При ухапване не посягайте към алергозана
Дата на публикуване: 19.08.2019
При ухапване

При ухапване не посягайте към алергозана

При ухапване в никакъв случай не се паникьосвате, а запазете самообладани и вземете адекватни мерки за предпазване от нежелани реакции. Всякакви гадинки е възможно да дебнат в засада и да ни ухапят. Природата е богата на насекоми, а някои от тях обичат да опитват от нашата човешка кръв. Особено рискови места са тези сред природата, на открито в планината, по поляните. На морето също има достатъчно гадинки, които имат намерение да ви ужилят или ухапят. Затова е наложително предварително да се заредим с медикаменти, които ще ни предпазят от самото ухапване или ужилване.
Доста важно как ще бъдем облечени. Ако знаем, че ни предстои излет, където е възможно да има комари, оси, пчели или стършели, то облеклото ни е от съществено значение, за да ни предпази.

Препоръчително е да закрием долните крайници с подходящо и удобно облекло. Задължително е преди да излезем на открито да покрием тялото си с някакъв ефикасен репалент.
Има различни видове, но едно пръскане по цялото тяло няма да ни забави или да ни навреди. Ако попаднем на място с гадинки, ние можем ги отблъснем с пушек – има специални средства, които отблъскват хвъркатите чрез запалване и отделяне на дим, който ги пъди далеч от полезрението ни.
Ако все пак ни жилне пчела, оса или стършел, очаквайте кожата да започна да се надува, възможна поява на пулсираща болка, неприятен сърбеж и лек оток. Ако симптомите не отшумят до 4-5 часа, може би е възникнало допълнително инфектиране на засегнатото от пчелата място, затова тогава по-добре я дезинфекцирайте. Ако се съмнявате, че може да е останало жило от пчелата, най-добре да прибегнете до намеса от компетентно лице, което да го отстрани от вас..

При упорит сърбеж по-добре не прибягвайте до алергозан. По-скоро приемайте антихистаминови таблетки, една би трябвало да ви свърши чудесна работа. Алергозанът има доста странични реакции, а когато го приемате ставате сънливи и уморени.

Ако имате знаете, че имате алергия към ухапвания и ужилвания, на всяка цена си набавете доза с адреналин.

Можете да имате алергия към ужилване, без дори подозирате. Всичко това може да се окаже животозастрашаващо. Рискувате от поява на алергичен шок, при който се понякога се стига даже до до загуба на съзнание, а в по-редки случаи и до фатален изход. Затова хората, които знаят, че имат такава алергия, задължително трябва да напръскат себе си и дрехите си с репалент, а ако бъдат нападнати и ухапани , да имат в себе си инжекция с адреналин, която да могат да поставят самите те или някой, който е до тях. Ако пък нямаме адреналинов разтвор, антихистамините и кортикостероидите също ще свършат добра работа.

Някои хора са алергични към ухапване от комар, други – от паяк. Все пак тя не застрашава живота на хората и преминава до 48 часа. Носете в себе си антихистаминови мазила, за да намалите отока и зачервяването на ухапването. Ако имате чувствителна кожа, може да се очаква по-продължително и упорито инфектиране, което все пак ще отшуми до 3 дни. При ухапване или ужилване запазете спокойствие и потърсете най-близката аптека, а ако няма такава, да попитате някой дали няма някакво средство, което ще ви помогне.

Още новини
Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещено

Светото кръщение е свещен ритуал, който вярващите практикуват от самото начало на християнската църква. Смята се, че кръстниците са ангели на земята, които са призвани да помогнат на едно дете да започне духовен живот,и които ще го предпазят от изкушения. Изборът на...

повече информация
Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява враговете

Тодор Живков надживява всичките си душмани. Но най-загадъчна е смъртта на най-големия от тях - Иван Тодоров с партизанско име Горуня. Той крои да свали Живков с военен преврат през 1965 г. След развенчаването на Сталин Горуня е смятал Живков за ревизионист на...

повече информация
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Advertisements
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.