Обявен за мъртъв се появи след 11 години
Дата на публикуване: 28.11.2019
обявен за мъртъв

Обявен за мъртъв се появи след 11 години

Обявен за мъртъв българин възкръсна. Ивайло Зотев заминал през 2008 г. като гъбар, после кандидатствал за Френския чуждестранен легион.
Първата година се обаждал на близките си, после следите му се губят. Позвънил, когато изтекъл срокът на документите му, и с изненада открил, че не го водят сред живите, пише 24 часа.
“Животът толкова много ми отне, но сега ми дава най-големия подарък”, казва майка му.
37-годишен мъж възкръсна за близките си, след като е бил обявен по документи за мъртъв. Ивайло Зотев от маданското село Цирка не е имал никакъв контакт от 11 години и 1 месец със семейството си. Преди дни обаче се обадил от Лондон.

“Отиде да работи в гъбарник близо до Единбург на 15 октомври 2008 година. Беше си харесал работата по вестникарска обява, след 20 дни го повикаха да му вземат мерки за специално облекло за гъбарника. Месец и половина по-късно замина.
Имаше договор, всичко бе напълно по правилата. Каза, че тук няма работа и вместо да се шляе и да си губи времето, е добре да поработи там. Около година се обаждаше, разказваше за живота си в чужбина. Звънеше ни, особено на брат си, който работеше тогава в Пампорово”, разказва майка му Шефкие.
На Острова Ивайло кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион. Първия път не го приели. Всъщност комисията реално го одобрила, но го помолила да се яви следващата година. Близките му си мислели, че не се обажда, защото вероятно е взет в легиона, съставен основно от чужденци, и е някъде на далечни мисии по света.

През ума им минавало, че заема някаква секретна позиция и няма възможност да им се обади.
Ивайло е завършил “Национална сигурност” във филиала на Варненския свободен университет в Смолян. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ през 2006 г. Пред приятели споделял, че обича военната професия, което подклаждало съмнението на близки и познати, че е възможно да е в легиона.
Ивайло не обичал публичността. Нямал профил в нито една от социалните мрежи, за да научи някой индиректно, че е жив. На тръгване прибрал и малкото снимки, които си е правил. Родителите му не разполагат с нито една негова снимка.
“Останах изумен. На телефона ми позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон.

Обясни, че при нея е отишло някакво момче да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв”, казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло, който е четири мандата кмет и кметски наместник на с. Цирка. То има едва стотина жители.

Служителката обещала да помоли “мъртвия” по документи родопчанин и да им се обади лично. По това време Фаик и по-малкият брат на Ивайло – Слави, сменяли гума в гаража.

15 минути по-късно Фаик и Слави говорили обстойно с Ивайло. “Познах , че е той, въпреки че е минало много време, и повикахме майка му. Каза, че излиза, че документите му са невалидни, понеже се води мъртъв”, споделя Фаик.
“Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и толкова щастлива, че е жив и здрав”, признава 57-годишната Шефкие. Разказал ѝ, че е добре, че работи в най-голямата фирма за гъби и е отговорник за качеството на продукцията. Не се е оженил, няма деца и си е купил жилище. Казал, че документите му са с изтекъл срок и не може да пътува извън страната. Легитимирал се в момента само с шофьорска книжка, изкарана там.

Майка му споделя, че от вълнение дори не помни много от половинчасовия разговор с обявения за мъртъв син. След това Фаик и Слави ѝ припомняли какво е казал. Ивайло казал на брат си, че за изминалите години пет пъти си сменял номера на телефона, но винаги го оставял при работодателя, ако някой роднина звънне – да се свърже с него. Сега настоявал роднините да му звънят, казал, че и той ще звъни и че ще поддържат контакт.

Майка му е категорична, че не е имало повод да не контактува с роднините си през годините. “Нито сме го сърдили ние, нито той нас. Всичко в отношенията ни е било наред. Кавги не е имало”, казва Шефкие. И добавя с много вълнение: “Това са много години, животът толкова ми отне, а сега ми дава – синът ми е жив.”

По-малкият ѝ син Слави, на 31 г., има тежка диагноза, претърпял е пет операции и е инвалид с решение на ТЕЛК.

“Брат ми почина на 10 юли 2017 г., баща ми – на 18 януари т. г. На 6 юни т.г. и мъжът ми Матей си отиде от масивен инфаркт”, казва жената.

След смъртта на съпруга ѝ трябвало да изяснят семейната документация, тъй като той имал фирма. По-малкият син се водел технически сътрудник в нея. Било необходимо да изяснят в крайна сметка какво става с големия. Подали искане до властите да се провери статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия.

“Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова”, казва Фаик Зотев. Със съдебно решение на Районния съд в Мадан от 4 октомври т.г. Ивайло е обявен за мъртъв.

“Ивайло Зотев не е обявяван за общодържавно издирване, такова не е искано”, каза директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов. По закон обаче близките му могат да поискат обявяването на даден човек за мъртъв, когато отсъства безизвестно в продължение на 5 години.

“Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи, да може да пътува и най-накрая да си дойде до Цирка. Проблемът е, че това ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между две държави”, обяснява Фаик. Предстои майката и братът на Ивайло да търсят адвокат, който да им окаже нужната правна помощ за трудния казус.

“Никога не съм се съмнявала, че е жив, независимо от документите. Една майка трудно отписва детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим”, казва Шефкие.

Тя е била 26 години шивачка в австрийската компания “Спорталм”. Сега работи по програма като асистент на възрастни хора. Грижи се едновременно за петима души почасово.

Източник: Дунавмост

Още новини
Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната. В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна...

повече информация
Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете Сърбия за инвестиции. Въпреки приказките на досегашните политици от телевизионния екран как благодарение на тях България е станала просперираща държава, статистиката на европейската агенция Евростат показва, че всъщност освен по бедност, смъртност и...

повече информация
Русия спира полетите до България

Русия спира полетите до България

Русия спира полетите на свои туристи за България – за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата...

повече информация
Дама без маска

Дама без маска

Дама без маска обидила униформен служител. Истински цирк разиграла пловдивчанка, потъпкала противоепидемичните мерки и обиждала полицай, научи „Марица“. Заради неносенето на маска тя се е сдобила с акт, а вулгарното ѝ поведение пък станало причина да бъде съдена от...

повече информация
Advertisements
ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща на екран. Нова телевизия сериозно обмисля да върне в ефира си своето най-популярно риалити „ВИП Брадър”. Това ще бъде отговорът й на завръщането на „Сървайвър” по Би Ти Ви. Големият брат е единственото шоу, излъчвано в България, което може да се...

повече информация
Последната жена на Милен

Последната жена на Милен

Последната жена на Милен Цветков - нумероложката Милена Иванова- ЕА разказа в книга за съвместния им живот, пише HotArena. Бурната им връзка продължава година и две седмици и преминава през куп перипетии. Милена споделя в томчето „379 дни с Милен Цветков” за първата...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.