Прием на рибено масло
Дата на публикуване: 13.07.2020
прием на рибено масло

Прием на рибено масло е полезен. По принцип, може да се предозира витамин D, но ако приемате рибено масло цяла година в препоръчителните дози, това няма да се случи.
Трябва да се има предвид, че съществуват два често срещани типа рибено масло: от черен дроб на треска (в него наистина има много витамин D) и други подобни видове риба, в които съдържанието на този витамин е малко.
Рибеното масло от повечето видове риба е източник на полезни мастни киселини. Много често хранителните продукти не могат да запълнят нужната доза от витамин D.
Например в обезмасленото мляко и млечни продукти се съдържа малко количество от него. Не забравяйте, че това е мастноразтворим витамин и когато продуктът се обезмасли, съответно и витамин D изчезва с каймака.
Т.е., колкото по-ниска е маслеността на млякото, толкова по-малко витамин D има в него. А палмовото масло, както и редица други растителни продукти, въобще са лишени от съдържанието на този полезен витамин.

Оказва се, че освен всичко друго, рибеното масло е ефективно средство за лечение и на депресия. Това показва изследване на учени от Университета в Илинойс в Чикаго (САЩ), които открили, че рибеното масло предизвиква антидепресантен отговор.
Шефът на екипа и един от основните автори проф. Марк Расеник казва, че изследването предоставя редица нови открития, които могат да помогнат на учените да разберат по-добре как функционира мозъкът. Както и защо някои хора реагират на медикаментозно лечение на депресията, а други получават ограничена полза от приема на антидепресанти.
“Беше интересно да открием научни доказателства, че рибеното масло, лесно достъпен продукт, може да се окаже ефективно средство за лечение на депресия”, споделя проф. Расеник.

“Ние открихме, че рибеното масло действа на т.нар. глиални клетки, а не на невроните. В продължение на много години учените не отделяха достатъчно внимание на този тип мозъчни клетки, заобикалящи невроните. Но вече се появяват все повече доказателства, че те могат да играят роля по отношение на депресията. Нашето изследване предполага, че съвкупността от глиални клетки също може да играе важна роля по отношение действието на антидепресантите”.

Източник: Здравето

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.