Приема на млечни продукти не трябва да се спира
Дата на публикуване: 15.01.2020
приема на млечни продукти

Приема на млечни продукти не трябва да се спира

Приема на млечни продукти да не се спира, казват специалистите. Диетолозите препоръчват ежедневно да се употребяват млечни продукти, защото са богати на витамини и минерали, като калций и витамин D, витамин В и белтъчини. Но сред специалистите се появяват противоречиви данни за това дали млечните продукти са полезни или вредни за здравето.
Някои хора решават изцяло да се откажат от тях заради непоносимост към лактозата, други преминават на вегетарианско хранене, трети се чувстват по-добре без тях. Съществуват няколко заблуди относно това как отказът от млечни продукти ще повлияе на организма.
Преди да решите да се откажете от млечните продукти, вижте как може да реагира вашето тяло на това:

1. Може и да отслабнете, но по друга причина. Много знаменитости твърдят, че са успели да свалят килограми, когато са отказали млечните продукти. Този ефект обаче има простичко обяснение: ако вие изключите от менюто си голяма група хранителни продукти и не я заместите с нищо, ежедневно ще употребявате по-малко калории.
Да, след известно време ще забележите, че теглото ви намалява, но това не е свързано с отказа от млечни продукти, а по-скоро с факта, че не консумирате определена група хранителни продукти.
2. По-рядко ще страдате от главоболие. В някои случаи главоболието се провокира от употребата на млечни продукти заради съдържащия се в тях тирамин. В частност любителите на кашкавала и някои сирена по-често страдат от мигрена и главоболие.

3. По-рядко ще страдате от подут корем. Повече от половината население на нашата планета трудно усвоява млякото. Това е свързано с факта, че на много от тях не им достига лактаза – ферментът, необходим за преработване на кравето мляко.

4. Може да пострада здравословното храносмилане. Въпреки че храносмилането може да се подобри, ако откажете млечните продукти, това не ви гарантира здрави черва. Храносмилателният тракт съдържа много различни типове бактерии – както добри, така и лоши.

5. Може да започнете да изпитвате недостиг от важни хранителни вещества. Така както белтъчините, мазнините и въглехидратите, така и млечните продукти са част от здравословното хранене. Те са богати на важни хранителни вещества като калций и витамин D, витамин А, витамин Е, белтъчини, фолиева киселина, витамините В1, В2, В6 и В12.

6. Може да започнете да боледувате по-често. Когато престанете да консумирате млечни продукти, имунната ви система ще започне да отслабва. Това е свързано с недостига на важния витамин В12, който се съдържа в млечните продукти и помага за регулиране на имунната система, борейки се с бактериите.

При недостиг на витамин В12 може да усетите слабост и по-лесно да пипнете нежелани болести. За да избегнете това, яжте повече продукти, съдържащи витамин В 12, например риба, месо и яйца.

7. Ще се подобри състоянието на кожата ви. Кравето мляко съдържа хормони, които могат да въздействат на хормоните в организма и да увеличат изработката на кожна мазнина в кожата, запушвайки порите. Затова, отказвайки се от млечните продукти, може да откриете, че външният вид и структурата на вашата кожа са придобили по-добър вид.

8. Ще станете по-енергични. Ако редовно консумирате много калорийна храна, наблягайки на сирене, кашкавал, сметана и краве масло, при отказ от млечни продукти по-скоро ще започнете да ги замествате с нещо друго.

За да компенсирате например недостига на калций, ще се наложи да започнете да ядете повече спанак или бобови продукти. А колкото повече употребявате хранителни продукти, богати на витамини, толкова по-енергични ще се чувствате.

9. И настроението ви ще е по-стабилно. Кравето мляко съдържа по-голямо количество хормони като естроген и прогестерон, част от които постъпват в организма във вид на странични продукти.

Смесвайки се с човешките хормони, естрогенът и прогестеронът от кравето мляко могат да предизвикат колебания в настроението. Ако откажете кравето мляко, тези колебания могат да се смекчат.

10. При отказ от млечните продукти може да изпитате синдрома на отмяната. Ако тялото ви е свикнало с тях, може да изпитате симптоми на отмяната, когато се откажете от цяла група продукти в менюто си. Може например да се уморявате повече от обикновено и трудно да заспивате. Така вашият организъм реагира на промени в храненето.

11. Възможно е да не ви достигат белтъчини. Много важен микроелемент, който ние получаваме от млечните продукти. Белтъчините са необходими за строежа на мускулите и правилната работа на органите и костите.

Въпреки че и други продукти съдържат белтъчини, без млечните ще ви е нужно по-внимателно да следите за това, че имате недостиг от този микроелемент. Една чаша краве мляко ви осигурява 8 грама белтъчини, а 30 грама сирене съдържат около 6 грама белтъчини.

Ако именно млечните продукти са били за вас единственият източник на този микроелемент, ще ви е нужно да търсите алтернатива и да запълните дефицита с продукти като бадеми, сардини или бобови храни.

Източник: Здравето

Още новини
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Димитринка от Чикаго

Димитринка от Чикаго

Димитринка, или както всички я знаят, Дида, прави букети от сапун. Това е хобито й, на което с удоволствие се отдава, когато не пътува. Защото тя често е на път, това е работата й – шофьор е на тир – и кръстосва пътищата на Америка. Дида е от Добрич, но от години...

повече информация
Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков. Hяĸoи мoжe би cи cпoмнят ĸaĸвo бe ĸaзaл бившият Πъpви в дъpжaвaтa Toдop Живĸoв, мaлĸo пpeди ĸoнчинaтa cи. „Дa мe пoгpeбaт c лицeтo нaдoлy, чe eдин дeн, ĸaтo paзбepeтe ĸoй ĸaĸвo пpичинявa нa дъpжaвaтa, зaдниĸa щe ми цeлyвaтe“ – дaли...

повече информация
Advertisements
Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца? Имаше ги, но се криеха доста старателно. Едно време при соца сред учениците имаше ред и дисциплина, както и уважение към учителите. Залягахме над уроците и спазвахме добро поведение, защото иначе следваха наказания. Ето как изглеждаше...

повече информация
Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева с грозни думи. Шоубизнесът съвсем не е само слава и блясък, той често е по-безскрупулен и жесток дори и от живота, многократно набеждаван за безмилостен и нечестен. Истината е, че развлекателната индустрия обикновено "оголва острите си зъби"...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.