Общопрактикуващ лекар Емил Енчев
Дата на публикуване: 08.02.2021
общопрактикуващ лекар Емил Енчев

Общопрактикуващ лекар Емил Енчев, който има практика в село Раданово, излекува през ноември рекорден пациенти, доказани и със съмнения за коронавирусна инфекция. Д-р Енчев не почивал близо 50 дни и приемал стотици пациенти, тъй като държал лично да ги преглежда, да следи терапията им и когато се налага, да бие инжекции. Всички болни са оздравели след прилаганото лечение, като само двама са стигнали до хоспитализация. От 23 години д-р Емил Енчев е общопрактикуващ лекар в село Раданово. В листата си има над 2700 пациенти, част от тях са и от съседните села и Полски Тръмбеш. През ноември отчел бум на ковид болни. През кабинета му преминали стотици с оплаквания, характерни за коронавирусна инфекция, част от тях- доказани чрез PCR -тестове. “През миналия месец все още не се отпускаха безплатни направления за тези тестове и масово хората не можеха да си ги позволят на такава висока цена.

Но клиничната картина с която идваха, отговаряше напълно на ковид-19”, уточнява той и допълва, че парите, които се харчат за един такъв тест са напълно достатъчни за купуване на лекарствата за лечението на коронавирус. ” Идваха с типичните симптоми- главоболие, което не минава от аналгетици, със суха и дразнеща кашлица, с болки в мускулите и ставите, зачервено гърло и температура. Загубата на обоняние и вкус идва на петия-шестия ден. Записани през ноември при мен са преминали около стотина, от тях има доказани с тестове около 20-тина, а пък реалното число е около 700-800! Лекувал съм и ковид- пневмонии, доказани със снимка- поне 40-50 бяха за ноември. Толкова пневмонии не съм имал, откакто съм започнал работа досега за цяла година, не съм имал толкова, колкото имах за този един месец!”, разказва още д-р Енчев.

Медикът споделя, че също прекарал болестта. Първият му пациент се оказал неговата дъщеря, която се заразила на абитуриентския си бал през лятото във Велико Търново. Като скочила заболеваемостта в края на октомври, започнал да приема без почивка и без страх за здравето си болни, макар да показвали клинична картина на Ковид-19.

„По телефона не може да се свърши точна, екзактна работа! Аз ги викам всеки ден- дали за инжекция, дали без инжекция, всеки ден – да видя какво става и ако трябва, на момента да променя терапията! Сестрата хвана мазоли от инжекции, от чупене на ампули!”, разказва още той.
Близо две седмици Ариф Мустафов се лекувал под зоркия поглед на д-р Енчев. Вече оздравява, но отново е на контролен преглед при медика.

„Сериозна инфекция имаше, инжекции ми поставяха, лекарства ми дадоха – събота, неделя, не е почивал докторът, работеше постоянно! Сега се чувствам много по-добре ! Много зле бях, не можех да стана от леглото, сега съм вече като младо момче! Много съм му благодарен!”, споделя Мустафов.

Общопрактикуващият лекар доверява, че след като прекарал болестта, обмисля да се ваксинира.

„Най- вероятно ще се ваксинирам, почти съм го решил, просто трябва да се запозная с кратката характеристика на ваксините, защото в момента все още нямам такава!”

До момента 97% от ковид пациентите на д-р Енчев са излекувани успешно, като реално само двама от заразените постъпили в болница заради придружаващи заболявания.

В работата му помага възрастната медицинска сестра, която най- вече поставя инжекциите.

Източник: Бгнау

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.