Почистване на дома без химия
Дата на публикуване: 24.09.2020
почистване на дома

Почистване на дома ви може да стане лесно и приятно – без скъпи препарати и химикали. Да започнем с банята: ако в нея са се появили петна от ръжда по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за хляб (слаба основа). Изсипете от разтвора върху ръждивите места и след 7 – 8 минути железният окис ще изчезне при химичното си взаимодействие с двете съставки. Тогава изплаквате обилно с вода и подсушавате плочките със суха хавлиена кърпа. В случай, че между фугите на плочките установите някакви замърсяващи петна или плесен под вратата, то потопете мокра четка за зъби в смес от сода за хляб и лимон (също с киселинни свойства) и търкайте, търкайте помежду плочите и ръбовете на вратата, докато не залъщят чисти. След това изплакнете обилно с вода. Редно е така третираните повърхности да чистите редовно – всяка седмица – чрез търкането им с половин лимон и 15-минутен престой, след което ги изплакнете с вода и подсушете.

Да преминем сега към кухнята. За да премахнете мазнотиите и техните миризми от стъклото на фурната на готварската ви печка, то следва да смесите ½ ч. чаша вода с вместимост около 200 мл, с 1 ч. чаша силно концентриран разтвор на сода за хляб. Така получената течност нанасяте върху стъклото и след 15-ина минути го изплаквате старателно и подсушавате грижливо с чиста и мека хавлиена кърпа.
Ако и около колелата на готварската печка са се образували зони от мазнини и други отлагания, то пълните спрей-бутилка с бял дестилиран оцет и пръскате равномерно върху замърсените места и – без да търкате, изчаквате 15 минути, след което направо избърсвате със суха кърпа.

Идва ред на хладилника – измивате го старателно с разтвор отново на лимонов сок и сода за хляб и така премахвате не само замърсяванията по пластмасовите и стъклените отделения, но и неприятните миризми, излъчвани от тях. А как да постъпите, ако искате кухненската ви дъска да стане като нова? Разрязвате на две един лимон и с едната половина натъквате старателно работната повърхност на дъската и я поръсвате с едра готварска сол. След 10-ина минути отстранявате солта с втората половина на лимона, прилагайки само лек натиск; изплаквате с топла вода.

Идва ред на многобройните прозорци у дома ви. Най-ефективният начин да ги почистите се състои в измиването им с воден разтвор на амоняк, където на 10 части вода се пада 1 част амоняк.

Следва подсушаване на стъклата с микрофибърна кърпа или намачкани парчета от вестници, за да не остават следи от амоняк по стъклата. Друг начин е да използвате суров картоф: разрежете го наполовина и търкайте с половинките стъклата, след което отстранете картофения сок с помощта на чиста кърпа.

А ако подът у дома ви се състои от дървени дъски, то ги третирайте с 25%-ен разтвор на винен оцет,за да ги почистите. Същото важи и ако подът е с плочки, но тогава използвайте гореща вода.

Достигнахме до килимите – те се замърсяват най-много. За да ги изчистите от петна и мръсотии, то следва да поръсите замърсените площи със сода за хляб и царевично брашно. След 15 минути пуснете прахосмукачка, за да отстраните сместа. Други полезни „хитринки“, които да улеснят живота ви, вижте в приложеното видео. Уважаеми домакини, надяваме се, че ще използвате гореизложените почистващи способи, за да заблести жилището ви от чистота!

Източник: С кафето

Още новини
Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е популярен заместител на оцета в зеленчукови и месни ястия. Съгласете се, ароматният пресен дресинг с приятна киселинност е много по-здравословен и по-естествен. И по-пикантното трио - сол, черен пипер и лимон - са чести съставки в салати, ястия и...

повече информация
Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата, но повече няма да го правя. Преди да оставя сина си за 4 дни свекървата, написах инструкции за правилото отглеждане 4 листа формат А4. За да ме разбере, имаше раздели за хранене, разходки, игри, облекло, хигиена и, разбира се, за сън. В...

повече информация
Гала е търсена жена

Гала е търсена жена

Гала е търсена жена. Чаровната водеща от доста време се подвизава в ефира на Нова тв и една от любимките на зрителите. Всяка година се появяват слухове, че предаването „На кафе” ще бъде свалено от екран или че ще има нова водеща, но блондинката сякаш е бетонирала...

повече информация
4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат мъжете и ги подлудяват. Какви жени привличат мъжкото внимание? Колкото и допирни точки да има между господата, толкова това зависи и от индивидуалните нужди на мъжа. За някои е важно жената да умее да готви добре, други търсят идеалната...

повече информация
Advertisements
Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии в зодиака - сега ще видите дали вашата е в списъка. Има зодии, които са талантливи в почти всичко, с което се захванат. Винаги им се случват необичайни събития, които им помагат при решаване на важни житейски проблеми. Техният свят е...

повече информация
Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет е една от най-загадъчните и пълна с аномалии планина. Едва сега някои учени излизат с твърдения, че това всъщност пирамида и няма никакво обяснение за това как е възникнала тя. Очертанията й са разположени така, че тя да е обърната точно към...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.