Не прави това в Гърция
Дата на публикуване: 28.07.2020
не прави това

Не прави това, ако отидеш в Гърция. С Гърците си приличаме много, по някои неща обаче се различаваме. Южната ни съседка отдавна е любима наша дестинация за пътешествия, почивки или просто разходки. Не точно в момента, но по принцип. Има няколко златни правила, които не е зле да спазваме при визитите си по гръцки земи. Поне ако искаш да си изкарваш добре, с ваканционно настроение на макс и без излишни конфликти.
1. ДА СЕ ДЪРЖИШ КАТО У ДОМА
Гърците са изключително гостоприемна нация, но това не значи всички задръжки на обществото рязко да изчезнат. Хората там се славят с доста лежерно отношение към живота, но има няколко аспекта на балканщината, които генерално не толерират. Агресията от всякакъв вид и правенето на кочина са най-високо в списъка. Глобите за боклук са просто брутални.

2. ДА ПОДЦЕНЯВАШ ЖЕГАТА
И в България имаме жега, но не като тази. Неслучайно цели два часа от денонощието са делегирани за бичене на айляк. Топлинен удар е най-малкото, което може да ти се случи. Усещането от безжалостното гръцко слънце е сякаш Зевс те е уцелил с гръмотевица – яко се пържиш.
3. ДА ВНИМАВАШ С ПИЕНЕТО
Гърците пият, но не като нас. Все пак във вселенската високоинтоксикирана ранглиста ние непрекъснато се борим за първа позиция с руснаци и поляци. Нашите южни съседи цъкат доста по-лежерно, затова и малко не обичат прекалили идиоти. Пък и ако не си свикнал с узото, понякога, съвсем без да искаш, неусетно връзваш кънките.

4. ДА ГОВОРИШ ГРЪЦКИ

Българите говорим всички езици на света, за съжаление ги говорим, като имитираме звуковия флоу и добавяме местно звучене върху наши си думи. В случая на гръцкия това не работи, даже никак. „Калимари“ не е „калмари“. Също така „малака“ не се ползва за здравей и здрасти.

5. ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ „НЕ“ И „НЕ“

На гръцки „не“ означава „да“. Не за уличните търговци, столкъри, спамъри и прочие досадници – при всички хора. Ако те попитат искаш ли кафе с лед (така нареченото „фредо“) и кажеш „не“, прецакан си. При сексуални оферти – съвсем.

6. ДА СПАЗВАШ ЗНАЦИТЕ

Гърците са много неща, но шофьори не е едно от тях. Предимство има този, който пръв се докопа до него. Двойното паркиране е норма, тройното също е приемливо. Мигачът пък е заменен с едно вътрешно усещане за останалите водачи. Клаксонът е най-силното изразно средство зад волана. В тази връзка – знаците са препоръчителни и единствено с естетическа функция.

7. ДА НЕ ПИПАШ ВСИЧКО ВЪВ ВОДАТА

Гръцката флора и фауна изобилства от красиви нещица, които искаш просто да докоснеш. Недей. Морски таралеж е най-малкото, което може да ти се случи. Никое стори не си струва престой в болница.

8. ДА ЛЪЖЕШ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО

Българите можем всичко, знаем всичко, познаваме кой ли не. Гърците в това отношение са доста по-обрани и някак си приемат думите за нещо една идея по свято. В тази връзка, ако си мислиш, че да управляваш лодка е като да караш тротинетка, помисли пак. Ако се блъснеш с лодка, последиците са кошмaрни.

9. ДА НЕ СЕ ПОДИГРАВАШ С ФИЛОСОФИЯТА

На български думата „философстване“ има отрицателна конотация. Ние не обичаме празните приказки (освен ако не са героични истории). Основно българско правило е „не ми давай акъл, дай ми кинти“. В тази връзка не можем да разберем тази обсесия и гордост с хора като Аристотел, Сократ и Платон – като са толкова умни, къде са им парите?

10. ДА ОБЯСНЯВАШ КАК СЕ ГОТВИ

Българите разбираме от всичко, най-вече от готвене, футбол и секс. Нашите рецепти обаче са неприложими в условията на гръцката реалност. Пък и те си имат свои собствени, от които са доста доволни. Не искат да чуват как, ако сложиш „малко чесънче и лютеничка, ше стане мозък!“.

11. ДА ГЛЕДАШ ЧАСОВНИКА

Всички нации от региона сме скарани с традиционната западноевропейска концепция за часовника. Ние, много преди Айнщайн, сме установили, че времето е нещо относително. Също така „1 минута“ е най-разтегливото понятие на света. В тази връзка гърците спокойно могат да не носят часовници – и без това не ги ползват.

12. ДА НЕ СПОМЕНАВАШ МАКЕДОНИЯ

Македония е тема табу на доста места, но в Гърция е гаранция за развалени отношения. За местните това понятие значи единствено и само едно – егейски регион и те не са склонни да отстъпят, по никакъв начин. Дотолкова, че държавата се наложи да си смени името.

13. ДА СЪДИШ ГЪРЦИТЕ

Гърците са изобретили демокрацията, математиката и спорта като такъв. Почти няма модерно откритие, което да не почива върху старогръцки патенти. Няма и културна дейност, която да не е тръгнала от древните полиси. Пълна мистерия е какво се е случило после, че да се стигне до това цепене на стотинката. При всички случаи обаче гърците не държат да чуват стереотипи за себе си, особено в лицето.

14. ДА РАБОТИШ

Ако искаш да се почувстваш усърден, отговорен и всеотдаен работник, Гърция е мястото. Дали заради жегите, нестихващата финансова криза или просто от ей така, повечето местни създават усещане на хора, които извършват сизифовски труд и не са особено доволни по случая. После как чупенето на чинии с викове „опа, опа“ да не е национална разтуха – всичката тази бутилирана енергия трябва да избие нанякъде.

Източник: Бгнау

Още новини
Честните зодии

Честните зодии

Честните зодии са 5. Лъжата е грях, който е присъщ на всеки от нас. Понякога е по-лесно да излъжеш, отколкото да кажеш истината. Малцина могат да се похвалят, че никога през живота си не са лъгали. Има обаче зодии, които са си спечелили репутация на искрени. Кой е...

повече информация
Проф. Мермерски със съвети

Проф. Мермерски със съвети

Професор Мермерски със съвети в жегата. Топлото време е изключително опасно за хората в по-напреднала възраст и всяка година води до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на онези, които имат проблеми със сърцето и кръвното налягане,...

повече информация
3 съвета за успех

3 съвета за успех

3 съвета за успех от най-богатат жена. Със състояние от 7,4 млрд. долара, 48-годишната Чжоу Цюнфей - основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology, отново бе обявена за най-богатата жена в света, съобщи CNBC. Цюнфей е имала тежко детство, в което губи...

повече информация
Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим в църквата и какви са важните поверия. Църковните свещи са светиня, която Всемогъщият е дал на хората, те са в състояние да помогнат по много начини, затова са много ценени и с тях са свързани куп знамения и вярвания. Така че, ако църковна...

повече информация
Advertisements
Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус край Разград. Имането от чисто злато тежало 4 килограма и съдържа 835 монети от 5-и век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники, пише...

повече информация
Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария. От раздялата на Димитър Рачков и Мария Игнатова измина доста време, но комикът още таи горчивина от връзката им. Макар и двамата да имат вече нови половинки, при всеки удобен случай бургазлията „хапе“ доскорошната водеща на „Папараци“, с...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.