Постоянна болка в краката е тревожна
Дата на публикуване: 25.03.2020
постоянна болка

Постоянна болка в краката е тревожна

Постоянна болка в краката е доста се случва понякога. Достатъчно е попитате всеки, който е прекарал цял ден в обувки с високи токчета или който работи на крак. Но в някои случаи постоянната болка или дискомфорт в краката или ноктите на краката може да е признак на заболяване, което трябва да бъде установено и лекувано от лекар. Независимо дали става въпрос за люспеста кожа, изтръпване, подуване или паякообразни вени, ето 9 симптома в краката, които разкриват нещо, касаещо цялостното ви здраве.
1. Бели, сини или червени пръсти на краката: болест на Рейно
Ако пръстите на краката ви побелеят, след това посиняват, а след това почервеняват, след което те се връщат към нормалния си тонус, това е симптом на болестта на Рейно.

Промяната на цвета се дължи на внезапно стесняване на артериите, известно като вазоспазъм. Въпреки че понякога е наследствена, болестта на Рейно може да бъде свързана с проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит или синдром на Сьогрен. Така че, ако забележите това обезцветяване в краката си, консултирайте се с вашия лекар, за да бъде наистина разбран.
2. Оплешивяване на пръстите на краката: периферна артериална болест
Загубата на част или цялото окосмяване на пръстите на краката ви може да е знак за лошо кръвообращение, причинено от периферна артериална болест. Известно също като PAD, това заболяване се появява, когато стеснените кръвоносни съдове намаляват притока на кръв към крайниците. Други симптоми на PAD крак включват слаб или липсващ пулс в стъпалото и язви, които не се лекуват. Говорете с вашия лекар, ако пръстите на краката ви внезапно се обезкосмят. Добрата новина е, че PAD е лечим, обикновено чрез здравословни промени в начина на живот, лекарства и понякога операция.

3. Болка и изтръпване: Диабет
Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, диабетът може да доведе до увреждане на нервите, известен като диабетна невропатия, в краката, което от своя страна причинява болка, изтръпване и мравучкане. Ако усетите тези симптоми в долните си крайници, това може да е знак за това състояние и трябва да го обсъдите с Вашия лекар.

4. Изтръпване и мравучкане: Множествена склероза (MS)
Изтръпване и мравучкане също може да е признак на множествена склероза или МС.
В някои случаи единият крак може да има различно усещане от другия – например може да е по-чувствителен или да не го усещате толкова добре, колкото и другия си крак. Ако усетите изтръпване или мравучкане в крака, важно е незабавно да информирате Вашия лекар. МС е сериозно заболяване, което кара имунната система да унищожи защитното покритие на нервите. Не е лечимо, но е ушравяляемо с грижа и насоки на лекаря.

5. Болка в петата: Плантарен фасциит
Болката в долната част на крака ви в областта на петата може да бъде симптом на плантарен фасциит , често състояние, което възниква, когато тъканта, поддържаща свода на стъпалото, се раздразни и възпали. Но не се притеснявайте. В по-голямата част от случаите плантарният фасциит се лекува лесно чрез упражнения за почивка и разтягане на прасеца.

6. Болка и подуване: Подагра
За някои хора болката и подуването на стъпалото могат да бъдат знак за подагра.

Подаграта е вид болезнен възпалителен артрит, причинен от твърде много пикочна киселина в кръвта. В много случаи подаграта може да се управлява чрез стандартни терапии и промени в начина на живот. Някои хора обаче страдат от неконтролирана подагра, което може да причини дълготрайни щети. Обсъдете симптомите си с вашия лекар, за да се уверите, че лекувате правилно състоянието.

7. Неспокойни крака през нощта: Недостиг на желязо
Неспокойните стъпала и крака през нощта често са сигнал, че имате недостиг на желязо.

8. Гъбички между пръстите на краката: спортни крака
Ако имате гъбички между пръстите на краката ви, най-вероятно имате спортен крак. Други симптоми на стъпалото на спортиста включват люспест обрив, сърбеж и парене и мехури. Противогъбичните продукти, които се продават без рецепта, обикновено помагат, но ако симптомите ви не се подобрят в рамките на две седмици, е време да се обърнете към лекар.

9. Не не усещате силна болка: Невропатия
Ако стъпите на нокът, но не усетите никаква болка, вероятно имате невропатия. Според клиниката в Кливланд 70 процента от хората с диабет са засегнати от невропатия. Това обаче не означава, че това състояние е безобидно и трябва да бъде оставено на мира. Невропатията е резултат от увреждане на нервите, така че трябва да се видите с лекар.

Източник: Истински истории

Още новини
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Писмо от Щатите

Писмо от Щатите

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. Това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера. Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19...

повече информация
Advertisements
Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета, а други вече са баби. Защо се случва това? И не, не касае използването на козметика и процедури. Ето няколко причини, поради които много жени на четиридесет години се смятат, а и изглеждат като баби: 1. Човек получава усещането, че...

повече информация
Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния. През 1978 г. изтекъл 100-годишният договор, но Брежнев казал на Първия, че не иска да се кара с Чаушеску. Страх го било да не напусне соцлагера. След знаменателните победи на Трета армия под командването на генерал Стефан Тошев и...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.