Новите бедни в Европа
Дата на публикуване: 14.12.2020
новите бедни

Новите бедни в Европа. В Европа, в разгара на пандемията, много хора, загубили работата си, се нуждаят от помощ за първи път в живота си. Как страни като Испания и Австрия се справят със ситуацията, търси отговор “Евронюз“ (превод на БГНЕС). Барселона е известна със своя оживен бизнес и културен живот. Но днес за града се оформя различно лице … все повече жители са изправени пред реална нужда. На фона на санитарната криза структурите за разпределяне на храна едва се справят с притока на хора. Испания говори за появата на “нови бедни“. Антонио и Кристина имат три деца. Пандемията е унищожила семейния им бизнес – тапас бар. Семейството не е могло да плати наема и е изгонено. Благотворителните организации им помагат с храна. Трудно е за Антонио. “Никога през живота си не съм изпитвал подобно нещо, иначе как бих решил да имам три деца? Всичко вървеше чудесно при нас и след това нещо се счупи. Когато отидеш да поискаш храна, честно изпитваш ужасен срам”.

През септември, когато семейството загубва дома си, кметството предлага да изчакат трудностите в туристически апартаменти. До лятото обаче ще трябва да тръгнет оттам. Съпругата на Антонио е от Румъния. Тя е съгласна с мнението, че в Испания се образува прослойка от “нови бедни“. “Много от онези, които днес стоят зад безплатните продукти, дори не са мислили за това преди кризата, казва жената. -Много е трудно да отидете там, но трябва да се храните всеки ден. Благодарение на такива асоциации можем да разчитаме на помощ. Как иначе? Без подкрепа ще трябва да търсим нещо в кофите за боклук или да крадем”.

“Преди Ковид бяхме нормално семейство, не бяхме богати, но изкарвахме прехраната си”, добавя Антонио. “Сега единственият ни доход е 400 евро, които съпругата ми получава под формата на социални помощи. Ние също получаваме храна. Кандидатствахме за нов универсален базов доход. Чакаме, надяваме се, но засега няма потвърждение. Дори не получавам обезщетения за безработица, нямам право на това. Детето понякога иска сладолед, но няма с какво да се купи”. Мъжът казва, че по време на затварянето дълговете за бара са се увеличили многократно, осъзнал е, че не може да се справи и го е продал. “Украсих бара по свой вкус, исках да има уютна, релаксираща атмосфера, освен това барът беше срещу улицата от училището, където ходят децата ми. Това беше моето дете, но след това всичко се обърка. Много ме боли”, споделя с болка той.

Пандемията ще увеличи 12-милионната бедна армия на Испания с повече от един милион. Защо тази конкретна държава търпи такива икономически загуби? Рафаел Мартинес Бунюел, директор на благотворителната организация ” De Veí a Veí“, коментира: “Пренебрегнахме важността на неформалната икономика. Днес разбираме, че да, много хора са работили по черен начин и този сектор вече не съществува. Това беше невидима икономика, нейното богатство и бедност също са невидими.

Преди пандемията доставяхме по 2,5 тона храна на месец за 130-140 души. За 8 месеца на тази година сме разпределили над 100 тона храна. Властите се опитват да помогнат, през пролетта беше решено да се въведе гарантиран основен доход за част от населението, докато по-малко от процент от заявленията бяха удовлетворени.

Следващата спирка е Австрия, шестата най-богата държава в ЕС. Процъфтяващата Виена, град на дворци, театри, музика, изглежда е принуден да промени образа си днес. Тук нараства броят на обеднелите жители. Виенската асоциация “Volkshilfe“ участва активно в събирането и разпространението на храни. Повече от дузина хранителни пакети се доставят ежедневно от приюта за бездомни “Nordlicht“. Сред неговите обитатели са тези, които доскоро уверено си изкарваха прехраната.

Например Реджина. Тази германска гражданка работи в хотелския сектор и има договори в цяла Европа. Тази зима тя трябваше да работи в Австрия, но договорът беше отменен поради пандемията.

Реджина си спомня как се е озовала в приют с двама свои домашни любимци: “Първоначално наех стая в пансион, живях там четири седмици, след това стана ясно, че парите свършват. Кучетата бяха гладни, както и аз. Тук в приюта ме хранят. Без тях ще трябва да прося на улицата.

Никога преди не съм била в такава ситуация. Невъзможно е да се върви напред или да се обърне назад и има хиляди и дори милиони хора като мен. Нервите ми са разбити, притеснена съм как ще се развият нещата по-нататък. Не знам какво ме очаква. “
Топло хранене в приют за бездомни е ново преживяване за Реджина. Тя кандидатства за обезщетение за безработица, но австрийската администрация изчислява, че й липсват 127 отработени дни. Жената е работила много в чужбина, което затруднява счетоводството…Пандемичната и икономическа криза засяга особено силно самотните родители, собствениците на малък бизнес и сезонните работници.

Таня Весели, директор на благотворителната организация “Volkshilfe“, обяснява: “Коронавирусната криза е като лупа, през нея можете да видите всички болезнени точки на обществото. Днес имаме 70% увеличение в армията на онези, които искат спешна помощ, за хранителни пакети. Има хора, които мислеха, че никога няма да зависят от безплатна храна за изхранване на техните семейства”.

Реджина се готви да подаде молбата си за работа до президента на Австрийската хотелска асоциация. Туризмът представлява 7% от БВП на страната и обикновено в сектора има недостиг на работна ръка. Но през последните месеци, поради карантината, повечето хотели трябваше да бъдат затворени.

Микаела Райтерер, ръководител на Асоциацията, обещава да помогне на жената. “Когато в края на септември Германия изпрати предупреждение за туризма към Австрия, кризата се превърна в истинско бедствие”, признава тя. “Това е много лошо за Реджина. Колегите ми не са склонни да наемат персонал, никой не знае дали ще има трето затваряне. Обещах на Реджина, че ще използвам личните ми контакти, за да помогна за намирането на работа в Австрия”.

Европейският съюз също се опитва. Към днешна дата чрез европейската политика на сближаване са мобилизирани 13,5 милиарда евро, тези средства са насочени към уязвими групи. Пакетът може да бъде допълнен със средства от други фондове. ЕС призовава за солидарност. Изглежда, че наистина не може без него.

Източник: Бгнау

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.