Разводът не е болка за умиране
Дата на публикуване: 09.09.2020
разводът не е

Разводът не е болка за умиране. Така започва разказът ми. Караници, разправии и битовизми – всички тези неща съсипаха любовта ми с моя съпруг. Даже детето ни не може да ни обедини. Дори напротив – покрай него имам чувството, че се изпокарахме още повече. Прибирах се от работа и всеки божи ден едно и също – разправии за дреболии, разхвърляна къща, задължения, мрънкане. Осъзнах, че вече нямам капка спокойствие и тишина. Най-смешното беше, че си почивах в работата, вместо като се прибера вкъщи. Това не можеше да продължава така си казах един хубав ден. И реших да взема на пръв поглед тежкото и егоистично решение – да продължа сама. Знаех, че ще е тежко за всички, особено за детето. Нямах представа как ще поднеса всичко това, но бях решена, че ще го направя. И ето – този ден дойде. Върнах се от работа и заварих добре познатата картинка – разхвърляните стаи, мъжът ми седнал победоносно на дивана, гледайки мач. Детето си играеше на таблета.

Отидох при съпруга ми и му казах, че искам да поговорим. Той въздъхна и ми подметна: “Явно пак ще се караме, ясно”. Поклатих глава и го успокоих, че няма да се караме, а просто ще поговорим. Когато останахме насаме в кухнята, аз му казах, че подавам молба за развод. Той ме погледна опулено, но после се засмя и каза, че се шегувам. Но физиономията явно ми е била доста сериозна, та изведнъж той осъзна, че говоря истината. Веднага ме попита дали си имам друг и колко време продължава връзката ни. Аз се засмях и му казах, че дори нямам време за друг. Тогава той учудено ме попита каква е причината за това мое неочаквано решение. Аз му казах, че това всекидневие ме побърква и не мога да издържам вече този монотонен начин на живот.

Та ние не бяхме ходили на почивка от 6 месеца. И не защото нямахме пари, а защото мъжът ми го мързеше да пътува. Много по-удобно му беше пред телевизора или да пие в бара с приятели. Сега му казах, че ще има предостатъчно време да си пие бирата и няма кой да му пили на главата.

Ще ви спестя неговите молби и словоизлияния да не го правя, как ще травмираме детето. Та нима не го травмирахме достатъчно с нашите разправии и скандали?!? Казах му, че ще го вижда всеки уикенд и когато поиска през седмицата. Започнах даже да го убеждавам, че така ще е по-добре за двамата. Някак си той разбра, че аз съм непреклонна и повече не съм склонна на компромиси. И така дойде денят, в който нашият развод стана факт.

Радостното беше, че детето не го преживя чак толкова зле и като че ли така беше по-щастливо от преди – като ни вижда поотделно. Все пак той беше вече на 8 години и осъзнаваше нещата кристално ясно.
След развода преоткрих своите позабравени приятели. Оказа се, че заради нашият брак ние сме се виждали през месец. Когато се прибирах вкъщи, а детето беше при баща му открих, че самотата и свободата ми харесва. Интересното беше, че мъжът ми мислеше почти същото.

Когато го видях с изгладена риза и със свеж вид, притесненията ми, че съм му нанесла рана в сърцето му отминаха. Невероятно, но когато бяхме разделени се разбирахме перфектно. Най-трудно беше за родителите ни. Но и те някак си понесоха нашия развод и свикнаха, че така ни е по-добре.
На всички двойки, които имат подобни проблеми искам да им кажа: хора, не се страхувайте, един развод не променя нищо, той може даже да е за добро. По-добре бъдете щастливи, отколкото потиснати.

Още новини
Баница на тиган

Баница на тиган

Баница на тиган с яйце и сирене - става бързо и е много вкусна. Има ли човек, който да не обича баница. Ако имаше, отдавна да се е разчуло! Но такъв уникат все още не се е появил. Но представете си следния случай – някоя неделна сутрин децата ви изненадват с...

повече информация
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Advertisements
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.