Първият сигнал за инсулт
Дата на публикуване: 10.04.2020
първият сигнал

Първият сигнал за инсулт

Първият сигнал за инсулт не трябва да се пренебрегва. Ето какво пише читателка:
Преди месец изведнъж се почувствах зле: вървях по улицата, когато внезапно ми се зави свят, краката ми се подкосиха. Линейката ме откара в болница, със съмнение за инсулт. Но изследването с ЯМР не потвърди диагнозата. Не ми предписаха никакво лечение. Приемам лекарство за нормализиране на кръвното налягане, но то е дори малко ниско. Трябва ли да се лекувам и с какви лекарства?
Виолета Стефанова, гр. Пловдив
Отговорът на специалистите:
За съжаление, без да сте се консултирали със специалист, който да разгледа резултатите от изследването и да ви прегледа, за да се уточни диагнозата, не е правилно да ви се предписва каквото й да е било лечение. Съдейки по описанието и данните от ЯМР, най-вероятно сте преживели преходен исхемичен пристъп. Какво означава това?

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията.
Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но, когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това, аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта.
За да предотвратите трагедията, определено трябва да преминете задълбочен преглед.

Съветваме ви да се свържете с кардиолог, който ще проведе изследване на кръвното ви налягане за едно денонощие. Това изследване ще ви помогне да разберете точно кога налягането ви се повишава (макар и леко, може би това се случва през нощта).

След изследването ще бъде по-лесно лекарят да избере “меко” лекарство, което стабилизира кръвното налягане. Също така, е препоръчително да приемате лекарство срещу виене на свят. Обикновено се предписва на пациентите в рамките на три месеца след инсулт, така че организмът постепенно да свикне да понижава кръвното налягане. Няма да са излишни и лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение.

Още един съвет: проверявайте холестерола си в кръвта от време на време. Ако липидният профил фиксира повишени показатели, препоръчително е да се подложите на изследване на съдовете на шията и мозъка – доплерография. Използвайки ултразвуков апарат, лекарите ще оценят риска от развитие на атеросклероза и заплахата, която представлява.

Мозъкът често страда поради нарушен приток на кръв в съдовете, “запушен” с атеросклеротични плаки. За да нормализирате холестерола, трябва да приемате специални лекарства – те ще ви бъдат предписани от вашия лекар. Съветвам ви също да обърнете внимание на храненето: яжте повече пресни зеленчуци и плодове дневно, “обикнете” рибата и морските дарове.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Още новини
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Писмо от Щатите

Писмо от Щатите

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. Това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера. Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19...

повече информация
Advertisements
Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета, а други вече са баби. Защо се случва това? И не, не касае използването на козметика и процедури. Ето няколко причини, поради които много жени на четиридесет години се смятат, а и изглеждат като баби: 1. Човек получава усещането, че...

повече информация
Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния. През 1978 г. изтекъл 100-годишният договор, но Брежнев казал на Първия, че не иска да се кара с Чаушеску. Страх го било да не напусне соцлагера. След знаменателните победи на Трета армия под командването на генерал Стефан Тошев и...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.