Не прави това в Гърция
Дата на публикуване: 28.07.2020
не прави това

Не прави това, ако отидеш в Гърция. С Гърците си приличаме много, по някои неща обаче се различаваме. Южната ни съседка отдавна е любима наша дестинация за пътешествия, почивки или просто разходки. Не точно в момента, но по принцип. Има няколко златни правила, които не е зле да спазваме при визитите си по гръцки земи. Поне ако искаш да си изкарваш добре, с ваканционно настроение на макс и без излишни конфликти.
1. ДА СЕ ДЪРЖИШ КАТО У ДОМА
Гърците са изключително гостоприемна нация, но това не значи всички задръжки на обществото рязко да изчезнат. Хората там се славят с доста лежерно отношение към живота, но има няколко аспекта на балканщината, които генерално не толерират. Агресията от всякакъв вид и правенето на кочина са най-високо в списъка. Глобите за боклук са просто брутални.

2. ДА ПОДЦЕНЯВАШ ЖЕГАТА
И в България имаме жега, но не като тази. Неслучайно цели два часа от денонощието са делегирани за бичене на айляк. Топлинен удар е най-малкото, което може да ти се случи. Усещането от безжалостното гръцко слънце е сякаш Зевс те е уцелил с гръмотевица – яко се пържиш.
3. ДА ВНИМАВАШ С ПИЕНЕТО
Гърците пият, но не като нас. Все пак във вселенската високоинтоксикирана ранглиста ние непрекъснато се борим за първа позиция с руснаци и поляци. Нашите южни съседи цъкат доста по-лежерно, затова и малко не обичат прекалили идиоти. Пък и ако не си свикнал с узото, понякога, съвсем без да искаш, неусетно връзваш кънките.

4. ДА ГОВОРИШ ГРЪЦКИ

Българите говорим всички езици на света, за съжаление ги говорим, като имитираме звуковия флоу и добавяме местно звучене върху наши си думи. В случая на гръцкия това не работи, даже никак. „Калимари“ не е „калмари“. Също така „малака“ не се ползва за здравей и здрасти.

5. ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ „НЕ“ И „НЕ“

На гръцки „не“ означава „да“. Не за уличните търговци, столкъри, спамъри и прочие досадници – при всички хора. Ако те попитат искаш ли кафе с лед (така нареченото „фредо“) и кажеш „не“, прецакан си. При сексуални оферти – съвсем.

6. ДА СПАЗВАШ ЗНАЦИТЕ

Гърците са много неща, но шофьори не е едно от тях. Предимство има този, който пръв се докопа до него. Двойното паркиране е норма, тройното също е приемливо. Мигачът пък е заменен с едно вътрешно усещане за останалите водачи. Клаксонът е най-силното изразно средство зад волана. В тази връзка – знаците са препоръчителни и единствено с естетическа функция.

7. ДА НЕ ПИПАШ ВСИЧКО ВЪВ ВОДАТА

Гръцката флора и фауна изобилства от красиви нещица, които искаш просто да докоснеш. Недей. Морски таралеж е най-малкото, което може да ти се случи. Никое стори не си струва престой в болница.

8. ДА ЛЪЖЕШ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО

Българите можем всичко, знаем всичко, познаваме кой ли не. Гърците в това отношение са доста по-обрани и някак си приемат думите за нещо една идея по свято. В тази връзка, ако си мислиш, че да управляваш лодка е като да караш тротинетка, помисли пак. Ако се блъснеш с лодка, последиците са кошмaрни.

9. ДА НЕ СЕ ПОДИГРАВАШ С ФИЛОСОФИЯТА

На български думата „философстване“ има отрицателна конотация. Ние не обичаме празните приказки (освен ако не са героични истории). Основно българско правило е „не ми давай акъл, дай ми кинти“. В тази връзка не можем да разберем тази обсесия и гордост с хора като Аристотел, Сократ и Платон – като са толкова умни, къде са им парите?

10. ДА ОБЯСНЯВАШ КАК СЕ ГОТВИ

Българите разбираме от всичко, най-вече от готвене, футбол и секс. Нашите рецепти обаче са неприложими в условията на гръцката реалност. Пък и те си имат свои собствени, от които са доста доволни. Не искат да чуват как, ако сложиш „малко чесънче и лютеничка, ше стане мозък!“.

11. ДА ГЛЕДАШ ЧАСОВНИКА

Всички нации от региона сме скарани с традиционната западноевропейска концепция за часовника. Ние, много преди Айнщайн, сме установили, че времето е нещо относително. Също така „1 минута“ е най-разтегливото понятие на света. В тази връзка гърците спокойно могат да не носят часовници – и без това не ги ползват.

12. ДА НЕ СПОМЕНАВАШ МАКЕДОНИЯ

Македония е тема табу на доста места, но в Гърция е гаранция за развалени отношения. За местните това понятие значи единствено и само едно – егейски регион и те не са склонни да отстъпят, по никакъв начин. Дотолкова, че държавата се наложи да си смени името.

13. ДА СЪДИШ ГЪРЦИТЕ

Гърците са изобретили демокрацията, математиката и спорта като такъв. Почти няма модерно откритие, което да не почива върху старогръцки патенти. Няма и културна дейност, която да не е тръгнала от древните полиси. Пълна мистерия е какво се е случило после, че да се стигне до това цепене на стотинката. При всички случаи обаче гърците не държат да чуват стереотипи за себе си, особено в лицето.

14. ДА РАБОТИШ

Ако искаш да се почувстваш усърден, отговорен и всеотдаен работник, Гърция е мястото. Дали заради жегите, нестихващата финансова криза или просто от ей така, повечето местни създават усещане на хора, които извършват сизифовски труд и не са особено доволни по случая. После как чупенето на чинии с викове „опа, опа“ да не е национална разтуха – всичката тази бутилирана енергия трябва да избие нанякъде.

Източник: Бгнау

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.