При ухапване не посягайте към алергозана
Дата на публикуване: 19.08.2019
При ухапване

При ухапване не посягайте към алергозана

При ухапване в никакъв случай не се паникьосвате, а запазете самообладани и вземете адекватни мерки за предпазване от нежелани реакции. Всякакви гадинки е възможно да дебнат в засада и да ни ухапят. Природата е богата на насекоми, а някои от тях обичат да опитват от нашата човешка кръв. Особено рискови места са тези сред природата, на открито в планината, по поляните. На морето също има достатъчно гадинки, които имат намерение да ви ужилят или ухапят. Затова е наложително предварително да се заредим с медикаменти, които ще ни предпазят от самото ухапване или ужилване.
Доста важно как ще бъдем облечени. Ако знаем, че ни предстои излет, където е възможно да има комари, оси, пчели или стършели, то облеклото ни е от съществено значение, за да ни предпази.

Препоръчително е да закрием долните крайници с подходящо и удобно облекло. Задължително е преди да излезем на открито да покрием тялото си с някакъв ефикасен репалент.
Има различни видове, но едно пръскане по цялото тяло няма да ни забави или да ни навреди. Ако попаднем на място с гадинки, ние можем ги отблъснем с пушек – има специални средства, които отблъскват хвъркатите чрез запалване и отделяне на дим, който ги пъди далеч от полезрението ни.
Ако все пак ни жилне пчела, оса или стършел, очаквайте кожата да започна да се надува, възможна поява на пулсираща болка, неприятен сърбеж и лек оток. Ако симптомите не отшумят до 4-5 часа, може би е възникнало допълнително инфектиране на засегнатото от пчелата място, затова тогава по-добре я дезинфекцирайте. Ако се съмнявате, че може да е останало жило от пчелата, най-добре да прибегнете до намеса от компетентно лице, което да го отстрани от вас..

При упорит сърбеж по-добре не прибягвайте до алергозан. По-скоро приемайте антихистаминови таблетки, една би трябвало да ви свърши чудесна работа. Алергозанът има доста странични реакции, а когато го приемате ставате сънливи и уморени.

Ако имате знаете, че имате алергия към ухапвания и ужилвания, на всяка цена си набавете доза с адреналин.

Можете да имате алергия към ужилване, без дори подозирате. Всичко това може да се окаже животозастрашаващо. Рискувате от поява на алергичен шок, при който се понякога се стига даже до до загуба на съзнание, а в по-редки случаи и до фатален изход. Затова хората, които знаят, че имат такава алергия, задължително трябва да напръскат себе си и дрехите си с репалент, а ако бъдат нападнати и ухапани , да имат в себе си инжекция с адреналин, която да могат да поставят самите те или някой, който е до тях. Ако пък нямаме адреналинов разтвор, антихистамините и кортикостероидите също ще свършат добра работа.

Някои хора са алергични към ухапване от комар, други – от паяк. Все пак тя не застрашава живота на хората и преминава до 48 часа. Носете в себе си антихистаминови мазила, за да намалите отока и зачервяването на ухапването. Ако имате чувствителна кожа, може да се очаква по-продължително и упорито инфектиране, което все пак ще отшуми до 3 дни. При ухапване или ужилване запазете спокойствие и потърсете най-близката аптека, а ако няма такава, да попитате някой дали няма някакво средство, което ще ви помогне.

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.