Обявен за мъртъв се появи след 11 години
Дата на публикуване: 28.11.2019
обявен за мъртъв

Обявен за мъртъв се появи след 11 години

Обявен за мъртъв българин възкръсна. Ивайло Зотев заминал през 2008 г. като гъбар, после кандидатствал за Френския чуждестранен легион.
Първата година се обаждал на близките си, после следите му се губят. Позвънил, когато изтекъл срокът на документите му, и с изненада открил, че не го водят сред живите, пише 24 часа.
“Животът толкова много ми отне, но сега ми дава най-големия подарък”, казва майка му.
37-годишен мъж възкръсна за близките си, след като е бил обявен по документи за мъртъв. Ивайло Зотев от маданското село Цирка не е имал никакъв контакт от 11 години и 1 месец със семейството си. Преди дни обаче се обадил от Лондон.

“Отиде да работи в гъбарник близо до Единбург на 15 октомври 2008 година. Беше си харесал работата по вестникарска обява, след 20 дни го повикаха да му вземат мерки за специално облекло за гъбарника. Месец и половина по-късно замина.
Имаше договор, всичко бе напълно по правилата. Каза, че тук няма работа и вместо да се шляе и да си губи времето, е добре да поработи там. Около година се обаждаше, разказваше за живота си в чужбина. Звънеше ни, особено на брат си, който работеше тогава в Пампорово”, разказва майка му Шефкие.
На Острова Ивайло кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион. Първия път не го приели. Всъщност комисията реално го одобрила, но го помолила да се яви следващата година. Близките му си мислели, че не се обажда, защото вероятно е взет в легиона, съставен основно от чужденци, и е някъде на далечни мисии по света.

През ума им минавало, че заема някаква секретна позиция и няма възможност да им се обади.
Ивайло е завършил “Национална сигурност” във филиала на Варненския свободен университет в Смолян. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ през 2006 г. Пред приятели споделял, че обича военната професия, което подклаждало съмнението на близки и познати, че е възможно да е в легиона.
Ивайло не обичал публичността. Нямал профил в нито една от социалните мрежи, за да научи някой индиректно, че е жив. На тръгване прибрал и малкото снимки, които си е правил. Родителите му не разполагат с нито една негова снимка.
“Останах изумен. На телефона ми позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон.

Обясни, че при нея е отишло някакво момче да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв”, казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло, който е четири мандата кмет и кметски наместник на с. Цирка. То има едва стотина жители.

Служителката обещала да помоли “мъртвия” по документи родопчанин и да им се обади лично. По това време Фаик и по-малкият брат на Ивайло – Слави, сменяли гума в гаража.

15 минути по-късно Фаик и Слави говорили обстойно с Ивайло. “Познах , че е той, въпреки че е минало много време, и повикахме майка му. Каза, че излиза, че документите му са невалидни, понеже се води мъртъв”, споделя Фаик.
“Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и толкова щастлива, че е жив и здрав”, признава 57-годишната Шефкие. Разказал ѝ, че е добре, че работи в най-голямата фирма за гъби и е отговорник за качеството на продукцията. Не се е оженил, няма деца и си е купил жилище. Казал, че документите му са с изтекъл срок и не може да пътува извън страната. Легитимирал се в момента само с шофьорска книжка, изкарана там.

Майка му споделя, че от вълнение дори не помни много от половинчасовия разговор с обявения за мъртъв син. След това Фаик и Слави ѝ припомняли какво е казал. Ивайло казал на брат си, че за изминалите години пет пъти си сменял номера на телефона, но винаги го оставял при работодателя, ако някой роднина звънне – да се свърже с него. Сега настоявал роднините да му звънят, казал, че и той ще звъни и че ще поддържат контакт.

Майка му е категорична, че не е имало повод да не контактува с роднините си през годините. “Нито сме го сърдили ние, нито той нас. Всичко в отношенията ни е било наред. Кавги не е имало”, казва Шефкие. И добавя с много вълнение: “Това са много години, животът толкова ми отне, а сега ми дава – синът ми е жив.”

По-малкият ѝ син Слави, на 31 г., има тежка диагноза, претърпял е пет операции и е инвалид с решение на ТЕЛК.

“Брат ми почина на 10 юли 2017 г., баща ми – на 18 януари т. г. На 6 юни т.г. и мъжът ми Матей си отиде от масивен инфаркт”, казва жената.

След смъртта на съпруга ѝ трябвало да изяснят семейната документация, тъй като той имал фирма. По-малкият син се водел технически сътрудник в нея. Било необходимо да изяснят в крайна сметка какво става с големия. Подали искане до властите да се провери статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия.

“Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова”, казва Фаик Зотев. Със съдебно решение на Районния съд в Мадан от 4 октомври т.г. Ивайло е обявен за мъртъв.

“Ивайло Зотев не е обявяван за общодържавно издирване, такова не е искано”, каза директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов. По закон обаче близките му могат да поискат обявяването на даден човек за мъртъв, когато отсъства безизвестно в продължение на 5 години.

“Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи, да може да пътува и най-накрая да си дойде до Цирка. Проблемът е, че това ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между две държави”, обяснява Фаик. Предстои майката и братът на Ивайло да търсят адвокат, който да им окаже нужната правна помощ за трудния казус.

“Никога не съм се съмнявала, че е жив, независимо от документите. Една майка трудно отписва детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим”, казва Шефкие.

Тя е била 26 години шивачка в австрийската компания “Спорталм”. Сега работи по програма като асистент на възрастни хора. Грижи се едновременно за петима души почасово.

Източник: Дунавмост

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.