Прием на рибено масло
Дата на публикуване: 13.07.2020
прием на рибено масло

Прием на рибено масло е полезен. По принцип, може да се предозира витамин D, но ако приемате рибено масло цяла година в препоръчителните дози, това няма да се случи.
Трябва да се има предвид, че съществуват два често срещани типа рибено масло: от черен дроб на треска (в него наистина има много витамин D) и други подобни видове риба, в които съдържанието на този витамин е малко.
Рибеното масло от повечето видове риба е източник на полезни мастни киселини. Много често хранителните продукти не могат да запълнят нужната доза от витамин D.
Например в обезмасленото мляко и млечни продукти се съдържа малко количество от него. Не забравяйте, че това е мастноразтворим витамин и когато продуктът се обезмасли, съответно и витамин D изчезва с каймака.
Т.е., колкото по-ниска е маслеността на млякото, толкова по-малко витамин D има в него. А палмовото масло, както и редица други растителни продукти, въобще са лишени от съдържанието на този полезен витамин.

Оказва се, че освен всичко друго, рибеното масло е ефективно средство за лечение и на депресия. Това показва изследване на учени от Университета в Илинойс в Чикаго (САЩ), които открили, че рибеното масло предизвиква антидепресантен отговор.
Шефът на екипа и един от основните автори проф. Марк Расеник казва, че изследването предоставя редица нови открития, които могат да помогнат на учените да разберат по-добре как функционира мозъкът. Както и защо някои хора реагират на медикаментозно лечение на депресията, а други получават ограничена полза от приема на антидепресанти.
“Беше интересно да открием научни доказателства, че рибеното масло, лесно достъпен продукт, може да се окаже ефективно средство за лечение на депресия”, споделя проф. Расеник.

“Ние открихме, че рибеното масло действа на т.нар. глиални клетки, а не на невроните. В продължение на много години учените не отделяха достатъчно внимание на този тип мозъчни клетки, заобикалящи невроните. Но вече се появяват все повече доказателства, че те могат да играят роля по отношение на депресията. Нашето изследване предполага, че съвкупността от глиални клетки също може да играе важна роля по отношение действието на антидепресантите”.

Източник: Здравето

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.