Прием на рибено масло
прием на рибено масло

Прием на рибено масло е полезен. По принцип, може да се предозира витамин D, но ако приемате рибено масло цяла година в препоръчителните дози, това няма да се случи.
Трябва да се има предвид, че съществуват два често срещани типа рибено масло: от черен дроб на треска (в него наистина има много витамин D) и други подобни видове риба, в които съдържанието на този витамин е малко.
Рибеното масло от повечето видове риба е източник на полезни мастни киселини. Много често хранителните продукти не могат да запълнят нужната доза от витамин D.
Например в обезмасленото мляко и млечни продукти се съдържа малко количество от него. Не забравяйте, че това е мастноразтворим витамин и когато продуктът се обезмасли, съответно и витамин D изчезва с каймака.
Т.е., колкото по-ниска е маслеността на млякото, толкова по-малко витамин D има в него. А палмовото масло, както и редица други растителни продукти, въобще са лишени от съдържанието на този полезен витамин.

Оказва се, че освен всичко друго, рибеното масло е ефективно средство за лечение и на депресия. Това показва изследване на учени от Университета в Илинойс в Чикаго (САЩ), които открили, че рибеното масло предизвиква антидепресантен отговор.
Шефът на екипа и един от основните автори проф. Марк Расеник казва, че изследването предоставя редица нови открития, които могат да помогнат на учените да разберат по-добре как функционира мозъкът. Както и защо някои хора реагират на медикаментозно лечение на депресията, а други получават ограничена полза от приема на антидепресанти.
“Беше интересно да открием научни доказателства, че рибеното масло, лесно достъпен продукт, може да се окаже ефективно средство за лечение на депресия”, споделя проф. Расеник.

“Ние открихме, че рибеното масло действа на т.нар. глиални клетки, а не на невроните. В продължение на много години учените не отделяха достатъчно внимание на този тип мозъчни клетки, заобикалящи невроните. Но вече се появяват все повече доказателства, че те могат да играят роля по отношение на депресията. Нашето изследване предполага, че съвкупността от глиални клетки също може да играе важна роля по отношение действието на антидепресантите”.

Източник: Здравето

Още новини
Боза в домашни условия

Боза в домашни условия

Боза е дума от турско-персийски произход, което подсказва, че родината й е Близкият изток. Тази освежителна напитка се пие най-много у нас и в Турция и по-малко в Сърбия, Румъния и Гърция. Разпространена е също в казвказките райони на Русия и в някои арабски страни....

повече информация
Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си, които разтърси обществото. В него има доста истини и всяка майка си мисли подобни неща, когато детето й порасне. Ето какво пише: Здравей, дъще! 1.След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това,...

повече информация
Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже се характеризират с това, че нямат особени задръжки. Изневярата не е приятно нещо, но понякога тя е заложена в зодията на жената. Такъв тип жени просто им е в кръвта да откраднат чужд мъж. Някои дори го правят ей, така, само за спорта. После може и да...

повече информация
Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас - полезни съвети. Връзката между жената и мъжа е доста крехко нещо. В началото чувствата са винаги по-силни, отколкото след няколко седмици или месеци. За да се развие романсът и да се премине към нови етапи, любовта не е достатъчна....

повече информация
Advertisements
Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца тези 7 храни, защото е вредно и може да напълнеете. Всъщност ние всеки ден "бомбардираме" стомасите си не само с нежелана храна, но и с напълно вредни храни. Здравословните естествени съставки се превръщат във врагове на храносмилането и тънка...

повече информация
Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи. Едва когато остарях, разбрах колко щети ми е нанесло миналото. Не е лесно да погледна назад и да се сблъскам с болката, но след пенсионирането го направих. Това не беше съзнателно решение, а по-скоро процес, в който започнах да мисля...

повече информация
Advertisements