Почистване на дома без химия
Дата на публикуване: 24.09.2020
почистване на дома

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете от разтвора върху ръждивите места и след 7 – 8 минути железният окис ще изчезне при химичното си взаимодействие с двете съставки. Тогава изплаквате обилно с вода и подсушавате плочките със суха хавлиена кърпа. В случай, че между фугите на плочките установите някакви замърсяващи петна или плесен под вратата, то потопете мокра четка за зъби в смес от сода за хляб и лимон (също с киселинни свойства) и търкайте, търкайте помежду плочите и ръбовете на вратата, докато не залъщят чисти. След това изплакнете обилно с вода. Редно е така третираните повърхности да чистите редовно – всяка седмица – чрез търкането им с половин лимон и 15-минутен престой, след което ги изплакнете с вода и подсушете.

Да преминем сега към кухнята. За да премахнете мазнотиите и техните миризми от стъклото на фурната на готварската ви печка, то следва да смесите ½ ч. чаша вода с вместимост около 200 мл, с 1 ч. чаша силно концентриран разтвор на сода за хляб. Така получената течност нанасяте върху стъклото и след 15-ина минути го изплаквате старателно и подсушавате грижливо с чиста и мека хавлиена кърпа.
Ако и около колелата на готварската печка са се образували зони от мазнини и други отлагания, то пълните спрей-бутилка с бял дестилиран оцет и пръскате равномерно върху замърсените места и – без да търкате, изчаквате 15 минути, след което направо избърсвате със суха кърпа.

Идва ред на хладилника – измивате го старателно с разтвор отново на лимонов сок и сода за хляб и така премахвате не само замърсяванията по пластмасовите и стъклените отделения, но и неприятните миризми, излъчвани от тях. А как да постъпите, ако искате кухненската ви дъска да стане като нова? Разрязвате на две един лимон и с едната половина натъквате старателно работната повърхност на дъската и я поръсвате с едра готварска сол. След 10-ина минути отстранявате солта с втората половина на лимона, прилагайки само лек натиск; изплаквате с топла вода.

Идва ред на многобройните прозорци у дома ви. Най-ефективният начин да ги почистите се състои в измиването им с воден разтвор на амоняк, където на 10 части вода се пада 1 част амоняк.

Следва подсушаване на стъклата с микрофибърна кърпа или намачкани парчета от вестници, за да не остават следи от амоняк по стъклата. Друг начин е да използвате суров картоф: разрежете го наполовина и търкайте с половинките стъклата, след което отстранете картофения сок с помощта на чиста кърпа.

А ако подът у дома ви се състои от дървени дъски, то ги третирайте с 25%-ен разтвор на винен оцет,за да ги почистите. Същото важи и ако подът е с плочки, но тогава използвайте гореща вода.

Достигнахме до килимите – те се замърсяват най-много. За да ги изчистите от петна и мръсотии, то следва да поръсите замърсените площи със сода за хляб и царевично брашно. След 15 минути пуснете прахосмукачка, за да отстраните сместа. Други полезни „хитринки“, които да улеснят живота ви, вижте в приложеното видео. Уважаеми домакини, надяваме се, че ще използвате гореизложените почистващи способи, за да заблести жилището ви от чистота!

Източник: С кафето

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.