Невена Коканова заварила баба Ванга разстроена
Дата на публикуване: 05.11.2019
невена коканова

Невена Коканова заварила баба Ванга разстроена

Невена Коканова пред близки разказала, че заварила пророчицата ужасно разстроена от внезапната смърт на Живкова. Лично носила камъни на майстора бай Димитър да строи дувара й в габровското село Иглика, ушила собственоръчно перденца от червена басма на бели квадратчета
Българската киноикона била силно вярваща и за да не я следи ДС, ходела с шал и очила да се моли в отдалечената от центъра църквичка в “Кремиковци”
Невена Коканова, която миналата седмица щеше да навърши 80 г., гостувала често на баба Ванга, макар че никога приживе не е разказвала за нея. Според близки на легендарната актриса тя буквално боготворяла петричката пророчица. Когато имала личен проблем, се обръщала към своя приятелка с думите: “Хайде да ходим за малко на юг”.

Използвала фразата като кодово название да отиде при баба Ванга. Посещението в онзи край изисквало човек да се сдобие с открит лист от МВР, тъй като Петрич се намира в гранична зона и не всеки бил допускан дотам. Властите се опасявали някой да не избяга от народната република.
Чаровната актриса се сдобива с постоянен достъп, когато през юни 1981 г. е избрана за народен представител.
Мандатът й приключва през 1986 г.
При една от първите си визити при петричката пророчица след клетвата си като депутат Коканова станала свидетел на невероятна сцена. На връщане от море красивата актриса решила да се отбие в Петрич. Случило се малко след смъртта на Людмила Живкова на 21 юли 1981 г., за която е известно, че постоянно е ходила да се съветва с баба Ванга. Невена заварила пророчицата ужасно разстроена от кончината на дъщерята на бившия Първи.

Ясновидката отправила необичайна молба към гостенката си. Поискала да занесе цветя от градината на Рупите на гроба на Людмила Живкова.

Ванга била известна сред близки и познати, че не дава да се откъсне нито едно цвете, защото смятала, че това е осакатяване на живо същество. Но тогава нарушила железния си принцип. И нещо повече – излязла в двора на къщата си и пред смаяните очи на актрисата, въпреки че била незряща, откъснала единствено и само бели цветя. Не сбъркала нито веднъж. По какво шесто чувство се е водила и как ги е подбрала, остава абсолютна мистерия. Но знаела, че приживе Людмила много обичала белия цвят.

“Онемях”, разказала Невена Коканова на своя близка за момента, в който видяла как Ванга подминава другите цветя, които не са бели.

Въпреки честите си визити при пророчицата българската киноикона не била суеверна. Напротив, била силно вярваща, което в годините преди 1989 г. не било престижно. Държавна сигурност дори следяла кой влиза по църквите.

Властите непрекъснато я критикували за религиозността й. Тя обаче продължила да бъде ревностна мирянка. За да си няма проблеми и за да не бъде разпознавана, че отива да се моли на Бога, Невена Коканова си избрала малък и отдалечен от центъра на София храм – църквата в кв. “Кремиковци”. Не в известния манастир, а в самия квартал.

Мястото не блестяло със старинни икони на известни майстори, но звездата на българското кино го харесвала, защото можела да го посещава инкогнито. Разбира се, винаги покривала главата си с шал, каквато е традицията през вековете за жените.

Слагала и тъмни очила, за да не бъде разпозната. Чинно спазвала всички религиозни обичаи. Един път на Коледа отишла в “Кремиковци” със своя приятелка да се причести. Свещеникът беседвал дълго с всеки мирянин.

Невена Коканова не искала никого да пререди. Докато изчаквала цялата опашка, споделила пред близката си: “Да знаеш, че съм много грешна

Дошла съм да се причестявам, а през цялото време си мисля за киселото зеле и сармите, които майка ми е сготвила. Текат ми лигите, а всеки момент ще вляза да се причестявам”.

Обичала да си похапва – най-вече постно. Никога през живота си не е спазвала диети. Специалитетът й бил зелен боб, в чиято рецепта няма вода. Редяла един пласт зелен фасул, след това лук, чесън и домати и така натрупвала няколко етажа.

