Постоянна психическа умора
Дата на публикуване: 27.11.2020
постоянна психическа умора

Постоянна психическа умора е неприятно усещане. Чувствате се уморени през цялото време? Възможно е това да не се дължи само на физическо натоварване. Психиката се уморява не по-малко от тялото. Има ли моменти, в които усещате, че просто не можете да продължите напред?
Вероятно страдате от психическа умора.
Умът се нуждае от почивка, не по-малко от тялото. Този вид умора е крайно неблагоприятен за здравето ви. Кои са признаците за това:
1. Усещате, че още един разговор ще ви довърши
Колегата ви влиза в офиса и на вас ви се иска да му отрежете главата, преди да си отвори устата. Това се дължи на факта, че умът ви се опитва да ви каже нещо.
И то е, че мозъкът ви не може да се справи с още един разговор. Това е знак, че трябва да поспрете. Умът ви е претоварен.
Отделете известно време насаме със себе си. Това тихо време насаме със себе си използвайте, за да преработите разговорите си с другите хора и да продължите напред.

2. Толкова неща се случват, че нямате време да мислите
Децата играят. Телевизорът е включен. Батерията на телефона ви пада. Интернетът се скапал. Има моменти, в които мозъкът не може да обработи всичката информация, която преминава през сетивата ви. Мозъкът не е проектиран да се справя с твърде много задачи едновременно.
Опитайте се да изключите колкото се може повече от устройствата в дома си. Правете нещата едно по едно и поне за известно време ще намерите спокойствие.
3. Постоянно забравяте
Имали сте уговорка за вечеря снощи. Напълно сте забравили за сватбата на свой приятел. Не помните за какво сте отишъл до магазина.
Това са сигурни признаци, че не можете да поемете всичките си задължения в момента. Направете си план за деня и го запишете.
Мозъкът ни помни по-добре, когато си записваме. Вероятно ще се изненадате, че вече не забравяте толкова.

4. Физически сте изтощен без причина

Спали сте достатъчно. Всъщност 10 часа. Но пак се чувствате изтощени. Чувствате, че не можете да движите мускулите си.

Това е сигурен знак, че мозъкът ви е в режим на претоварване. Когато забавим мислите си, даваме на тялото си възможност да функционира правилно.

Ако имате необясними физически симптоми, вероятно умът ви е виновникът.

Научете се да присъствате в мига. Позволете си да усещате миризмите, да чувате звуците, да се наслаждавате на красотата в света.

Затворете очи и се фокусирайте върху дишането си. Това ще позволи на тялото ви да работи по-ефективно.

5. Дори не можете да мислите

На работа сте, а умът ви просто престава да работи. Мозъкът престава да свързва правилно. Чувствате го като изгорял компютър.

Умствените блокажи са се превърнали в нещо нормално за вас. Това означава, че сте влезли в царството на психичното изтощение.

Дайте време на мозъка си да се възстанови. Може да се наложи да си отделяте по един цял ден специално за това веднъж седмично.

6. Чувствате, че се возите на емоционално влакче на ужасите

Всичко е размазано. Не знаете да плачете или да се смеете. В един момент се смеете истерично, в друг плачете цял час.

Приятелите ви усещат, че нещо става с вас. Това са признаци, че емоционалното равновесие ви е напуснало.

Нужни са ви физически упражнения, медитация или терапия. Необходимо е нещо, което да компенсира умората и да ви върне баланса на емоциите.

Благополучието ви е тясно свързано с всичко това. Може да отнеме известно време да го осмислите, но със сигурност това са моментите, в които трябва да се поспрем.

Намерете начин да конструирате живота си така, че да не се изморявате до смърт. Вземете пример от тези, които очевидно се справят и поискайте съвет.

Източник: Четилище

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.