Няколко причини котките да месят с лапи
Дата на публикуване: 09.08.2019
причини котките да месят

Няколко причини котките да месят с лапи

Има няколко причини котките да месят с лапичките си. Стопаните на котки са наясно, че те могат да ни успокоят почти веднага. Ако сме прекарали тежък ден, а вкъщи ни чака мъркащата котка, много бързо се успокояваме и забравяме за трудностите. Вечер преди лягане, ако котката се чувства спокойна и мърка, това спокойствие се предава и на нас. То ни помага да заспим спокойно. Навиците на котките като цяло са доста странни и някои от тях до ден днешен остават неразгадани. Една котка може както да ни разсмее, така и да ни накара да се страхуваме. А понякога сами не сме наяссно какво иска да ни покаже.
Любимото занимание на котките е месенето с лапите. Някои го оприличават като правене на масажни движения. Може би не сте забелязали, но котките предпочитат да месят винаги на меки повърхности. Любимото им масажно място са диваните, одеялата, възглавничките. А когато искат просто да си наточат ноктите, те търсят твърдите повърхности.

Ако не сте убедени дали сте виждали котка да меси, то нека да поясним какво точно означава това нейно действие. Представете си котката срещу вас, застанала на четирите си лапи. Тя започва да вдигне леко едната лапичка, като я разпъва и свива, но ноктите й остават свити. Всичко това наподобява правенето на баница.
Най-важния въпрос обаче е защо наистина го правят. Един от отговорите е, защото така животинките се чувстват сигурни, спокойни и в пълна безопасност. Това тяхно движение е инстинктивно, то възниква още в кърмаческа възраст, когато сучат от тяхната майка. Този навик им остава доживот, като освен месенето, понякога те включват и мъркането.
Със сигурност идалният момент, когато спокойно можете да си позволите да погалите котката, без тя да ви одраска. Това е показател, че на нея й харесва да е с вас. Но имайте предвид, че това е непредвидимо същество и настроенията й се сменят доста бързо.
Друга интересна теория е, че месейки, котката си маркира територията. Тя бележи предметите, като ги докосва с лапите си..

Лапите й са доста чувствителни, като с помощта им мацата превзема предмети у дома. Най-вероятно по-този начин тя вече ги смята за нейно притежание. Самият предмет вече има нейната миризма. Възможно е да има още няколко причини котките да месят и да мъркат, но това все още не е открито.

Нравът на котката всъщност е доста по-сложен, отколкото си мислим. Ако котката ни маха с опашката, това не е дружелюбно, както е с кучето. Тогава тя дори може да ни дерне с ноктите, чувства се неспокойна и несигурна. Ако опашката й сочи нагоре, то тогава ни се радва, такава я виждаме, когато се върнем вкъщи и тя ни посреща.
Да не забравяме и че котката обича ловуването. Даже и да е домашна, тя обича да си играе с някакви предмети, понякога лови насекоми. Ако пък имате и куче вкъщи, въобще не е задължително тези животни да се мразят. Ако сте ги отгледали от малки, те живеят в хармония и разбирателство.

Не забравяйте, че котката може да вижда в тъмното доста по-добре от хората. Но трябва да има някакъв светещ ориентир, а не да е пълен мрак.

Характерно за нея е, че тя винаги пада винаги на лапи, но трябва да има поне метър и половина отстояние, за да се превърти, ако е тръгнала да пада по гръб.

Както прочетохме по-гори, котките имат няколко причини котките да месят с лапи – тогава те се чувстват добре и са достъпни за галене и ухажване.

Още новини
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Димитринка от Чикаго

Димитринка от Чикаго

Димитринка, или както всички я знаят, Дида, прави букети от сапун. Това е хобито й, на което с удоволствие се отдава, когато не пътува. Защото тя често е на път, това е работата й – шофьор е на тир – и кръстосва пътищата на Америка. Дида е от Добрич, но от години...

повече информация
Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков. Hяĸoи мoжe би cи cпoмнят ĸaĸвo бe ĸaзaл бившият Πъpви в дъpжaвaтa Toдop Живĸoв, мaлĸo пpeди ĸoнчинaтa cи. „Дa мe пoгpeбaт c лицeтo нaдoлy, чe eдин дeн, ĸaтo paзбepeтe ĸoй ĸaĸвo пpичинявa нa дъpжaвaтa, зaдниĸa щe ми цeлyвaтe“ – дaли...

повече информация
Advertisements
Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца? Имаше ги, но се криеха доста старателно. Едно време при соца сред учениците имаше ред и дисциплина, както и уважение към учителите. Залягахме над уроците и спазвахме добро поведение, защото иначе следваха наказания. Ето как изглеждаше...

повече информация
Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева с грозни думи. Шоубизнесът съвсем не е само слава и блясък, той често е по-безскрупулен и жесток дори и от живота, многократно набеждаван за безмилостен и нечестен. Истината е, че развлекателната индустрия обикновено "оголва острите си зъби"...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.