Откраднатата титла на Йорданка Благоева
Дата на публикуване: 19.11.2019
откраднатата титла

Откраднатата титла на Йорданка Благоева

Откраднатата титла на Йорданка Благоева Иванова остава в историята. Йорданка е състезателка по лека атлетика в дисциплината висок скок, носителка на сребърен и бронзов олимпийски медали от олимпийските игри през 1972 и 1976 г., европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика.
Йорданка Благоева е родена на 19 януари 1947 г. в с. Горно Церовене, Монтанско. Учи в ОУ „Отец Паисий“ в с. Горно Церовене (1953-1960). Завършва средно образование в СПУ „Христо Михайлов“, Михайловград (1964) г., а висше във ВИФ „Георги Димитров“ през 1969 г.
През 1984 г. защитава дисертация и придобива научна степен „доктор на педагогическите науки“ от Научния институт за Физическа Култура и Спорт (Москва).

От 1964 до 1973 г. работи като инструктор по лека атлетика в Михайовград. Състезателка на „Септемврийска слава“ (Михайловград, сега Монтана), а после – на „Левски-Спартак“ (София). Става световна студентска шампионка през 1965 г. Участва на четири летни олимпийски игри — през 1968, 1972, 1976 и 1980 г.
Откраднатата титла на Благоева:
На Олимпиадата в Мюнхен се случват два от най-скандалните моменти в историята на спорта дотогава. Първо Диана Йоргова е ощетена в скока на дължина и след няколко минутно мерене на съдиите излиза, че резултатът на българката е с 1см по-къс от германката (игрите се провеждат в Мюнхен).
След това идва още по-голямата наглост на домакините.

В сектора за скок на височина са останали единствено Йорданка Благоева и германката Улрике Майфарт. Двете са направили по два неуспешни опита на 190 см. Германката преодолява летвата в следващият си опит ( тогава се скача в стил коремнопретъркалящ, а не както сега „Фосбъри“ – с гръб) и идва ред на българката. Йорданка се концентрира максимално засилва се и прескача летвата, след което вдига победоносно ръце и се насочва към мястото, където стоят състезателите.

В този момент летвата пада след цели 17 секунди след опита на Данчето. За жалост камерите следят радостния й поход и не се вижда какво става с летвата. Слуховете са, че съдията или нахален фоторепортер са помогнали на летвата на падне. Така за Йорданка остава сребърният медал, но тя като истински професионалист поздравява Улрике.

Всяко зло за добро – 20 дена по-късно на турнир в Загреб Йорданка поставя нов световен рекорд и първи в българската атлетика като прескача летвата на 194 см. с което получава признание в цял свят. На следващата година тя печели злато на Европейското първенство в зала в Ротердам като прескача 192 см. – нов световен рекорд в зала. През същата 1973 година е обявена за лекоатлетка номер едно в Европа.

На Олимпиадата в Монреал 1976 Йорданка взима бронзовия медал със 192 см. За съжаление при подготовката си за Москва 1980 се контузва и не успява да постигне добри резултати.

Огромно признание получава тя през 1987 г., когато е сред едва 35-те бивши състезатели, поканени за 75-годишния юбилей на Международната федерация по лека атлетика.

Така става свидетелка на ненадминатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова. Само няколко години по-рано Йорданка Благоева подарява именно на Стефка фланелката си, когато приключва своята бляскава кариера.

Йорданка Благоева е председател на съюза по аеробика, и където е тя неизменно следват успехи за България.

Източник: Соцбг

Още новини
5 зарази в света на човечеството

5 зарази в света на човечеството

5 зарази в света на човечеството, които са най-смъртоносни досега. 2020 година е годината на COVID-19, който буквално накара Земята да спре. Той уби милиони по света и продължава да убива. Но е далеч от най-смъртоносните си събратя. Испанското издание на National...

повече информация
Братът на Росен Плевнелиев с корона

Братът на Росен Плевнелиев с корона

Братът на Росен Плевнелиев – Румен, е поредната жертва на коварния коронавирус. Преди дни той се оплака пред приятелите си в социалната мрежа фейсбук, че е паднал в капана на Ковид-19. "И аз от днеска съм с температура 38,5 и втрисане... И да видим дали е този гаден...

повече информация
Животните предпазват

Животните предпазват

Животните предпазват, а понякога са ни на късмет. Пратеници на добри новини и късмет или, обратно, се опитват да ви предпазят от нещо. Според древните легенди всяко от тях символизира знак, който трябва да прочетете. 1. Сова Совите са същевременно символи на...

повече информация
Нешка Робева с критика

Нешка Робева с критика

Нешка Робева с критика по адрес на Българската федерация по художествена гимнастика след завършилото европейско първенство в Киев. Тя е афектирана от случилото се с ансамбъла ни, който беше спрян от участие заради положителна проба за коронавирус сред момичетата....

повече информация
Advertisements
Яйцата не винаги са полезни

Яйцата не винаги са полезни

Яйцата не са винаги полезни. Кокошите яйца са една от добрите продукти с най-много хранителни вещества. Но също толкова важен аспект е високата степен на усвояване на техните витамини и минерали в организма. Диетолозите имат конкретни препоръки кога и как да се ядат...

повече информация
Смисълът на живота

Смисълът на живота

Смисълът на живота е нещото, което всеки иска да знае. Животът е състезание за някои хора – надпревара за повишение на работа, за идеалното тяло, за януарските намаления… В това откачено преследване не ни остава свободна минута, за да спрем, да се огледаме и да си...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.