Не пийте йодна тинктура
Дата на публикуване: 11.03.2022
не пийте йодна

Не пийте йодна тинктура като профилактика. В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодид. Това каза доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), в интервю за БТА. По думите й за да е ефективен, калиевият йодид, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, като само едно хапче е достатъчно. „Всеки ден в страната ни се извършват замервания – Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания и вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца“, посочи доц. Джунова. Тя увери, че в държавата има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. „Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди“, предупреди доц. Джунова.

„Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, тъй като този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони. Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза. За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодид без нужда е абсолютно забранено и е вредно“, обясни директорът на НЦРРЗ. По думите й таблетките калиев йодид, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките, а се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им. „Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодид, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, така, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил. Фразата „дозата прави отровата“ е много подходяща в случая – с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е недостатъчна и няма да се постигне търсеният ефект“, уточни доц. Джунова.

Тя подчерта, че в момента в страната ни няма дори следа от радиация, резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата активност. „Всеки ден НЦРРЗ публикува на интернет страницата си данни от собствените си измервания. Там има и линк към данните на Европейски портал за обмяна на радиологични данни, както и линк към страницата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където всеки ден има информация“, обясни доц. Джунова.

Тя даде съвет какво да правят хората при опасност: „При инцидент е задължително хората да слушат, гледат или четат проверени и надеждни източници на информация. При съобщение за поява на радиационен облак, задължително хората трябва да се приберат на закрито, да се затворят прозорците на помещенията. Излизането навън не е желателно. Тези предпазни мерки имат почти същия ефект като таблетката калиев йодид“.

Друго важно нещо, според доц. Джунова, е изследване на водата, на прясното мляко и на околната среда. Специалистът съветва в такива ситуации да се пие бутилирана вода, да не се пие вода от кладенци, да не се консумират листни зеленчуци, децата да пият сухо вместо прясно мляко. Всички животни трябва да се приберат в закрити помещения и да бъдат хранени със суха храна – смески, вместо да пасат трева.

„При авария в атомна централа в атмосферата се отделят йод, цезий, стронций и др. За въздействието на цезий и стронций няма профилактика. Една таблетка калиев йодид, дадена навреме, би трябвало да предпази организма от вредните ефекти на йонизиращото лъчение при вдишване на йод. Йодът, при дишане, попада в организма и се натрупва в щитовидната жлеза. Ако се приеме таблетката в подходящо време – когато радиационният облак е над главата ни, жлезата се напълва с йод и не натрупва радиоактивния йод“, обясни доц. Джунова. По думите й чрез таблетката на организма се осигурява стабилен йод, но някои държави въобще не планират да дават йод на населението, защото не винаги таблетките могат да стигнат навреме до населението.

„Хората се притесниха заради информацията, че държавата отпуска определени средства за купуване на таблетки калиев йодид за попълване на резерва, но това се наложи, защото на всеки пет години се подновява количеството им. Тези таблетки са фармацевтичен препарат и имат срок на годност. Доказано е, а и много държави в Европа го взимат предвид, че като изтече този период, таблетките не губят ефекта си, но тъй като са фармацевтичен препарат, трябва да има процедура, която да ги изследва отново. България е възприела, че таблетките калиев йодид имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години“, посочи още директорът на НЦРРЗ. Тя уточни, че количеството за страната ни е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият някакъв тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация, на практика е по-нисък отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките. „Латентният период, докато се развие туморът е 20-30 години, което означава, че, ако човек е на 45 г. може и въобще да не се появи тумор“, каза доц. Джунова.

Препоръките на СЗО са за една таблетка, освен в много тежки случаи, в които може да се наложи прием на втора. „В страната ни има достатъчно таблетки калиев йодид, тъй като ние поддържаме резерв заради АЕЦ „Козлодуй“, където се планира осигуряването им в 30-километрова зона. Поддържа се и допълнителен резерв, ако се наложи да се предоставят таблетки на хората, живеещи в другата част на страната“, завърши доц. Джунова.

Източник: С кафето

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 26 май 2022

Дневен хороскоп 26 май 2022

Дневен хороскоп 26 май 2022 предвещава ден, в който би било добре да се посветите на рутинни занимания и дела, както и да се погрижите за здравето си, следвайте полезните си навици, спазвайте добър режим, спортувайте. Съвършенство и перфекционизмът, дори в дребните...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.