Първият сигнал за инсулт
Дата на публикуване: 10.04.2020
първият сигнал

Първият сигнал за инсулт

Първият сигнал за инсулт не трябва да се пренебрегва. Ето какво пише читателка:
Преди месец изведнъж се почувствах зле: вървях по улицата, когато внезапно ми се зави свят, краката ми се подкосиха. Линейката ме откара в болница, със съмнение за инсулт. Но изследването с ЯМР не потвърди диагнозата. Не ми предписаха никакво лечение. Приемам лекарство за нормализиране на кръвното налягане, но то е дори малко ниско. Трябва ли да се лекувам и с какви лекарства?
Виолета Стефанова, гр. Пловдив
Отговорът на специалистите:
За съжаление, без да сте се консултирали със специалист, който да разгледа резултатите от изследването и да ви прегледа, за да се уточни диагнозата, не е правилно да ви се предписва каквото й да е било лечение. Съдейки по описанието и данните от ЯМР, най-вероятно сте преживели преходен исхемичен пристъп. Какво означава това?

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията.
Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но, когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това, аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта.
За да предотвратите трагедията, определено трябва да преминете задълбочен преглед.

Съветваме ви да се свържете с кардиолог, който ще проведе изследване на кръвното ви налягане за едно денонощие. Това изследване ще ви помогне да разберете точно кога налягането ви се повишава (макар и леко, може би това се случва през нощта).

След изследването ще бъде по-лесно лекарят да избере “меко” лекарство, което стабилизира кръвното налягане. Също така, е препоръчително да приемате лекарство срещу виене на свят. Обикновено се предписва на пациентите в рамките на три месеца след инсулт, така че организмът постепенно да свикне да понижава кръвното налягане. Няма да са излишни и лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение.

Още един съвет: проверявайте холестерола си в кръвта от време на време. Ако липидният профил фиксира повишени показатели, препоръчително е да се подложите на изследване на съдовете на шията и мозъка – доплерография. Използвайки ултразвуков апарат, лекарите ще оценят риска от развитие на атеросклероза и заплахата, която представлява.

Мозъкът често страда поради нарушен приток на кръв в съдовете, “запушен” с атеросклеротични плаки. За да нормализирате холестерола, трябва да приемате специални лекарства – те ще ви бъдат предписани от вашия лекар. Съветвам ви също да обърнете внимание на храненето: яжте повече пресни зеленчуци и плодове дневно, “обикнете” рибата и морските дарове.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.