Пречистване на тялото от живак
Дата на публикуване: 25.09.2022
пречистване на тялото

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и принадлежности, козметика, а също и във въздуха. Най-доброто, което можем да направим, е да стимулираме тялото системно да се прочиства от тях. Въпреки че всички сме изложени на отравяне с тежки метали, не всеки е засегнат в еднаква степен. Ние нямаме голямо влияние върху редица фактори, които благоприятстват натрупването на токсини. Има и такива, които всеки може да реши сам.

Фактори, благоприятстващи натрупването на тежки метали в организма. Факторите, които увеличават риска от отравяне с тежки метали, включват тютюнопушене, алкохол, силно преработени храни и бързо хранене. Химическите хранителни добавки, никотинът, алкохолът и захарта допринасят за натрупването на токсини. Всеки сам решава какви количества и дали ще присъстват в менюто. Освен модела на хранене и начин на живот, сериозно бреме за организма е и замърсяването на околната среда. Това прави проблема с отравянето с тежки метали често срещан проблем и най-доброто, което можем да направим, е да помогнем на тялото в неговото прочистване. Систематично, а не от време на време. Ето 7 съвета в ежедневния ви ритъм на живот.

1. Хлорофил

Хлорофилът, зеленият пигмент на растенията, е изключително полезен за клетките на човешкото тяло. Присъстващ във високи дози във водорасли и листни зеленчуци (като целина и магданоз, спанак, различни видове марули, ловеца и кориандър), хлорофилът има силни антиоксидантни свойства. Подпомага оксигенацията и храненето на всички клетки. Също така е от решаващо значение за изчистването им от токсини – включително живак и други тежки метали, както и отлагания и отпадъци. Днес имаме достъп до множество хранителни добавки, от които можем да си набавим хлорофил. Най-добре е обаче да присъства в диетата под формата на зелени зеленчуци.

2. Кориандър

От всички листни зеленчуци, кориандърът заслужава специално внимание, тъй като е особено ефективен при премахването на живака. Кориандърът може да се включи в менюто под формата на запарки, домашно песто или добавка към салати. Струва си да започнете с инфузия от 1-2 чаени лъжички сушени плодове или няколко пресни листа в менюто.

3. Витамин С

Витамин С присъства в почти всички зеленчуци и плодове. Дивият сорт е ненадминат в тази категория, плодовете на морския зърнастец също имат изключително високо съдържание на този силен антиоксидант. Струва си да ги запомните, защото септември и октомври са идеалното време да ги получите. Витамин С не само укрепва имунната система, но благодарение на силния си антиоксидантен потенциал, той ефективно неутрализира действието на свободните радикали и подобрява отстраняването на токсини, включително тежки метали.

4. Селен

Трудно е да се получи този елемент в България, тъй като нашите почви са бедни на селен. Струва си да помислите за това и съзнателно да включите в менюто си продукти, съдържащи селен. Този неметален елемент повишава имунитета и насърчава отстраняването на тежки метали, включително живак. Селенът може да се намери в горските гъби, както и в бразилските орехи, зърнени храни и яйца.

5. Фибри

Суровите растителни фибри са най-ефективният метод за подобряване на ленивия метаболизъм и стимулиране на чревната перисталтика. Фибрите свързват тежките метали и стимулират извеждането им от организма. Най-добрите източници на това баластно вещество са зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите продукти.

6. Физическа активност

Адаптирана към здравословното състояние, физическата активност е препоръчителна на всяка възраст и е полезна по много причини. Подобрява метаболизма и насърчава производството на ензими, отговорни за отстраняването на токсините, включително тежки метали. Ако е необичайно, струва си да правите 20-30 минути упражнения поне 5 пъти седмично.

7. Сауна

За повечето от нас кратките 3-5 минутни посещения на сауна на всеки 2-3 дни ще бъдат най-полезни. Как сауната подобрява детоксикацията? Тя стимулира изпотяването, а в човешката пот има много токсини, включително живак и други тежки метали. За да извлечете максимума от пречистването си, не забравяйте да се рехидратирате преди да влезете в сауната и да вземете душ след излизане от нея. Отмивайки потта, ще предотвратите обратното усвояване на токсините.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022 ви вещае период, в който няма да липсват трудности и предизвикателства. Повечето от вас ще успеят да ги преодолеят успешно и без сътресения. Стартираме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп ноември 2022 месецът ще донесе трудности...

повече информация
Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон е добър избор за всеки, който иска да се прочисти. Водата с лимон е чудесен начин да бъдете здрави и енергични. Нейните предимства се възхваляват от актриси, певици и знаменитости. Лимонът е отличен източник на витамин С и фибри. Тази комбинация...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.