Неправилното пране разболява
Дата на публикуване: 16.07.2020
неправилното пране

Неправилното пране може да доведе до неприятни болести. Много хора почистват дрехите и бельото сравнително по-рядко, отколкото е необходимо, за да бъде чистотата в служба на здравето. По тъканта на дрехите, по време на употреба, често се образуват цели колонии от микроби. Те са причина за различни заболявания. Колко често трябва да сменя и пере спалното и лично бельо, както и връхните дрехи? За да се разболявате по-рядко е необходимо да перете дрехите колкото е възможно по-често. Най-вече неща, които постоянно влизат в контакт с тялото и потните жлези. Нужно е дрехите да се перат на правилната температура и да се използват специални почистващи препарати, които унищожават вредните микроорганизми. Какво казва науката по този въпрос?
1. Бельо
В проучване на британския уебсайт www.kelkoo.co.uk повече от една четвърт от мъжете и около 10 процента от жените признаха, че обикновено носят бельото около два дни, след което го сменят. Но експертите смятат, че този период е прекомерен. През това време върху него се образуват патогени, което води до инфекции, нарушения на дихателните пътища и отравяне на кръвта.
Независимо колко усърдно се почиства след тоалетна, средният човек има около една десета от грам фекални остатъци по бельото си, казва Чък Герба, професор по микробиология в Аризона.

Преподавателите от университета в Салфорд смятат, че личното бельо трябва да се сменя ежедневно. Нужно е да се пере при температура от 30 – 40 ° C, като се използват висококачествени почистващи препарати. А консултантите по хигиена и превенция на болести добавят, че ако в семейството има болен човек, тогава температурата на водата трябва да се повиши до 60 ° C.
Сушилнята, а не пералната машина, унищожава отпадъците от вредните микроорганизми. „Сушенето на висока температура за най-малко 28 минути е най-ефективният начин за унищожаване на вирусите и бактериите“, казва Кели Рейнолдс, доцент по здравеопазване на околната среда в университета в Аризона.

2. Пижами
Ако изобщо ползват нещо, което прилича на пижама, или пък предпочитат да спят с тениска, много млади хора правят това в продължение на 2-3 седмици. Едва тогава решават да ги изперат. Приблизително половината от жените спят едновременно с бельо и пижама, а повече от 20 процента от мъжете правят същото.

Експертите смятат, че едновременното носене на бельо и пижама е опасно за здравето. В този случай бактериите се размножават много по-активно. Лекарите съветват да се носи пижама само на голо. Дрехите, с които човек спи, се използват не повече от два или три пъти, в крайни случаи – до седмица. Те трябва да се почистват по същия начин като бельото. Най-добре е, според експертите, човек да спи гол.

3. Кухненски кърпи и салфетки
Проучвания, проведени във Великобритания показват, че 9 от 10 кухненски кърпи са показали следи от вредни микроби, а 5 от тях са имали бактерии E. coli на повърхността. Изследователите откриха повече от 40 различни микроорганизми върху използваните кухненски кърпи, което е 6 пъти повече от броя на микробите в тоалетната.

Специалистите съветват да изпирате кърпите веднага след употреба и да ги сменяте поне два пъти в седмицата. В идеалния случай, подлагайте ги на изпиране на всеки два дни при температура 60 ° C, с почистващ препарат, който има мощен антибактериален ефект.

4. Хавлиени кърпи
Кърпите, с които избърсваме лицето и тялото, оставят частици от кератинизирани бактерии от кожата и косата, а топлата баня и високата влажност допринасят за засиленото им възпроизвеждане. Следователно е нужно кърпите и хавлиените халати да бъдат индивидуални за всеки член на семейството. Те трябва да се сменят след третото ползване и да се перат при температура 60 ° C, за предпочитане с антибактериален препарат.

5. Спално бельо
Повечето хора почистват бельото си веднъж на две седмици. Това не е достатъчно, тъй като върху него се натрупват много микроби и акари. Затова трябва да се дезинфекцира поне веднъж седмично при 60 ° C, а помещението да се проветрява всеки ден, за да се предотврати образуването на прекомерна влажност.

Акарите са невидими, но опасни

Синтетичните завивки и възглавници трябва да се перат при 60 ° C веднъж на няколко месеца, а пухените да бъдат дадени на химическо чистене. Добре е да купувате нова завивка на всеки пет години, а възглавница – на всеки две до три години.

6. Опасни матраци
Много хора използват матраци с десетилетия. Те не подозират, че плесени, бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни заболявания, алергични реакции, астма, бронхит и провокират обостряне на кашлица и екзема, активно се разпространяват в старите матраци.

В матраците често се намират щамове от различни бактерии, включително Staphylococcus aureus, които са устойчиви на повечето антибиотици. А експертите по хигиена казват, че в матрак, който не е сменян от 8-10 години, може да има около 5 кг. различни паразити от мъртвата човешка кожа – идеална храна за акари, които причиняват алергии и астматични пристъпи.

Ако първият ви инстинкт, след като прочетете това, е да удвоите дозата на почистващия препарат, не го правете. Циклите на пералната машина са предназначени да разграждат и измиват определено количество почистващо средство, казва Джоли Кер, автор, експерт по почистване и домакин на подкаста Ask a Clean Person . Ако имате „тежка“ ръка, излишъкът от прах за пране може да се натрупа върху дрехите и да „заключи“ в тях различни бактерии и миризми, казва тя.

Източник: Лекува

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.