Отгледайте психически устойчиво дете
Дата на публикуване: 21.08.2019
устойчиво дете

Отгледайте психически устойчиво дете

Да отгледаш психически устойчиво дете се оказва доста трудна, но не и непостижима задача. Да бъдеш родител за пример се оказва голямо предизвикателство. Когато първото дете се появи на бял свят, родителите му нямат никаква представа какво ги очаква. Повечето от тях се оказват доста неподготвени. Допускат чести грешки както в отглеждането, така и във възпитанието му още от бебе. На първо място трябва да знаете как да го отгледате, за да успее да се оправя живота без вашата намеса.
Дисциплинирайте детето, без да го го наказвайте
Тежките наказания водят до лабилност и постоянен страх в детето. Покажете къде му е мястото и му подскажете да не прекалява с вашето търпение. Научете го, че не трябва да прекрачва линията. Избягвайте обаче да ми измисляте тежки наказания и лишения, защото рискувате да му увредите психиката за цял живот и то да ви намрази. Научете го да бъде възпитано и дисциплинирано, бъдете умерени.

Ако се почувствате виновни спрямо детето си, не се връщайте назад
Ако сте лишили детенцето си от нещо или сте го наказали и виждате, че то го приема тежко, няма място за сантименталност и връщане назад. Дори и да виждате колко е тъжно и разочаровано, дръжте на думата си.
Вие имате авторитет пред него то трябва да го усеща. Ако малкото усети, че бързо променяте решенията си, за да е щастливо, то веднага ще започне да ви манипулира. Рискувате самите вие да се самоизмъчвате, защото сте виновни, а детето вече дори ще е забравило за обидата, защото на децата им минава бързо от очакваното.
Затова когато имате някакво мнение и вземете определено решение, продължавайте да го следвате, независимо дали сте прави или не.
Недейте да карате детето да е центъра на Вселената
Казвате пред всички, че чедото ви е най-умното, най-красивото и най-интелигентното на света. Няма нищо лошо да си смятате така, но не го превръщайте във фикс идея. Погрешно е малчуганът да расте мисълта, че е центъра на Вселената.

Ако оставите впечатление у него, че каквото поиска, ще му се даде, това не би му помогнало в живота. Защото по-късно ще се срещне с жестоката действителност и тази глезотия може да му изяде главата както на него, така и на вас, задето сте го възпитали така. Просто не го прехвалвайте твърде много, за да не се възгордее. Обичайте го, но не го вдигайте на трон. Бъдете грижовен родител, но с мярка.

Спрете да го предпазвате от всичко, което е потенциално опасно

Престанете да си мислите как ще падне от дървото, ще се пребие с колелото и други ужасни истории. Те са само в главата ви.
Със сигурност вие искате избегнете да му се случи най-лошото, но то ив усети, че го правите често, ще израсте със съзнанието, без вас не може да направи нищо в живота. Това ще направи характерът му предпазлив и страхлив, а детето ще загуби своята така необходима за него самостоятелност.
Наблюдавайте детето какво прави, но овладейте напиращите страхове, с оглед на това да не му ги предадете. Радвайте се когато постига нещо значимо и му го показвайте по-често, за да се чувства окрилено.

Престанете да съпоставяте детето си с останалите деца

Всички искаме нашето дете да е нещо повече от другите. Няма идеални хора. Я се замислете дали вие сте били съвършени като деца? Ако изисквате прекалено рискувате детето да се демотивира и да спре да се старае. Трябва подтикнете чедото ви да почувства подкрепа ви, да осъзнае, се гордеете с него, дори и когато не е постъпило правилно и е направило беля. Децата са в състояние да усетят, когато един родител оценява усилията им за успех в дадена ситуация. Те обаче трябва да разберат, че и вие имате доста кусури и не сте съвършения мечтан родител, но въпреки това полагате старание да сте такива.

Накарайте го от малко да придобие чувство за отговорност

Научете детето да помага с къщната работа. Не е срамно да ходи да хвърля боклука, участва в почистването на дома, да си отсервира и дори да сложи чиниите в миялната машина. А защо не да ги измие на ръка? Спрете да пазите постоянно детето си, то няма да се преумори. Ако го домързи да си измие зъбите, не е лошо да му повтаряте колко важно е това за него, за да няма кариеси, както вие самите сте имали например. Когато си идва от игра, научете го да минава през банята, когато става от сън да свиква с оправянето на леглото си. Давайте му спокойно повече задачки. Ако забележите, че се увлича по даден спорт, бъдете готови да го запишете на него.
Много лошо е, когато детето ви посяга съм телефона и таблета във ваше присъствие, защото това означава, че му е скучно с вас. Замислете се.

