Няколко причини котките да месят с лапи
Дата на публикуване: 09.08.2019
причини котките да месят

Няколко причини котките да месят с лапи

Има няколко причини котките да месят с лапичките си. Стопаните на котки са наясно, че те могат да ни успокоят почти веднага. Ако сме прекарали тежък ден, а вкъщи ни чака мъркащата котка, много бързо се успокояваме и забравяме за трудностите. Вечер преди лягане, ако котката се чувства спокойна и мърка, това спокойствие се предава и на нас. То ни помага да заспим спокойно. Навиците на котките като цяло са доста странни и някои от тях до ден днешен остават неразгадани. Една котка може както да ни разсмее, така и да ни накара да се страхуваме. А понякога сами не сме наяссно какво иска да ни покаже.
Любимото занимание на котките е месенето с лапите. Някои го оприличават като правене на масажни движения. Може би не сте забелязали, но котките предпочитат да месят винаги на меки повърхности. Любимото им масажно място са диваните, одеялата, възглавничките. А когато искат просто да си наточат ноктите, те търсят твърдите повърхности.

Ако не сте убедени дали сте виждали котка да меси, то нека да поясним какво точно означава това нейно действие. Представете си котката срещу вас, застанала на четирите си лапи. Тя започва да вдигне леко едната лапичка, като я разпъва и свива, но ноктите й остават свити. Всичко това наподобява правенето на баница.
Най-важния въпрос обаче е защо наистина го правят. Един от отговорите е, защото така животинките се чувстват сигурни, спокойни и в пълна безопасност. Това тяхно движение е инстинктивно, то възниква още в кърмаческа възраст, когато сучат от тяхната майка. Този навик им остава доживот, като освен месенето, понякога те включват и мъркането.
Със сигурност идалният момент, когато спокойно можете да си позволите да погалите котката, без тя да ви одраска. Това е показател, че на нея й харесва да е с вас. Но имайте предвид, че това е непредвидимо същество и настроенията й се сменят доста бързо.
Друга интересна теория е, че месейки, котката си маркира територията. Тя бележи предметите, като ги докосва с лапите си..

Лапите й са доста чувствителни, като с помощта им мацата превзема предмети у дома. Най-вероятно по-този начин тя вече ги смята за нейно притежание. Самият предмет вече има нейната миризма. Възможно е да има още няколко причини котките да месят и да мъркат, но това все още не е открито.

Нравът на котката всъщност е доста по-сложен, отколкото си мислим. Ако котката ни маха с опашката, това не е дружелюбно, както е с кучето. Тогава тя дори може да ни дерне с ноктите, чувства се неспокойна и несигурна. Ако опашката й сочи нагоре, то тогава ни се радва, такава я виждаме, когато се върнем вкъщи и тя ни посреща.
Да не забравяме и че котката обича ловуването. Даже и да е домашна, тя обича да си играе с някакви предмети, понякога лови насекоми. Ако пък имате и куче вкъщи, въобще не е задължително тези животни да се мразят. Ако сте ги отгледали от малки, те живеят в хармония и разбирателство.

Не забравяйте, че котката може да вижда в тъмното доста по-добре от хората. Но трябва да има някакъв светещ ориентир, а не да е пълен мрак.

Характерно за нея е, че тя винаги пада винаги на лапи, но трябва да има поне метър и половина отстояние, за да се превърти, ако е тръгнала да пада по гръб.

Както прочетохме по-гори, котките имат няколко причини котките да месят с лапи – тогава те се чувстват добре и са достъпни за галене и ухажване.

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 26 май 2022

Дневен хороскоп 26 май 2022

Дневен хороскоп 26 май 2022 предвещава ден, в който би било добре да се посветите на рутинни занимания и дела, както и да се погрижите за здравето си, следвайте полезните си навици, спазвайте добър режим, спортувайте. Съвършенство и перфекционизмът, дори в дребните...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.