Нели Николова кара ТИР на 57 години
Дата на публикуване: 20.02.2020
Нели Николова кара ТИР

Нели Николова кара ТИР на 57 години

Нели Николова кара ТИР, а е вече на 57 години. Преди цяло десетилетие 57-годишната Нели Николова – Ляскова от Велико Търново подкарала тежкотоварен автомобил за първи път. За нея това било сбъдване на най-големия й детски блян и днес гордо заявява, че работи като международен шофьор. Щастлива е, че упражнява тази професия, и казва, че не би я заменила за нищо на света. Шегува се, че има дизел в кръвта и че не си представя живота, ако не е зад волана.
Тръпката, която й дава тирът, я зарежда положително и превръща работата в удоволствие. Често към нея познати се обръщат с „момичето в синьо“ заради екстравагантната й прическа. Споделя, че се спряла на този нюанс, защото много го харесва и иска да й е цветно в ежедневието, също както й е в душата.

Страстта на Нели към шофирането датира още от детството. Произхожда от семейство на транспортни работници и израствайки покрай тях, се влюбила в автомобилите. Баща й е сред основателите на ДАП – Велико Търново, и още като била 12-годишна, я качил зад волана на камион. Майка й много искала Нели да стане икономист и макар че след седми клас била приета в Икономическата гимназия, тя не се съобразила с нейната воля и на своя глава се записала в тогавашната Първа гимназия, в която имало паралелка за шофьори и двигатели с вътрешно горене. Баща й водел практиката на учениците в ДАП. „В процеса на обучението ми Министерството на образованието разпореди момичетата да не бъдат допускани да стават шофьори. Бях много разочарована от дискриминиращото решение. След като се дипломирах, започнах работа като автомонтьор в отдел „Техническо обслужване на автомобили“ в ДАП. Ремонтирах, сменях масла и т.н.“, разказва търновката.

В крайна сметка животът й е протекъл почти изцяло в сферата на транспорта, с едно малко изключение, когато работела в сектора на недвижимите имоти и две години имала собствен магазин за дрехи, за който сама си доставяла стоките. Споделя, че съпругът й от много години работи като международен шофьор и избягва думата тираджия, защото смята, че това определение е отживелица. Заради професията му времето, което прекарвал със семейството, било ограничено и трите им дъщери дори отбелязвали дните на календара до прибирането му вкъщи.

„Единственото време, което можехме да прекарваме заедно, беше през моята отпуска. Тогава сядах при него в камиона и обикаляхме Европа, а децата ни оставях при майка ми. Това беше възможността да съхраним семейството си. Имах голямо желание и аз да подкарам тир, но не смеех да започна преди 2010 година, защото исках най-малката ни дъщеря да навърши поне 16 години. Когато това се случи, веднага станах международен шофьор“, спомня си Нели.

Съвсем кратко работела самостоятелно и после започнала да кара съвместно със съпруга си. Двамата са се устроили в Испания, където работят за тамошна транспортна компания и изпълняват курсовете до Германия, Италия, Холандия и т.н. Отчита като огромно предимство, че неин спътник в шофирането е именно мъжът й. „Използваме моментите заедно, за да компенсираме времето назад в годините, когато това не можеше да се случи. Ние се преоткрихме на стари години, защото в бързането да направим пари, с които да отглеждаме трите си деца, не можехме да бъдем заедно, а те пораснаха“, споделя Нели.

Курсовете протичат в рамките на 5 до 7 дни, през които единият кара четири часа и половина, след което зад волана сяда другият. Работният ден не може да надвишава 21 часа. Казва, че е много доволна от работодателя си, защото ги осигурява на реални пари и дава добри възнаграждения. Точно това липсвало на българските транспортни фирми, които редовно ощетяват служителите си, категорична е тя. „Преди да започне работният сезон, минаваме обстойни медицински прегледи, осигурени от фирмата. Подлагаме се на всевъзможни изследвания. Имахме случай на колега, чийто холестерол беше повишен, и го спряха за един месец, докато не си върне нормалната стойност. Много се държи на превантивните мерки, за да не се стигне до инсулт, инфаркт и т.н., при което този човек би застрашил не само себе си, но и живота на останалите участници в движението. Помислено е за възстановяването на шофьорите, за да са пълноценни и да изпълняват спокойно задълженията си“, обясни 57-годишната жена.