Спрете да го изкарвате жертва за всичко

Когато детето ви се запише на училище и вие забележите, че по някои предмети има трудности или се откаже от дадена допълнителна дейност, спрете да го утешавате все едно той е жертва на системата.
Така то ще осъзнае, че в живота нещата се постигат по-трудно от очакваното. Оставете го да се осъзнае какво е провал и какво е успех. Трябва да може само да си измъква от трудните житейски моменти, се замисля над постъпките си. Детето трябва да осъзнае, че светът не се върти спрямо него. Ако постоянно го успокоявате и гушкате, като му казвате колко са враждебни всички около него, тогава то ще си остане с лабилна психика цял живот, което ще му попречи в бъдещото му развитие. Идеята е да бъде устойчиво дете.

Не му давайте твърде много власт

Все още детето не е готово за някои неща. Не трябва да му позволявате да прави нещата повече, отколкото е необходимо.
Нормалните въпроси трябва да са прости, съобразени с неговата възраст. Ако детето е малко никак няма да е уместно да му искате съвет за работата ви например или каква кола да си купите. Когато взимате решения, нека те бъдат еднолични, ако детето проявява любопитство, вие просто му обяснявайте като на голям човек защо сте го правите. Но не го карайте то да ви съветва за неща, които още не разбира и не е дорасло.

Не го предпазвайте от разочарованията му

Не спирайте неговите негативни емоции веднага, ако се е случило нещо лошо. Не трябва да му спестявате всяка болка и тъга. Тези емоционални състояние са част от растежа му. Как иначе ще стане човек и ще расте в бъдеще?! Целта е да да превъзмогне страха си и да се превърне в уверена и силна личност.

Престанете постоянно да ги предпазвате от нежелани грешки

Ако насадите да детето чувство, че винаги вие сте на линия да коригирате някоя негова грешка, няма да му направите услуга в живота. Ако виждате, че детето тръгва по грешен път, овладейте се и замълчете – нека то се опита само да открие грешката си и да я поправи. Ако ходи на училище и е получило някаква забележка, нека само да се оправяи, не е ОК да се намесвате в това. Ако някой го е смъмрил за нещо, нека се опита да излезе от създадената ситуация без ваша намеса. Насадете му чувство на самостоятелност и оправност. То е ясно, че не винаги ще сте до него в живота. Затова трябва да го накарате да стане устойчиво дете.

Не се мислете за виновни за емоционалните състояния на детето ви

Ако детето е тъжно и потиснато, това не винаги е свързано с вас. Успокойте се не се обвинявайте за състоянието му. Опитвайте се да вникнете в същността на проблема му, но не се месете за абсолютно всичко. Нека то се опита само преодолее проблема.
Идеята е, когато децата пораснат да не допираа до вашата или чужда помощ, а се справят самички.

Не се отмятайте, за да пестите нерви си

Ако детето е изпаднало в настроение, което ви влудява е голяма грешка да върнете думите си с цел да си осигурите собствено спокойствие.
Дръжте си на своето, за да може детето да осъзнае, че ако се тръшка няма как да успее в живота. Пред вас понякога може и да мине номера, но пред строгия учител и работодател това няма как да стане. Изкоренете това от детето още докато е малко.

Следвайте своите приоритети в живота

Степенувайте по важност нещата спрямо вашето дете. Важното е какво си мислите вие за своето чедо, а не околните, неговите учители и неговите приятели.  Идеята е да го направите устойчиво дете.
Спрете да му правите глупави забележки, ако нещо е забравило, ако се е изкаляло, измърляло или за някоя друга дребна проява. Вместо това го научете да бъде по-отговорно и да отсява истинските и важните неща от живота.
Вие сте хората, които му предават виждането за света и начина на общуване. Давайте му само положителни примери избягвайте семейни конфликти пред него.
Не бъдете идеални. Бъдете просто добри, което ще ви донесе благодарност в очите на порасналото ви дете.

Ще бъде истинско постижение, ако сте му дали прекрасен пример за подражание, защото ще се чувствате горди. Обичта на детето към вас е безценна, тя няма да остане скрита, Предстои ви да видите, че имате едно психически устойчиво дете, готово да се бори с ядовете и грижите в живота.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022 ви вещае период, в който няма да липсват трудности и предизвикателства. Повечето от вас ще успеят да ги преодолеят успешно и без сътресения. Стартираме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп ноември 2022 месецът ще донесе трудности...

повече информация
Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон е добър избор за всеки, който иска да се прочисти. Водата с лимон е чудесен начин да бъдете здрави и енергични. Нейните предимства се възхваляват от актриси, певици и знаменитости. Лимонът е отличен източник на витамин С и фибри. Тази комбинация...

повече информация
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.