Пиенето на вода е полезно и важно
Дата на публикуване: 31.03.2020
пиенето на вода

Пиенето на вода е полезно и важно

Пиенето на вода е жизненоважно за човек. В света няма нещо по-освежаващо, отколкото ледено студена чаша вода. Едва ли има човек, който да отрече, че понякога само чаша вода може да утоли жаждата по-добре, отколкото чаша кафе или сода.
Въпреки това, твърде много от нас не пият достатъчно вода на дневна база. А като се лишаваме от това, непрекъснато увреждаме нашите тела. Ако разпознаете някой от следните признаци в себе си, препоръчваме ви веднага да изпиете чаша H2O.
1. Сухота в устата
Това изглежда доста очевидно, но последиците може и да не са такива. Разбира се, всеки път, когато почувствате лепкаво, гадно чувство в устата ви, очевидно бихте потърсили някаква течност. Сладките напитки обаче са само временно решение. Питейната вода смазва слизестите мембрани в устата и гърлото, които ще продължат да поддържат устата ви влажна със слюнка дълго след първата глътка.

2. Вашата кожа е суха
Кожата ви е най-големият орган на тялото ви, така че, разбира се, трябва да бъде хидратиран. Всъщност, сухата кожа е един от най-ранните признаци на пълно обезводняване, което може да доведе до много по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, което води до невъзможност на тялото да се изчисти от измие излишните токсини, натрупани в организма ви през целия ден. Ако искате да предотвратите това, първата стъпка е да пиете повече вода.
3. Прекалено сте жадни
Вече споменахме за сухотата в уста, но тук говорим за жажда, която трудно се утолява. Всеки, който някога е имал махмурлук, може да ви каже, че при събуждане тялото ви просто иска още и още вода. Алкохолът ви дехидратира, а питенето на вода изпраща сигнал до мозъка за още, докато нивото на течността в организма ви се върне към изходното ниво. Слушайте какво ви казва тялото ви, то знае най-добре.

4. Очите ви са сухи

До сега трябва да е станало ясно, че питейната вода засяга повече от устата и гърлото ви. Липсата на прием на вода води до сухи кръвожадни очи (отново, мислете за последния ударен махмурлук). Без вода в тялото слъзните жлези изсъхват. Сигурно си мислите „И какво като не мога да плача?“, Осъзнайте, че това може да причини много повече вреда на очите ви, особено ако носите контактни лещи.

5. Усещате болка в ставите

Нашите хрущялни и междупрешленни дискове се състоят от около 80% вода. Така че е абсолютна необходимост да предпазим костите ни от триене едни в други. Поддържайки тялото си хидратирано, вие си гарантирате, че ставите ви могат да се справят с внезапни движения, като например бягане, скачане или падане.

6. Мускулната ви маса намалява

Вашите мускули също се състоят предимно от вода. Очевидно, по-малко вода в тялото, означава по-малко мускулна маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка не само ви води до хидратиране и комфорт, но и води водата до правилните места във вашето тяло и намалява вероятността от възникване на възпаление и мускулна треска, свързани с упражненията.

7. Оставате болен по-дълго време

Пиетенето на вода позволява на тялото ви да промива токсините непрекъснато. Вашите органи работят, за да филтрират някои отпадъчни продукти като машина, но ако не захранвате машината с вода, тя не може да работи правилно. Това, което се случва в дехидратирано тяло, е, че органите започват да извличат складирана вода от области като кръвта ви, което води до съвсем нов набор от проблеми.

8. Усещате умора и летаргия

Както току-що споменахме, когато тялото е дехидратирано, то „заема“ вода от кръвта ви. Липсата на подходящо хидратирана кръв води до липса на кислород, който се разнася по тялото. Разбира се, липсата на кислород води до сънливост и пълна умора. Липсата на издръжливост означава, че ще започнете да усещате, че по-рано през деня висе доспива (и не забравяйте, че кафето няма да помогне в дългосрочен план).

9. Усещате глад

Когато сте дехидратирани, тялото ви може да започне да мисли, че се нуждае от храна. Това се случва през целия ден, а през нощта се събуждате с желание за среднощна закуска. Въпреки това яденето на храна създава повече работа за тялото ви, докато питейната вода пречиства и снабдява вашите органи с необходимото „гориво“, за да се справят с другите процеси в тялото ви.

10. Имате проблеми с храносмилането

Говорихме преди за секрета в устата и гърлото си и как хидратирането позволява мембраната да функционира правилно. Това важи и за цялата храносмилателна система. Без подходяща хидратация стомашната киселина може да причини сериозни увреждания на вашите вътрешни органи. Това води до киселини и лошо храносмилане.

11. Усещате преждевременно стареене

Количеството вода, което телата ни задържат естествено намалява с възрастта. Това означава, че тъй като остаряваме, трябва съзнателно да увеличим приема на вода. Докато преждевременното стареене е по-очевидно отвън, щетите, които се причиняват на нашите вътрешни, в крайна сметка ще се почувстват в дългосрочен план. За да намалите риска от стареене на тялото си, е важно да продължите да пиете доста вода през целия си живот.

Източник: Здравето

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.