Нели разказва, че й се е случвало да спука гума на пътя и сама да си я смени. Помагала е на мъж, който не може да си паркира тира, и винаги откликва, когато види някой в нужда.
Възмутена е обаче от отношението на българските международни шофьори към останалите им колеги. Преди време станала свидетел на това как нейна колежка също не успявала да паркира тежкотоварния автомобил и родни представители на бранша просто наблюдавали и се подигравали. „Тази типично българска черта – да се присмееш на чуждото нещастие, е много грозна. Чужденците не са такива. Не мога да се съглася и с дискриминацията заради пола. Всичко е до умения и отдавна мина времето, в което мястото на жената бе единствено вкъщи“, категорична е тя.

Преди година и половина Нели и нейна колежка основават Фейсбук групата „Дизел и парфюм“, предназначена само за наши сънароднички – международни шофьори. В нея в момента участват почти 200 българки, които обменят полезна информация и си помагат. Сред тях има две дами, болни от рак на гърдата. По тази причина членовете на групата събират средства, за да подпомогнат едната, а другата, която работи в чужбина, подкрепят морално, тъй като работодателят й поема лечението.

В края на 2018 година обединението поръчва на търновска фирма изработването на календари. Всеки от тях съдържал 12 страници със снимки на жените от групата, родени в съответния месец. Нели казва, че винаги, когато тръгва на курс, слага отпред на тира българския флаг и облича специално изработена тениска с логото „Българки – международни шофьори“. И това не е случайно. Любовта й към родното място винаги ще изпълва сърцето й, макар да прекарва едва два месеца годишно във Велико Търново.

Източник: Виж ти

Още новини
Есенна салата

Есенна салата

Есенна салата ще ви даде нови сили и здраве. Предлагаме ви много лесна и бърза рецепта, която е с доказани ползи за организма през този прекрасен, но и предзимен сезон. С нея освен, че ще подсилите имунитета си ще се заредите с голямо количество от безценни витамини....

повече информация
Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки - всички в семейството ни ги обичат, а се правят лесно. Всички обичаме сиренки. Няма нищо по-хубаво от тази вкусотийка за закуска, преди да бъдем погълнати от ежедневните задачи. Сиренките не се приготвят сложно, напротив, и точно това е...

повече информация
Българка обърка самолета

Българка обърка самолета

Българка обърка самолета. 30-годишна българка, която трябвало да лети от Лондон с билет до Валенсия, се качила в британската столица в погрешен самолет и се озовала в Киев. За грандиозната грешка разказа на стената си във фейсбук злополучната пътничка, която се тагна...

повече информация
Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот се дължи на родната ми майка. Доскоро всичко в живота ми беше наред. Завърших училище с отличие, след което успях да завърша престижен университет, а после се устроих и на добра работа. Няколко години по-късно срещнах жената, която днес е моя...

повече информация
Advertisements
Дълголетието е възможно

Дълголетието е възможно

Дълголетието зависи от няколко признака - точно 5 на брой. Не сте ли се питали колко време ще сте на тази земя и колко дълго ще живеете? Учени направиха редица от експерименти, за да стигнат до тези отговори. Според изследователите има 5 основни признака, в живота на...

повече информация
Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака са няколко. Казват, че само с един поглед може да се предаде любов, омраза, радост, негодувание, възхищение и завист. Не случайно много хора са на мнение, че очите говорят повече от множество думи. Астролозите са убедени, че някои от...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.