Постоянна болка в краката е тревожна
Дата на публикуване: 25.03.2020
постоянна болка

Постоянна болка в краката е тревожна

Постоянна болка в краката е доста се случва понякога. Достатъчно е попитате всеки, който е прекарал цял ден в обувки с високи токчета или който работи на крак. Но в някои случаи постоянната болка или дискомфорт в краката или ноктите на краката може да е признак на заболяване, което трябва да бъде установено и лекувано от лекар. Независимо дали става въпрос за люспеста кожа, изтръпване, подуване или паякообразни вени, ето 9 симптома в краката, които разкриват нещо, касаещо цялостното ви здраве.
1. Бели, сини или червени пръсти на краката: болест на Рейно
Ако пръстите на краката ви побелеят, след това посиняват, а след това почервеняват, след което те се връщат към нормалния си тонус, това е симптом на болестта на Рейно.

Промяната на цвета се дължи на внезапно стесняване на артериите, известно като вазоспазъм. Въпреки че понякога е наследствена, болестта на Рейно може да бъде свързана с проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит или синдром на Сьогрен. Така че, ако забележите това обезцветяване в краката си, консултирайте се с вашия лекар, за да бъде наистина разбран.
2. Оплешивяване на пръстите на краката: периферна артериална болест
Загубата на част или цялото окосмяване на пръстите на краката ви може да е знак за лошо кръвообращение, причинено от периферна артериална болест. Известно също като PAD, това заболяване се появява, когато стеснените кръвоносни съдове намаляват притока на кръв към крайниците. Други симптоми на PAD крак включват слаб или липсващ пулс в стъпалото и язви, които не се лекуват. Говорете с вашия лекар, ако пръстите на краката ви внезапно се обезкосмят. Добрата новина е, че PAD е лечим, обикновено чрез здравословни промени в начина на живот, лекарства и понякога операция.

3. Болка и изтръпване: Диабет
Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, диабетът може да доведе до увреждане на нервите, известен като диабетна невропатия, в краката, което от своя страна причинява болка, изтръпване и мравучкане. Ако усетите тези симптоми в долните си крайници, това може да е знак за това състояние и трябва да го обсъдите с Вашия лекар.

4. Изтръпване и мравучкане: Множествена склероза (MS)
Изтръпване и мравучкане също може да е признак на множествена склероза или МС.
В някои случаи единият крак може да има различно усещане от другия – например може да е по-чувствителен или да не го усещате толкова добре, колкото и другия си крак. Ако усетите изтръпване или мравучкане в крака, важно е незабавно да информирате Вашия лекар. МС е сериозно заболяване, което кара имунната система да унищожи защитното покритие на нервите. Не е лечимо, но е ушравяляемо с грижа и насоки на лекаря.

5. Болка в петата: Плантарен фасциит
Болката в долната част на крака ви в областта на петата може да бъде симптом на плантарен фасциит , често състояние, което възниква, когато тъканта, поддържаща свода на стъпалото, се раздразни и възпали. Но не се притеснявайте. В по-голямата част от случаите плантарният фасциит се лекува лесно чрез упражнения за почивка и разтягане на прасеца.

6. Болка и подуване: Подагра
За някои хора болката и подуването на стъпалото могат да бъдат знак за подагра.

Подаграта е вид болезнен възпалителен артрит, причинен от твърде много пикочна киселина в кръвта. В много случаи подаграта може да се управлява чрез стандартни терапии и промени в начина на живот. Някои хора обаче страдат от неконтролирана подагра, което може да причини дълготрайни щети. Обсъдете симптомите си с вашия лекар, за да се уверите, че лекувате правилно състоянието.

7. Неспокойни крака през нощта: Недостиг на желязо
Неспокойните стъпала и крака през нощта често са сигнал, че имате недостиг на желязо.

8. Гъбички между пръстите на краката: спортни крака
Ако имате гъбички между пръстите на краката ви, най-вероятно имате спортен крак. Други симптоми на стъпалото на спортиста включват люспест обрив, сърбеж и парене и мехури. Противогъбичните продукти, които се продават без рецепта, обикновено помагат, но ако симптомите ви не се подобрят в рамките на две седмици, е време да се обърнете към лекар.

9. Не не усещате силна болка: Невропатия
Ако стъпите на нокът, но не усетите никаква болка, вероятно имате невропатия. Според клиниката в Кливланд 70 процента от хората с диабет са засегнати от невропатия. Това обаче не означава, че това състояние е безобидно и трябва да бъде оставено на мира. Невропатията е резултат от увреждане на нервите, така че трябва да се видите с лекар.

Източник: Истински истории

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.