Няколко причини котките да месят с лапи
Дата на публикуване: 09.08.2019
причини котките да месят

Няколко причини котките да месят с лапи

Има няколко причини котките да месят с лапичките си. Стопаните на котки са наясно, че те могат да ни успокоят почти веднага. Ако сме прекарали тежък ден, а вкъщи ни чака мъркащата котка, много бързо се успокояваме и забравяме за трудностите. Вечер преди лягане, ако котката се чувства спокойна и мърка, това спокойствие се предава и на нас. То ни помага да заспим спокойно. Навиците на котките като цяло са доста странни и някои от тях до ден днешен остават неразгадани. Една котка може както да ни разсмее, така и да ни накара да се страхуваме. А понякога сами не сме наяссно какво иска да ни покаже.
Любимото занимание на котките е месенето с лапите. Някои го оприличават като правене на масажни движения. Може би не сте забелязали, но котките предпочитат да месят винаги на меки повърхности. Любимото им масажно място са диваните, одеялата, възглавничките. А когато искат просто да си наточат ноктите, те търсят твърдите повърхности.

Ако не сте убедени дали сте виждали котка да меси, то нека да поясним какво точно означава това нейно действие. Представете си котката срещу вас, застанала на четирите си лапи. Тя започва да вдигне леко едната лапичка, като я разпъва и свива, но ноктите й остават свити. Всичко това наподобява правенето на баница.
Най-важния въпрос обаче е защо наистина го правят. Един от отговорите е, защото така животинките се чувстват сигурни, спокойни и в пълна безопасност. Това тяхно движение е инстинктивно, то възниква още в кърмаческа възраст, когато сучат от тяхната майка. Този навик им остава доживот, като освен месенето, понякога те включват и мъркането.
Със сигурност идалният момент, когато спокойно можете да си позволите да погалите котката, без тя да ви одраска. Това е показател, че на нея й харесва да е с вас. Но имайте предвид, че това е непредвидимо същество и настроенията й се сменят доста бързо.
Друга интересна теория е, че месейки, котката си маркира територията. Тя бележи предметите, като ги докосва с лапите си..

Лапите й са доста чувствителни, като с помощта им мацата превзема предмети у дома. Най-вероятно по-този начин тя вече ги смята за нейно притежание. Самият предмет вече има нейната миризма. Възможно е да има още няколко причини котките да месят и да мъркат, но това все още не е открито.

Нравът на котката всъщност е доста по-сложен, отколкото си мислим. Ако котката ни маха с опашката, това не е дружелюбно, както е с кучето. Тогава тя дори може да ни дерне с ноктите, чувства се неспокойна и несигурна. Ако опашката й сочи нагоре, то тогава ни се радва, такава я виждаме, когато се върнем вкъщи и тя ни посреща.
Да не забравяме и че котката обича ловуването. Даже и да е домашна, тя обича да си играе с някакви предмети, понякога лови насекоми. Ако пък имате и куче вкъщи, въобще не е задължително тези животни да се мразят. Ако сте ги отгледали от малки, те живеят в хармония и разбирателство.

Не забравяйте, че котката може да вижда в тъмното доста по-добре от хората. Но трябва да има някакъв светещ ориентир, а не да е пълен мрак.

Характерно за нея е, че тя винаги пада винаги на лапи, но трябва да има поне метър и половина отстояние, за да се превърти, ако е тръгнала да пада по гръб.

Както прочетохме по-гори, котките имат няколко причини котките да месят с лапи – тогава те се чувстват добре и са достъпни за галене и ухажване.

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.