за неопределено време.

Не споделяйте чашата си с други.

Източник: Здравето

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.