Обявен за мъртъв се появи след 11 години
Дата на публикуване: 28.11.2019
обявен за мъртъв

Обявен за мъртъв се появи след 11 години

Обявен за мъртъв българин възкръсна. Ивайло Зотев заминал през 2008 г. като гъбар, после кандидатствал за Френския чуждестранен легион.
Първата година се обаждал на близките си, после следите му се губят. Позвънил, когато изтекъл срокът на документите му, и с изненада открил, че не го водят сред живите, пише 24 часа.
„Животът толкова много ми отне, но сега ми дава най-големия подарък“, казва майка му.
37-годишен мъж възкръсна за близките си, след като е бил обявен по документи за мъртъв. Ивайло Зотев от маданското село Цирка не е имал никакъв контакт от 11 години и 1 месец със семейството си. Преди дни обаче се обадил от Лондон.

„Отиде да работи в гъбарник близо до Единбург на 15 октомври 2008 година. Беше си харесал работата по вестникарска обява, след 20 дни го повикаха да му вземат мерки за специално облекло за гъбарника. Месец и половина по-късно замина.
Имаше договор, всичко бе напълно по правилата. Каза, че тук няма работа и вместо да се шляе и да си губи времето, е добре да поработи там. Около година се обаждаше, разказваше за живота си в чужбина. Звънеше ни, особено на брат си, който работеше тогава в Пампорово“, разказва майка му Шефкие.
На Острова Ивайло кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион. Първия път не го приели. Всъщност комисията реално го одобрила, но го помолила да се яви следващата година. Близките му си мислели, че не се обажда, защото вероятно е взет в легиона, съставен основно от чужденци, и е някъде на далечни мисии по света.

През ума им минавало, че заема някаква секретна позиция и няма възможност да им се обади.
Ивайло е завършил “Национална сигурност” във филиала на Варненския свободен университет в Смолян. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ през 2006 г. Пред приятели споделял, че обича военната професия, което подклаждало съмнението на близки и познати, че е възможно да е в легиона.
Ивайло не обичал публичността. Нямал профил в нито една от социалните мрежи, за да научи някой индиректно, че е жив. На тръгване прибрал и малкото снимки, които си е правил. Родителите му не разполагат с нито една негова снимка.
“Останах изумен. На телефона ми позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон.

Обясни, че при нея е отишло някакво момче да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв”, казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло, който е четири мандата кмет и кметски наместник на с. Цирка. То има едва стотина жители.

Служителката обещала да помоли “мъртвия” по документи родопчанин и да им се обади лично. По това време Фаик и по-малкият брат на Ивайло – Слави, сменяли гума в гаража.

15 минути по-късно Фаик и Слави говорили обстойно с Ивайло. “Познах , че е той, въпреки че е минало много време, и повикахме майка му. Каза, че излиза, че документите му са невалидни, понеже се води мъртъв”, споделя Фаик.
“Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и толкова щастлива, че е жив и здрав”, признава 57-годишната Шефкие. Разказал ѝ, че е добре, че работи в най-голямата фирма за гъби и е отговорник за качеството на продукцията. Не се е оженил, няма деца и си е купил жилище. Казал, че документите му са с изтекъл срок и не може да пътува извън страната. Легитимирал се в момента само с шофьорска книжка, изкарана там.

Майка му споделя, че от вълнение дори не помни много от половинчасовия разговор с обявения за мъртъв син. След това Фаик и Слави ѝ припомняли какво е казал. Ивайло казал на брат си, че за изминалите години пет пъти си сменял номера на телефона, но винаги го оставял при работодателя, ако някой роднина звънне – да се свърже с него. Сега настоявал роднините да му звънят, казал, че и той ще звъни и че ще поддържат контакт.

Майка му е категорична, че не е имало повод да не контактува с роднините си през годините. “Нито сме го сърдили ние, нито той нас. Всичко в отношенията ни е било наред. Кавги не е имало”, казва Шефкие. И добавя с много вълнение: “Това са много години, животът толкова ми отне, а сега ми дава – синът ми е жив.”

По-малкият ѝ син Слави, на 31 г., има тежка диагноза, претърпял е пет операции и е инвалид с решение на ТЕЛК.

„Брат ми почина на 10 юли 2017 г., баща ми – на 18 януари т. г. На 6 юни т.г. и мъжът ми Матей си отиде от масивен инфаркт“, казва жената.

След смъртта на съпруга ѝ трябвало да изяснят семейната документация, тъй като той имал фирма. По-малкият син се водел технически сътрудник в нея. Било необходимо да изяснят в крайна сметка какво става с големия. Подали искане до властите да се провери статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия.

„Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова“, казва Фаик Зотев. Със съдебно решение на Районния съд в Мадан от 4 октомври т.г. Ивайло е обявен за мъртъв.

„Ивайло Зотев не е обявяван за общодържавно издирване, такова не е искано“, каза директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов. По закон обаче близките му могат да поискат обявяването на даден човек за мъртъв, когато отсъства безизвестно в продължение на 5 години.

„Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи, да може да пътува и най-накрая да си дойде до Цирка. Проблемът е, че това ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между две държави“, обяснява Фаик. Предстои майката и братът на Ивайло да търсят адвокат, който да им окаже нужната правна помощ за трудния казус.

„Никога не съм се съмнявала, че е жив, независимо от документите. Една майка трудно отписва детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим“, казва Шефкие.

Тя е била 26 години шивачка в австрийската компания “Спорталм”. Сега работи по програма като асистент на възрастни хора. Грижи се едновременно за петима души почасово.

Източник: Дунавмост

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.