Постоянна болка в краката е тревожна
Дата на публикуване: 25.03.2020
постоянна болка

Постоянна болка в краката е тревожна

Постоянна болка в краката е доста се случва понякога. Достатъчно е попитате всеки, който е прекарал цял ден в обувки с високи токчета или който работи на крак. Но в някои случаи постоянната болка или дискомфорт в краката или ноктите на краката може да е признак на заболяване, което трябва да бъде установено и лекувано от лекар. Независимо дали става въпрос за люспеста кожа, изтръпване, подуване или паякообразни вени, ето 9 симптома в краката, които разкриват нещо, касаещо цялостното ви здраве.
1. Бели, сини или червени пръсти на краката: болест на Рейно
Ако пръстите на краката ви побелеят, след това посиняват, а след това почервеняват, след което те се връщат към нормалния си тонус, това е симптом на болестта на Рейно.

Промяната на цвета се дължи на внезапно стесняване на артериите, известно като вазоспазъм. Въпреки че понякога е наследствена, болестта на Рейно може да бъде свързана с проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит или синдром на Сьогрен. Така че, ако забележите това обезцветяване в краката си, консултирайте се с вашия лекар, за да бъде наистина разбран.
2. Оплешивяване на пръстите на краката: периферна артериална болест
Загубата на част или цялото окосмяване на пръстите на краката ви може да е знак за лошо кръвообращение, причинено от периферна артериална болест. Известно също като PAD, това заболяване се появява, когато стеснените кръвоносни съдове намаляват притока на кръв към крайниците. Други симптоми на PAD крак включват слаб или липсващ пулс в стъпалото и язви, които не се лекуват. Говорете с вашия лекар, ако пръстите на краката ви внезапно се обезкосмят. Добрата новина е, че PAD е лечим, обикновено чрез здравословни промени в начина на живот, лекарства и понякога операция.

3. Болка и изтръпване: Диабет
Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, диабетът може да доведе до увреждане на нервите, известен като диабетна невропатия, в краката, което от своя страна причинява болка, изтръпване и мравучкане. Ако усетите тези симптоми в долните си крайници, това може да е знак за това състояние и трябва да го обсъдите с Вашия лекар.

4. Изтръпване и мравучкане: Множествена склероза (MS)
Изтръпване и мравучкане също може да е признак на множествена склероза или МС.
В някои случаи единият крак може да има различно усещане от другия – например може да е по-чувствителен или да не го усещате толкова добре, колкото и другия си крак. Ако усетите изтръпване или мравучкане в крака, важно е незабавно да информирате Вашия лекар. МС е сериозно заболяване, което кара имунната система да унищожи защитното покритие на нервите. Не е лечимо, но е ушравяляемо с грижа и насоки на лекаря.

5. Болка в петата: Плантарен фасциит
Болката в долната част на крака ви в областта на петата може да бъде симптом на плантарен фасциит , често състояние, което възниква, когато тъканта, поддържаща свода на стъпалото, се раздразни и възпали. Но не се притеснявайте. В по-голямата част от случаите плантарният фасциит се лекува лесно чрез упражнения за почивка и разтягане на прасеца.

6. Болка и подуване: Подагра
За някои хора болката и подуването на стъпалото могат да бъдат знак за подагра.

Подаграта е вид болезнен възпалителен артрит, причинен от твърде много пикочна киселина в кръвта. В много случаи подаграта може да се управлява чрез стандартни терапии и промени в начина на живот. Някои хора обаче страдат от неконтролирана подагра, което може да причини дълготрайни щети. Обсъдете симптомите си с вашия лекар, за да се уверите, че лекувате правилно състоянието.

7. Неспокойни крака през нощта: Недостиг на желязо
Неспокойните стъпала и крака през нощта често са сигнал, че имате недостиг на желязо.

8. Гъбички между пръстите на краката: спортни крака
Ако имате гъбички между пръстите на краката ви, най-вероятно имате спортен крак. Други симптоми на стъпалото на спортиста включват люспест обрив, сърбеж и парене и мехури. Противогъбичните продукти, които се продават без рецепта, обикновено помагат, но ако симптомите ви не се подобрят в рамките на две седмици, е време да се обърнете към лекар.

9. Не не усещате силна болка: Невропатия
Ако стъпите на нокът, но не усетите никаква болка, вероятно имате невропатия. Според клиниката в Кливланд 70 процента от хората с диабет са засегнати от невропатия. Това обаче не означава, че това състояние е безобидно и трябва да бъде оставено на мира. Невропатията е резултат от увреждане на нервите, така че трябва да се видите с лекар.

Източник: Истински истории

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.