Почистване на дома без химия
Дата на публикуване: 24.09.2020
почистване на дома

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете от разтвора върху ръждивите места и след 7 – 8 минути железният окис ще изчезне при химичното си взаимодействие с двете съставки. Тогава изплаквате обилно с вода и подсушавате плочките със суха хавлиена кърпа. В случай, че между фугите на плочките установите някакви замърсяващи петна или плесен под вратата, то потопете мокра четка за зъби в смес от сода за хляб и лимон (също с киселинни свойства) и търкайте, търкайте помежду плочите и ръбовете на вратата, докато не залъщят чисти. След това изплакнете обилно с вода. Редно е така третираните повърхности да чистите редовно – всяка седмица – чрез търкането им с половин лимон и 15-минутен престой, след което ги изплакнете с вода и подсушете.

Да преминем сега към кухнята. За да премахнете мазнотиите и техните миризми от стъклото на фурната на готварската ви печка, то следва да смесите ½ ч. чаша вода с вместимост около 200 мл, с 1 ч. чаша силно концентриран разтвор на сода за хляб. Така получената течност нанасяте върху стъклото и след 15-ина минути го изплаквате старателно и подсушавате грижливо с чиста и мека хавлиена кърпа.
Ако и около колелата на готварската печка са се образували зони от мазнини и други отлагания, то пълните спрей-бутилка с бял дестилиран оцет и пръскате равномерно върху замърсените места и – без да търкате, изчаквате 15 минути, след което направо избърсвате със суха кърпа.

Идва ред на хладилника – измивате го старателно с разтвор отново на лимонов сок и сода за хляб и така премахвате не само замърсяванията по пластмасовите и стъклените отделения, но и неприятните миризми, излъчвани от тях. А как да постъпите, ако искате кухненската ви дъска да стане като нова? Разрязвате на две един лимон и с едната половина натъквате старателно работната повърхност на дъската и я поръсвате с едра готварска сол. След 10-ина минути отстранявате солта с втората половина на лимона, прилагайки само лек натиск; изплаквате с топла вода.

Идва ред на многобройните прозорци у дома ви. Най-ефективният начин да ги почистите се състои в измиването им с воден разтвор на амоняк, където на 10 части вода се пада 1 част амоняк.

Следва подсушаване на стъклата с микрофибърна кърпа или намачкани парчета от вестници, за да не остават следи от амоняк по стъклата. Друг начин е да използвате суров картоф: разрежете го наполовина и търкайте с половинките стъклата, след което отстранете картофения сок с помощта на чиста кърпа.

А ако подът у дома ви се състои от дървени дъски, то ги третирайте с 25%-ен разтвор на винен оцет,за да ги почистите. Същото важи и ако подът е с плочки, но тогава използвайте гореща вода.

Достигнахме до килимите – те се замърсяват най-много. За да ги изчистите от петна и мръсотии, то следва да поръсите замърсените площи със сода за хляб и царевично брашно. След 15 минути пуснете прахосмукачка, за да отстраните сместа. Други полезни „хитринки“, които да улеснят живота ви, вижте в приложеното видео. Уважаеми домакини, надяваме се, че ще използвате гореизложените почистващи способи, за да заблести жилището ви от чистота!

Източник: С кафето

Още новини
Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи берачите на ягоди. Наскоро изказването на британеца Оуен Патерсън разгневи българите и то съвсем основателно. Депутатът, който изказа съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, не знаят как да боравят с мобилен...

повече информация
Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година се очертава за три зодии. И така, всички вече очакваме с нетърпение кога ще си отиде тази мръсна година на Плъха и ще дойде прекрасната и добра година на Вола.Тамара Глоба бърза да угоди с прогнозата за 2021 г. и да каже, че ще стане щастлив и...

повече информация
Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми ме тормозеше редовно. Ето моята история. Той ме блъсна в колата си и яростно се обърна към мен. В следващия момент усетих как юмрукът му се заби в лявата страна на челюстта ми. От силния удар залитнах, удряйки главата си в прозореца. Но това не беше...

повече информация
Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се отказа от доходната си работа в Щатите заради бащината градина с ябълки. Ако ви се е случвало да пътувате между китните селата Строево и Малък чардак, няма как да не видите един от най-големите масиви с ябълки в региона, който е с площ от 120 декара....

повече информация
Advertisements
Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си. Днес ще ви разкажа историята за един странен подарък – подаръкът от тати! Това не е моята история, а на красивата ми приятелка Мария. Не можах да разбера тя се намръщи на секундата, сякаш изпитваше силна душевна болка, когато я попитах...

повече информация
Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021 се очертава като сложна. Нашите предци са се опитвали да предсказват времето от древни времена. През цялата история на човечеството са се натрупали огромен брой знаци, по които човек може да разбере каква ще бъде тази или онази зима. Времето тази...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.