Неправилното пране разболява
неправилното пране

Неправилното пране може да доведе до неприятни болести. Много хора почистват дрехите и бельото сравнително по-рядко, отколкото е необходимо, за да бъде чистотата в служба на здравето. По тъканта на дрехите, по време на употреба, често се образуват цели колонии от микроби. Те са причина за различни заболявания. Колко често трябва да сменя и пере спалното и лично бельо, както и връхните дрехи? За да се разболявате по-рядко е необходимо да перете дрехите колкото е възможно по-често. Най-вече неща, които постоянно влизат в контакт с тялото и потните жлези. Нужно е дрехите да се перат на правилната температура и да се използват специални почистващи препарати, които унищожават вредните микроорганизми. Какво казва науката по този въпрос?
1. Бельо
В проучване на британския уебсайт www.kelkoo.co.uk повече от една четвърт от мъжете и около 10 процента от жените признаха, че обикновено носят бельото около два дни, след което го сменят. Но експертите смятат, че този период е прекомерен. През това време върху него се образуват патогени, което води до инфекции, нарушения на дихателните пътища и отравяне на кръвта.
Независимо колко усърдно се почиства след тоалетна, средният човек има около една десета от грам фекални остатъци по бельото си, казва Чък Герба, професор по микробиология в Аризона.

Преподавателите от университета в Салфорд смятат, че личното бельо трябва да се сменя ежедневно. Нужно е да се пере при температура от 30 – 40 ° C, като се използват висококачествени почистващи препарати. А консултантите по хигиена и превенция на болести добавят, че ако в семейството има болен човек, тогава температурата на водата трябва да се повиши до 60 ° C.
Сушилнята, а не пералната машина, унищожава отпадъците от вредните микроорганизми. „Сушенето на висока температура за най-малко 28 минути е най-ефективният начин за унищожаване на вирусите и бактериите“, казва Кели Рейнолдс, доцент по здравеопазване на околната среда в университета в Аризона.

2. Пижами
Ако изобщо ползват нещо, което прилича на пижама, или пък предпочитат да спят с тениска, много млади хора правят това в продължение на 2-3 седмици. Едва тогава решават да ги изперат. Приблизително половината от жените спят едновременно с бельо и пижама, а повече от 20 процента от мъжете правят същото.

Експертите смятат, че едновременното носене на бельо и пижама е опасно за здравето. В този случай бактериите се размножават много по-активно. Лекарите съветват да се носи пижама само на голо. Дрехите, с които човек спи, се използват не повече от два или три пъти, в крайни случаи – до седмица. Те трябва да се почистват по същия начин като бельото. Най-добре е, според експертите, човек да спи гол.

3. Кухненски кърпи и салфетки
Проучвания, проведени във Великобритания показват, че 9 от 10 кухненски кърпи са показали следи от вредни микроби, а 5 от тях са имали бактерии E. coli на повърхността. Изследователите откриха повече от 40 различни микроорганизми върху използваните кухненски кърпи, което е 6 пъти повече от броя на микробите в тоалетната.

Специалистите съветват да изпирате кърпите веднага след употреба и да ги сменяте поне два пъти в седмицата. В идеалния случай, подлагайте ги на изпиране на всеки два дни при температура 60 ° C, с почистващ препарат, който има мощен антибактериален ефект.

4. Хавлиени кърпи
Кърпите, с които избърсваме лицето и тялото, оставят частици от кератинизирани бактерии от кожата и косата, а топлата баня и високата влажност допринасят за засиленото им възпроизвеждане. Следователно е нужно кърпите и хавлиените халати да бъдат индивидуални за всеки член на семейството. Те трябва да се сменят след третото ползване и да се перат при температура 60 ° C, за предпочитане с антибактериален препарат.

5. Спално бельо
Повечето хора почистват бельото си веднъж на две седмици. Това не е достатъчно, тъй като върху него се натрупват много микроби и акари. Затова трябва да се дезинфекцира поне веднъж седмично при 60 ° C, а помещението да се проветрява всеки ден, за да се предотврати образуването на прекомерна влажност.

Акарите са невидими, но опасни

Синтетичните завивки и възглавници трябва да се перат при 60 ° C веднъж на няколко месеца, а пухените да бъдат дадени на химическо чистене. Добре е да купувате нова завивка на всеки пет години, а възглавница – на всеки две до три години.

6. Опасни матраци
Много хора използват матраци с десетилетия. Те не подозират, че плесени, бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни заболявания, алергични реакции, астма, бронхит и провокират обостряне на кашлица и екзема, активно се разпространяват в старите матраци.

В матраците често се намират щамове от различни бактерии, включително Staphylococcus aureus, които са устойчиви на повечето антибиотици. А експертите по хигиена казват, че в матрак, който не е сменян от 8-10 години, може да има около 5 кг. различни паразити от мъртвата човешка кожа – идеална храна за акари, които причиняват алергии и астматични пристъпи.

Ако първият ви инстинкт, след като прочетете това, е да удвоите дозата на почистващия препарат, не го правете. Циклите на пералната машина са предназначени да разграждат и измиват определено количество почистващо средство, казва Джоли Кер, автор, експерт по почистване и домакин на подкаста Ask a Clean Person . Ако имате „тежка“ ръка, излишъкът от прах за пране може да се натрупа върху дрехите и да „заключи“ в тях различни бактерии и миризми, казва тя.

Източник: Лекува

Още новини
Боза в домашни условия

Боза в домашни условия

Боза е дума от турско-персийски произход, което подсказва, че родината й е Близкият изток. Тази освежителна напитка се пие най-много у нас и в Турция и по-малко в Сърбия, Румъния и Гърция. Разпространена е също в казвказките райони на Русия и в някои арабски страни....

повече информация
Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си, които разтърси обществото. В него има доста истини и всяка майка си мисли подобни неща, когато детето й порасне. Ето какво пише: Здравей, дъще! 1.След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това,...

повече информация
Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже се характеризират с това, че нямат особени задръжки. Изневярата не е приятно нещо, но понякога тя е заложена в зодията на жената. Такъв тип жени просто им е в кръвта да откраднат чужд мъж. Някои дори го правят ей, така, само за спорта. После може и да...

повече информация
Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас - полезни съвети. Връзката между жената и мъжа е доста крехко нещо. В началото чувствата са винаги по-силни, отколкото след няколко седмици или месеци. За да се развие романсът и да се премине към нови етапи, любовта не е достатъчна....

повече информация
Advertisements
Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца тези 7 храни, защото е вредно и може да напълнеете. Всъщност ние всеки ден "бомбардираме" стомасите си не само с нежелана храна, но и с напълно вредни храни. Здравословните естествени съставки се превръщат във врагове на храносмилането и тънка...

повече информация
Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи. Едва когато остарях, разбрах колко щети ми е нанесло миналото. Не е лесно да погледна назад и да се сблъскам с болката, но след пенсионирането го направих. Това не беше съзнателно решение, а по-скоро процес, в който започнах да мисля...

повече информация
Advertisements