Добавяла олио, джоджен и девесил – популярните навремето подправки. Във фурната доматите пускали сос и така яхнията се задушавала.

“Ставаше като мозък. Тогава нямаше гурме”, допълни нейната приятелка, с която “168 часа” разговаря.

Готвенето не е единствената домакинска работа, която Невена Коканова обичала. Звездата на българското кино не страняла от семейните си ангажименти.

Собственоръчно ушила от червена басма на бели квадратчета перденцата на къщата си в село Иглика, обрамчени с бяла шевица.

Когато нейният приятел – археологът Дикран Балабанян, я завел там, тя се влюбила в това място, разположено между Габрово и Дряново.

Купила плевня и къща с пръстен под, каквито са обикновените селски постройки.

Имала страхотен вкус към подредбата вкъщи, била жена с усет за обзавеждането.

Лично носила камъни на майстора дядо Димитър, който строял дувара й.

Прекопала дръвчетата в двора, садила и отглеждала цветята. Освен котки и кучета отглеждала и козички. Станала любимка на цялото село, защото благодарение на нея им прекарали вода. Не можели да съберат достатъчно пари и накрая Невена Коканова додала остатъка.

“Спечели ги не защото е известна личност, а със своята женска сила. Срещу нея живееше една баба Кина. Не е имало случай Невена да сготви и да не й занесе да си хапне или да я викне на гости”, разказаха нейни близки.

Тя не просто играла главната роля във филма “Най-добрият човек, когото познавам”, но действително била изключително сърдечна и добра. Обичала не само своето, но и всички деца. Близките й разказват, че през 61-годишния си живот успяла да кръсти около 130 деца, на никого не отказала да бъде кръстница. Става дума не за известни хора, а за обикновени деца от селата или от родната й Дупница, или от селото, в което почти се била преселила в последните си години – Иглика.

Източник: Бгнау

Още новини
Маргарита Паскалева с прогноза

Маргарита Паскалева с прогноза

Маргарита Паскалева има 24 години опит в астрологията. От 10 години е член на Българска астрологична асоциацията. Към момента е и преподавател по астрология към асоциацията. В текущото интервю Паскалева говори за затъмненията и ретроградните планети през годината и за...

повече информация
Съпругата на Гунди

Съпругата на Гунди

Съпругата на Гунди съобщи, че българският футболист не си е отишъл богат. Мартин Питърс от Уест хям опитал да си смени фланелката с Гунди след гола му на „Уембли“, но там някой от нашата делегация го отпратил и му дават от резервния екип. Фланелката на Георги е стояла...

повече информация
Нейко Решовски получава инфаркт

Нейко Решовски получава инфаркт

Нейко Решовски е учител по български език и литература в професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Той е само на 49 години, но вече можеше да не е между живите, защото точно по Коледа получава инфаркт. Има обаче една малка подробност – по...

повече информация
Орлин Горанов с извинение

Орлин Горанов с извинение

Орлин Горанов с извинение за гафа, който сътвори в предаването си. Водещият на „Последният печели“ Орлин Горанов поднесе официално извинения както от свое име, така и от това на екипа на тв предаването, след като по-рано днес беше обвинен в реч на омразата и цитиране...

повече информация
Advertisements
Месечен хороскоп март 2021

Месечен хороскоп март 2021

Месечен хороскоп март 2021 ви вещае месец, изпълнен с нови преживявания. Бъдете оптимисти, нещата ще се оправят с всеки изминал ден. Стартираме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп март 2021 през март Овенът ще бъде силно повлиян от силата на Венера. Ще имате...

повече информация
Не ядосвайте тези зодии

Не ядосвайте тези зодии

Не ядосвайте тези зодии, защото гневът им ще се стовари върху вас с всичка сила. Всички знаем, че има хора, които не умеят да контролират гнева си. Не само това – в повечето случаи те са способни да избухнат и от най-малкото нещо. Мнозина смятат, че за това колко...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.