Неправилното пране разболява
Дата на публикуване: 16.07.2020
неправилното пране

Неправилното пране може да доведе до неприятни болести. Много хора почистват дрехите и бельото сравнително по-рядко, отколкото е необходимо, за да бъде чистотата в служба на здравето. По тъканта на дрехите, по време на употреба, често се образуват цели колонии от микроби. Те са причина за различни заболявания. Колко често трябва да сменя и пере спалното и лично бельо, както и връхните дрехи? За да се разболявате по-рядко е необходимо да перете дрехите колкото е възможно по-често. Най-вече неща, които постоянно влизат в контакт с тялото и потните жлези. Нужно е дрехите да се перат на правилната температура и да се използват специални почистващи препарати, които унищожават вредните микроорганизми. Какво казва науката по този въпрос?
1. Бельо
В проучване на британския уебсайт www.kelkoo.co.uk повече от една четвърт от мъжете и около 10 процента от жените признаха, че обикновено носят бельото около два дни, след което го сменят. Но експертите смятат, че този период е прекомерен. През това време върху него се образуват патогени, което води до инфекции, нарушения на дихателните пътища и отравяне на кръвта.
Независимо колко усърдно се почиства след тоалетна, средният човек има около една десета от грам фекални остатъци по бельото си, казва Чък Герба, професор по микробиология в Аризона.

Преподавателите от университета в Салфорд смятат, че личното бельо трябва да се сменя ежедневно. Нужно е да се пере при температура от 30 – 40 ° C, като се използват висококачествени почистващи препарати. А консултантите по хигиена и превенция на болести добавят, че ако в семейството има болен човек, тогава температурата на водата трябва да се повиши до 60 ° C.
Сушилнята, а не пералната машина, унищожава отпадъците от вредните микроорганизми. „Сушенето на висока температура за най-малко 28 минути е най-ефективният начин за унищожаване на вирусите и бактериите“, казва Кели Рейнолдс, доцент по здравеопазване на околната среда в университета в Аризона.

2. Пижами
Ако изобщо ползват нещо, което прилича на пижама, или пък предпочитат да спят с тениска, много млади хора правят това в продължение на 2-3 седмици. Едва тогава решават да ги изперат. Приблизително половината от жените спят едновременно с бельо и пижама, а повече от 20 процента от мъжете правят същото.

Експертите смятат, че едновременното носене на бельо и пижама е опасно за здравето. В този случай бактериите се размножават много по-активно. Лекарите съветват да се носи пижама само на голо. Дрехите, с които човек спи, се използват не повече от два или три пъти, в крайни случаи – до седмица. Те трябва да се почистват по същия начин като бельото. Най-добре е, според експертите, човек да спи гол.

3. Кухненски кърпи и салфетки
Проучвания, проведени във Великобритания показват, че 9 от 10 кухненски кърпи са показали следи от вредни микроби, а 5 от тях са имали бактерии E. coli на повърхността. Изследователите откриха повече от 40 различни микроорганизми върху използваните кухненски кърпи, което е 6 пъти повече от броя на микробите в тоалетната.

Специалистите съветват да изпирате кърпите веднага след употреба и да ги сменяте поне два пъти в седмицата. В идеалния случай, подлагайте ги на изпиране на всеки два дни при температура 60 ° C, с почистващ препарат, който има мощен антибактериален ефект.

4. Хавлиени кърпи
Кърпите, с които избърсваме лицето и тялото, оставят частици от кератинизирани бактерии от кожата и косата, а топлата баня и високата влажност допринасят за засиленото им възпроизвеждане. Следователно е нужно кърпите и хавлиените халати да бъдат индивидуални за всеки член на семейството. Те трябва да се сменят след третото ползване и да се перат при температура 60 ° C, за предпочитане с антибактериален препарат.

5. Спално бельо
Повечето хора почистват бельото си веднъж на две седмици. Това не е достатъчно, тъй като върху него се натрупват много микроби и акари. Затова трябва да се дезинфекцира поне веднъж седмично при 60 ° C, а помещението да се проветрява всеки ден, за да се предотврати образуването на прекомерна влажност.

Акарите са невидими, но опасни

Синтетичните завивки и възглавници трябва да се перат при 60 ° C веднъж на няколко месеца, а пухените да бъдат дадени на химическо чистене. Добре е да купувате нова завивка на всеки пет години, а възглавница – на всеки две до три години.

6. Опасни матраци
Много хора използват матраци с десетилетия. Те не подозират, че плесени, бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни заболявания, алергични реакции, астма, бронхит и провокират обостряне на кашлица и екзема, активно се разпространяват в старите матраци.

В матраците често се намират щамове от различни бактерии, включително Staphylococcus aureus, които са устойчиви на повечето антибиотици. А експертите по хигиена казват, че в матрак, който не е сменян от 8-10 години, може да има около 5 кг. различни паразити от мъртвата човешка кожа – идеална храна за акари, които причиняват алергии и астматични пристъпи.

Ако първият ви инстинкт, след като прочетете това, е да удвоите дозата на почистващия препарат, не го правете. Циклите на пералната машина са предназначени да разграждат и измиват определено количество почистващо средство, казва Джоли Кер, автор, експерт по почистване и домакин на подкаста Ask a Clean Person . Ако имате „тежка“ ръка, излишъкът от прах за пране може да се натрупа върху дрехите и да „заключи“ в тях различни бактерии и миризми, казва тя.

Източник: Лекува

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.