Немците атакуват Москва
Дата на публикуване: 11.03.2021
немците

Немците атакуват Москва. Но въпреки факта, че през есента на 1941 г. германците са в покрайнините на Москва и скоро могат да проникнат в самия град, Сталин не напуска столицата. Но възможността за поражение край Москва била разгледана от анализатори от Кремъл. И бил разработен подробен план за действие, както и били предприети необходимите мерки в случай, че това се случи. Официалната пропаганда многократно е цитирала думите на Кутузов: „Със загубата на Москва не е загубена Русия“.
“Резервната столица”. В случай на загуба на Москва, град Куйбишев (Самара) трябвало да се превърне в „резервна столица“. Наполовина той вече се бил превърнал в столица: през октомври 1941 г. правителството и дипломатическият корпус били евакуирани в този град. Дикторът Левитан известявал със стоманения си глас: „Говори Москва…“ -само че не от Москва, а от Куйбишев.

На 15 октомври 1941 г. Държавният комитет по отбрана издава строго секретен указ № 801сс „За евакуацията на столицата на СССР Москва в град Куйбишев“. А това е залата за съвещания на правителствения бункер в Куйбишев (днес там има музей).
Макар и супер секретна, било невъзможно да се прикрие мащабната евакуация на държавни агенции, държавни и партийни организации. Ръководителите от среден и по-нисък ранг избягали от града със семействата си, изнасяйки лична и държавна собственост. Фабриките се подготвяха за миниране, на работниците се плащала цялата месечна заплата. Метрото не работело (единствен път в историята му): подготвяли го за взривяване и наводнение. Всичко това провокирало хаос, който царувал в Москва от 16 до 19 октомври. Под влиянието на тази вълна на обща деморализация Сталин променил решението си за евакуация.

Той осъзнал, че след заминаването му управлението и съпротивата в Москва най-накрая ще рухнат и столицата неминуемо ще падне. Затова той поел риска да остане в Кремъл, заедно с няколко члена на Политбюро и малка група служители от оперативното ръководство на Генералния щаб.

“Ако се наложи, сам ще поведа този полк в атака”
В мемоарите на Жуков и спомените на лицата от обкръжението на вожда е описан следният епизод. Когато правителството си тръгнало, всички чакали заминаването на Сталин, но никой не посмял да го попита за това. Накрая била намерена предпазлива формулировка:

“Другарю Сталин, може ли вече да изпратим гвардейски полк в Куйбишев?” – “Не може. Ако е необходимо, аз самият ще поведа този полк в атака ”- отговорил вождът.

Имало приготвен специален влак за него, който според показанията на охраната бил напълно готов. Освен това: на летището Фрунзе самолет “Дъглас” заедно с прикриващи го изтребители също бил в готовност. Сталин обаче така и не стигна нито до железопътните релси, нито до летището.

Какво щеше да стане, ако немците все пак бяха превзели Москва?
В този случай щабът на Върховното главно командване планирал да създаде нова стратегическа линия на отбрана: по линията Витегра – Череповец – Рибинск – Ярославл – Горки – Пенза – Саратов – Сталинград – Астрахан. По тази укрепена линиябило планирано да се разположат 10 нови резервни армии и зад нея, в случай на поражение край Москва и в Украйна, трябвало да отстъпят останките от другите съветски армии.

Южната част на този рубеж, който минавал по Волга, съвпадала с линията, която според плана Барбароса германските войски в крайна сметка трябвало да достигнат.

Само че Хитлер и неговите стратези планирали да отблъснат останките от съветските войски, които вече били напълно загубили контрол и бойна ефективност, отвъд Волга. А Сталин разглеждал това отстъпление само като принудителен вариант, при който съпротивата така или иначе би продължила.

Източник: Уебмястото

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.