Пренасищане със сол
пренасищане със сол

Пренасищане със сол е доста вредно за човека. В съвременния свят човек консумира около 10-15 г сол на ден, въпреки че дневната норма е само 5-6 г. Това означава не само количеството, което добавяме към ястията, то се съдържа и в други продукти. Състои се от около 40% натрий. В големи количества този елемент е вреден за организма.
Ситуацията се влошава от заседналия начин на живот и недостатъчното количество питейна вода: излишните вещества се отлагат в мускулите, ставите и кръвоносните съдове. Излишната сол влияе върху вътрешното състояние на системите и органите и външния вид на човека и неговото благополучие. Ето защо е важно да знаете:
Признаци, че организмът е пренаситен със сол
1. Постоянно чувство на жажда
Очевидният признак: с излишък от соли има липса на течност и тялото се опитва да разрежда концентрирания физиологичен разтвор.

2. Подуване на лицето и крайниците
Колкото повече сол в тялото, толкова повече течност трябва да се натрупва, за да поддържа баланса. А задържането на течност в клетките води до оток.
Задържането на течности, “голям корем” също се предизвиква от излишъка на сол. Освен това излишната сол разтяга мускулните влакна, отслабва и ги разрушава, като по този начин се отразява на свиването им.
3. Главоболие и виене на свят
Тези симптоми, заедно с болка или дискомфорт в ставите, се дължат на факта, че солта активно взаимодейства с водата, поглъщайки я. Това води до увеличаване на кръвоносните съдове – една от причините за честите главоболия.

4. Ускорена сърдечна честота и високо кръвно налягане

Поради съсирването на кръвта се появява хронична хипертония и сърдечната честота се увеличава. Това поставя силно напрежение на сърцето, което може да доведе до аритмии, тахикардия и повишен риск от инсулт.

5. Храната ви се струва свежа

Човек, който постоянно соли храната, вероятно е формирал зависимост от солта и тялото й е пренаситено. Вкусовите рецептори се променят заедно с количеството на консумирания продукт. С други думи, колкото повече сол ядете, толкова повече искате.

6. Теглото не се намалява

Ако сте опитвали много диети и не можете да отслабнете, прегледайте диетата си. Освен че елиминирате вредните храни , не забравяйте да инвестирате в ежедневния си прием на сол. Теглото често не се намалява поради факта, че се натрупва в клетките на тялото. Освен това, прекомерният прием на сол води до синтеза и повишаването на концентрацията на фруктоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяването.

7. Редки подтиквания към тоалетната

Ако забележите малко количество тъмножълта урина с ясна миризма на амоняк и системен запек, това също може да показва излишък от сол. Бъбреците страдат – естествените филтри на тялото. В края на краищата те трябва да работят няколко пъти по-трудно, за да филтрират обратно възможно най-много вода, за да освободят отлагания на излишна сол и токсичен амоняк.

8. Алергични обриви по тялото

Солената алергия се изразява под формата на обрив по кожата по лицето, шията, ръцете, гърба и корема, по-рядко – в коленете. Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.

Не е необходимо да отказвате солта напълно. Полезните микроелементи, съдържащи се в него, са отговорни за редица важни процеси в организма. Просто обърнете внимание на количеството сол в диетата си и я коригирайте. Тялото е около една чаена лъжичка на ден. Тя може да бъде обикновена трапезна, йодирана или морска сол, но без вредни примеси. Наздраве!

Източник: За жената

Още новини
Боза в домашни условия

Боза в домашни условия

Боза е дума от турско-персийски произход, което подсказва, че родината й е Близкият изток. Тази освежителна напитка се пие най-много у нас и в Турция и по-малко в Сърбия, Румъния и Гърция. Разпространена е също в казвказките райони на Русия и в някои арабски страни....

повече информация
Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си, които разтърси обществото. В него има доста истини и всяка майка си мисли подобни неща, когато детето й порасне. Ето какво пише: Здравей, дъще! 1.След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това,...

повече информация
Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже се характеризират с това, че нямат особени задръжки. Изневярата не е приятно нещо, но понякога тя е заложена в зодията на жената. Такъв тип жени просто им е в кръвта да откраднат чужд мъж. Някои дори го правят ей, така, само за спорта. После може и да...

повече информация
Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас - полезни съвети. Връзката между жената и мъжа е доста крехко нещо. В началото чувствата са винаги по-силни, отколкото след няколко седмици или месеци. За да се развие романсът и да се премине към нови етапи, любовта не е достатъчна....

повече информация
Advertisements
Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца тези 7 храни, защото е вредно и може да напълнеете. Всъщност ние всеки ден "бомбардираме" стомасите си не само с нежелана храна, но и с напълно вредни храни. Здравословните естествени съставки се превръщат във врагове на храносмилането и тънка...

повече информация
Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи. Едва когато остарях, разбрах колко щети ми е нанесло миналото. Не е лесно да погледна назад и да се сблъскам с болката, но след пенсионирането го направих. Това не беше съзнателно решение, а по-скоро процес, в който започнах да мисля...

повече информация
Advertisements