Постоянна психическа умора
Дата на публикуване: 27.11.2020
постоянна психическа умора

Постоянна психическа умора е неприятно усещане. Чувствате се уморени през цялото време? Възможно е това да не се дължи само на физическо натоварване. Психиката се уморява не по-малко от тялото. Има ли моменти, в които усещате, че просто не можете да продължите напред?
Вероятно страдате от психическа умора.
Умът се нуждае от почивка, не по-малко от тялото. Този вид умора е крайно неблагоприятен за здравето ви. Кои са признаците за това:
1. Усещате, че още един разговор ще ви довърши
Колегата ви влиза в офиса и на вас ви се иска да му отрежете главата, преди да си отвори устата. Това се дължи на факта, че умът ви се опитва да ви каже нещо.
И то е, че мозъкът ви не може да се справи с още един разговор. Това е знак, че трябва да поспрете. Умът ви е претоварен.
Отделете известно време насаме със себе си. Това тихо време насаме със себе си използвайте, за да преработите разговорите си с другите хора и да продължите напред.

2. Толкова неща се случват, че нямате време да мислите
Децата играят. Телевизорът е включен. Батерията на телефона ви пада. Интернетът се скапал. Има моменти, в които мозъкът не може да обработи всичката информация, която преминава през сетивата ви. Мозъкът не е проектиран да се справя с твърде много задачи едновременно.
Опитайте се да изключите колкото се може повече от устройствата в дома си. Правете нещата едно по едно и поне за известно време ще намерите спокойствие.
3. Постоянно забравяте
Имали сте уговорка за вечеря снощи. Напълно сте забравили за сватбата на свой приятел. Не помните за какво сте отишъл до магазина.
Това са сигурни признаци, че не можете да поемете всичките си задължения в момента. Направете си план за деня и го запишете.
Мозъкът ни помни по-добре, когато си записваме. Вероятно ще се изненадате, че вече не забравяте толкова.

4. Физически сте изтощен без причина

Спали сте достатъчно. Всъщност 10 часа. Но пак се чувствате изтощени. Чувствате, че не можете да движите мускулите си.

Това е сигурен знак, че мозъкът ви е в режим на претоварване. Когато забавим мислите си, даваме на тялото си възможност да функционира правилно.

Ако имате необясними физически симптоми, вероятно умът ви е виновникът.

Научете се да присъствате в мига. Позволете си да усещате миризмите, да чувате звуците, да се наслаждавате на красотата в света.

Затворете очи и се фокусирайте върху дишането си. Това ще позволи на тялото ви да работи по-ефективно.

5. Дори не можете да мислите

На работа сте, а умът ви просто престава да работи. Мозъкът престава да свързва правилно. Чувствате го като изгорял компютър.

Умствените блокажи са се превърнали в нещо нормално за вас. Това означава, че сте влезли в царството на психичното изтощение.

Дайте време на мозъка си да се възстанови. Може да се наложи да си отделяте по един цял ден специално за това веднъж седмично.

6. Чувствате, че се возите на емоционално влакче на ужасите

Всичко е размазано. Не знаете да плачете или да се смеете. В един момент се смеете истерично, в друг плачете цял час.

Приятелите ви усещат, че нещо става с вас. Това са признаци, че емоционалното равновесие ви е напуснало.

Нужни са ви физически упражнения, медитация или терапия. Необходимо е нещо, което да компенсира умората и да ви върне баланса на емоциите.

Благополучието ви е тясно свързано с всичко това. Може да отнеме известно време да го осмислите, но със сигурност това са моментите, в които трябва да се поспрем.

Намерете начин да конструирате живота си така, че да не се изморявате до смърт. Вземете пример от тези, които очевидно се справят и поискайте съвет.

Източник: Четилище

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.