Няколко причини котките да месят с лапи
Дата на публикуване: 09.08.2019
причини котките да месят

Няколко причини котките да месят с лапи

Има няколко причини котките да месят с лапичките си. Стопаните на котки са наясно, че те могат да ни успокоят почти веднага. Ако сме прекарали тежък ден, а вкъщи ни чака мъркащата котка, много бързо се успокояваме и забравяме за трудностите. Вечер преди лягане, ако котката се чувства спокойна и мърка, това спокойствие се предава и на нас. То ни помага да заспим спокойно. Навиците на котките като цяло са доста странни и някои от тях до ден днешен остават неразгадани. Една котка може както да ни разсмее, така и да ни накара да се страхуваме. А понякога сами не сме наяссно какво иска да ни покаже.
Любимото занимание на котките е месенето с лапите. Някои го оприличават като правене на масажни движения. Може би не сте забелязали, но котките предпочитат да месят винаги на меки повърхности. Любимото им масажно място са диваните, одеялата, възглавничките. А когато искат просто да си наточат ноктите, те търсят твърдите повърхности.

Ако не сте убедени дали сте виждали котка да меси, то нека да поясним какво точно означава това нейно действие. Представете си котката срещу вас, застанала на четирите си лапи. Тя започва да вдигне леко едната лапичка, като я разпъва и свива, но ноктите й остават свити. Всичко това наподобява правенето на баница.
Най-важния въпрос обаче е защо наистина го правят. Един от отговорите е, защото така животинките се чувстват сигурни, спокойни и в пълна безопасност. Това тяхно движение е инстинктивно, то възниква още в кърмаческа възраст, когато сучат от тяхната майка. Този навик им остава доживот, като освен месенето, понякога те включват и мъркането.
Със сигурност идалният момент, когато спокойно можете да си позволите да погалите котката, без тя да ви одраска. Това е показател, че на нея й харесва да е с вас. Но имайте предвид, че това е непредвидимо същество и настроенията й се сменят доста бързо.
Друга интересна теория е, че месейки, котката си маркира територията. Тя бележи предметите, като ги докосва с лапите си..

Лапите й са доста чувствителни, като с помощта им мацата превзема предмети у дома. Най-вероятно по-този начин тя вече ги смята за нейно притежание. Самият предмет вече има нейната миризма. Възможно е да има още няколко причини котките да месят и да мъркат, но това все още не е открито.

Нравът на котката всъщност е доста по-сложен, отколкото си мислим. Ако котката ни маха с опашката, това не е дружелюбно, както е с кучето. Тогава тя дори може да ни дерне с ноктите, чувства се неспокойна и несигурна. Ако опашката й сочи нагоре, то тогава ни се радва, такава я виждаме, когато се върнем вкъщи и тя ни посреща.
Да не забравяме и че котката обича ловуването. Даже и да е домашна, тя обича да си играе с някакви предмети, понякога лови насекоми. Ако пък имате и куче вкъщи, въобще не е задължително тези животни да се мразят. Ако сте ги отгледали от малки, те живеят в хармония и разбирателство.

Не забравяйте, че котката може да вижда в тъмното доста по-добре от хората. Но трябва да има някакъв светещ ориентир, а не да е пълен мрак.

Характерно за нея е, че тя винаги пада винаги на лапи, но трябва да има поне метър и половина отстояние, за да се превърти, ако е тръгнала да пада по гръб.

Както прочетохме по-гори, котките имат няколко причини котките да месят с лапи – тогава те се чувстват добре и са достъпни за галене и ухажване.

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.