При ухапване не посягайте към алергозана
Дата на публикуване: 19.08.2019
При ухапване

При ухапване не посягайте към алергозана

При ухапване в никакъв случай не се паникьосвате, а запазете самообладани и вземете адекватни мерки за предпазване от нежелани реакции. Всякакви гадинки е възможно да дебнат в засада и да ни ухапят. Природата е богата на насекоми, а някои от тях обичат да опитват от нашата човешка кръв. Особено рискови места са тези сред природата, на открито в планината, по поляните. На морето също има достатъчно гадинки, които имат намерение да ви ужилят или ухапят. Затова е наложително предварително да се заредим с медикаменти, които ще ни предпазят от самото ухапване или ужилване.
Доста важно как ще бъдем облечени. Ако знаем, че ни предстои излет, където е възможно да има комари, оси, пчели или стършели, то облеклото ни е от съществено значение, за да ни предпази.

Препоръчително е да закрием долните крайници с подходящо и удобно облекло. Задължително е преди да излезем на открито да покрием тялото си с някакъв ефикасен репалент.
Има различни видове, но едно пръскане по цялото тяло няма да ни забави или да ни навреди. Ако попаднем на място с гадинки, ние можем ги отблъснем с пушек – има специални средства, които отблъскват хвъркатите чрез запалване и отделяне на дим, който ги пъди далеч от полезрението ни.
Ако все пак ни жилне пчела, оса или стършел, очаквайте кожата да започна да се надува, възможна поява на пулсираща болка, неприятен сърбеж и лек оток. Ако симптомите не отшумят до 4-5 часа, може би е възникнало допълнително инфектиране на засегнатото от пчелата място, затова тогава по-добре я дезинфекцирайте. Ако се съмнявате, че може да е останало жило от пчелата, най-добре да прибегнете до намеса от компетентно лице, което да го отстрани от вас..

При упорит сърбеж по-добре не прибягвайте до алергозан. По-скоро приемайте антихистаминови таблетки, една би трябвало да ви свърши чудесна работа. Алергозанът има доста странични реакции, а когато го приемате ставате сънливи и уморени.

Ако имате знаете, че имате алергия към ухапвания и ужилвания, на всяка цена си набавете доза с адреналин.

Можете да имате алергия към ужилване, без дори подозирате. Всичко това може да се окаже животозастрашаващо. Рискувате от поява на алергичен шок, при който се понякога се стига даже до до загуба на съзнание, а в по-редки случаи и до фатален изход. Затова хората, които знаят, че имат такава алергия, задължително трябва да напръскат себе си и дрехите си с репалент, а ако бъдат нападнати и ухапани , да имат в себе си инжекция с адреналин, която да могат да поставят самите те или някой, който е до тях. Ако пък нямаме адреналинов разтвор, антихистамините и кортикостероидите също ще свършат добра работа.

Някои хора са алергични към ухапване от комар, други – от паяк. Все пак тя не застрашава живота на хората и преминава до 48 часа. Носете в себе си антихистаминови мазила, за да намалите отока и зачервяването на ухапването. Ако имате чувствителна кожа, може да се очаква по-продължително и упорито инфектиране, което все пак ще отшуми до 3 дни. При ухапване или ужилване запазете спокойствие и потърсете най-близката аптека, а ако няма такава, да попитате някой дали няма някакво средство, което ще ви помогне.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.