Общопрактикуващ лекар Емил Енчев
Дата на публикуване: 08.02.2021
общопрактикуващ лекар Емил Енчев

Общопрактикуващ лекар Емил Енчев, който има практика в село Раданово, излекува през ноември рекорден пациенти, доказани и със съмнения за коронавирусна инфекция. Д-р Енчев не почивал близо 50 дни и приемал стотици пациенти, тъй като държал лично да ги преглежда, да следи терапията им и когато се налага, да бие инжекции. Всички болни са оздравели след прилаганото лечение, като само двама са стигнали до хоспитализация. От 23 години д-р Емил Енчев е общопрактикуващ лекар в село Раданово. В листата си има над 2700 пациенти, част от тях са и от съседните села и Полски Тръмбеш. През ноември отчел бум на ковид болни. През кабинета му преминали стотици с оплаквания, характерни за коронавирусна инфекция, част от тях- доказани чрез PCR -тестове. “През миналия месец все още не се отпускаха безплатни направления за тези тестове и масово хората не можеха да си ги позволят на такава висока цена.

Но клиничната картина с която идваха, отговаряше напълно на ковид-19”, уточнява той и допълва, че парите, които се харчат за един такъв тест са напълно достатъчни за купуване на лекарствата за лечението на коронавирус. ” Идваха с типичните симптоми- главоболие, което не минава от аналгетици, със суха и дразнеща кашлица, с болки в мускулите и ставите, зачервено гърло и температура. Загубата на обоняние и вкус идва на петия-шестия ден. Записани през ноември при мен са преминали около стотина, от тях има доказани с тестове около 20-тина, а пък реалното число е около 700-800! Лекувал съм и ковид- пневмонии, доказани със снимка- поне 40-50 бяха за ноември. Толкова пневмонии не съм имал, откакто съм започнал работа досега за цяла година, не съм имал толкова, колкото имах за този един месец!”, разказва още д-р Енчев.

Медикът споделя, че също прекарал болестта. Първият му пациент се оказал неговата дъщеря, която се заразила на абитуриентския си бал през лятото във Велико Търново. Като скочила заболеваемостта в края на октомври, започнал да приема без почивка и без страх за здравето си болни, макар да показвали клинична картина на Ковид-19.

„По телефона не може да се свърши точна, екзактна работа! Аз ги викам всеки ден- дали за инжекция, дали без инжекция, всеки ден – да видя какво става и ако трябва, на момента да променя терапията! Сестрата хвана мазоли от инжекции, от чупене на ампули!”, разказва още той.
Близо две седмици Ариф Мустафов се лекувал под зоркия поглед на д-р Енчев. Вече оздравява, но отново е на контролен преглед при медика.

„Сериозна инфекция имаше, инжекции ми поставяха, лекарства ми дадоха – събота, неделя, не е почивал докторът, работеше постоянно! Сега се чувствам много по-добре ! Много зле бях, не можех да стана от леглото, сега съм вече като младо момче! Много съм му благодарен!”, споделя Мустафов.

Общопрактикуващият лекар доверява, че след като прекарал болестта, обмисля да се ваксинира.

„Най- вероятно ще се ваксинирам, почти съм го решил, просто трябва да се запозная с кратката характеристика на ваксините, защото в момента все още нямам такава!”

До момента 97% от ковид пациентите на д-р Енчев са излекувани успешно, като реално само двама от заразените постъпили в болница заради придружаващи заболявания.

В работата му помага възрастната медицинска сестра, която най- вече поставя инжекциите.

Източник: Бгнау

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.