Родните ни звезди имат съвсем обикновени имена
Дата на публикуване: 14.02.2020
родните ни звезди

Родните ни звезди имат съвсем обикновени имена

Родните ни звезди носят съвсем обикновени имена, които малко от нас знаят.
Знаете ли кои са Лиляна Петрова, Ивайло Стоянов, Мартин Богданов, Петър Бъчваров, Иванка Калудова или Борислав Делибалтов? Звучат ви напълно непознато? И има защо – това са рождените имена на Лили Иванова, Мариус Куркински, Мартин Карбовски, Ути, Ивана и Борис Дали, които по една или друга причина са избрали псевдоними или по-благозвучно звучащи имена, за да направят кариера. Повечето от популярните личности у нас години наред са пробвали да пробият на звездния небосклон с тривиални имена. Едва, когато са ги заменили с други, кариерата им е потръгнала.
Една от най-известните българки – Лили Иванова, всъщност се казва Лиляна Иванова Петрова.

Истината за рожденото й име лъснала съвсем случайно в средата на 80-те, когато с указ на Тодор Живков певицата била удостоена със званието “Народна артистка”. Когато нетърпеливите меломани разлистили тогавашния официоз “Работническо дело”, където по традиция се обявявали званията, те били изненадани, че Лили липсвала в списъка. Чак тогава станало ясно, че звездата се казва Лиляна Петрова. Години по-късно естрадната звезда променя имената си в личната си карта и стана Лили Иванова.
Най-куриозното име в родния шоубизнес е носила колоритната Софи Маринова. Истината, че в първите години от живота си се е казвала Софийка лъсна, след като в тв предаване бе показан кратък филм за ромската перла.

Директорката на школото в село Брусен, където няколко години е учила изпълнителката на “Стари рани”, разтвори училищния дневник. Така стана ясно, че Софи е получила при раждането си името Софийка. Едва, когато станала популярна в оркестър “Кристал”, тя решила официално да промени името си на София, макар че и до днес колежки и приятели на гласовитата изпълнителка се обръщат към нея с умалителното Софка, пише “Уикенд”.

Нашумялата в края на 80-те естрадна певица Мими Иванова всъщност се е казвала Мимоза, твърдят от обкръжението й. Понеже името й звучало някак странно за родния шоубизнес, изпълнителката на “15 лалета” се прекръстила на Мими. Затова пък противно на всички предположения, името на съпруга й – композиторът Развигор Попов, не е псевдоним, а негово рождено име.

Покойният писател и хуморист Радой Ралин е роден с името Димитър Стоянов. Многократният кандидат за президент Жорж Ганчев е дошъл на бял свят преди 79 години с името Георги Петрушев. Звездата на хитовото детско предаване от близкото минало “Милион и едно желания” Кака Лара е родена като Лазара Златарева. “Мисля, че дори майка ми и баща ми са забравили истинското ми име. Смятам, че Кака Лара ми носи късмет, защото с него станах известна. Някои хора и до днес си мислят, че истинското ми име е Кака”, убедена е актрисата от Военния театър. Тя не харесвала много истинското си име Лазара, защото й се струвало тромаво, затова взела решението да го промени. Кака Лара официално подала искова молба в съда в името й в личната й карта да бъде променено на Лара Златарева.

Ветеранката на Сатирата Стоянка Мутафова се е родила с името Стояна-Мария, но неволна печатна грешка в афиша на първото й представление в Народния театър, родила името, с което станала известна през 70-те. Актрисата била убедена, че то й носи късмет и не го променила. Най-прекръствана в театралната гилдия е Касиел Ноа Ашер. Скандалната дама дошла на този свят с името Десислава Красимирова Спасова. Един ден решила да се преименува на Деса Красова, а накрая си избрала еврейското име Касиел Ноа Ашер. Колегата й от Народния театър Владимир Карамазов бил убеден, че фамилията му Александров не е толкова атрактивна и взаимствал от Достоевски фамилията, с която стана известен. Мариус Куркински пък е роден с името Ивайло Стоянов, но така и не успял да стане популярен с него. Славата дошла едва, когато го сменил.

Телевизионните водещи също доброволно са се подложили на възродителен процес. Името на Мартин Карбовски е плод на неговото въображение. Псевдонимът му се родил през 1995 г., когато скандалният журналист подготвял за печат първата си стихосбирка, озаглавена “Дефлорация”. Той искал фамилията му да напомня тази на неговия идол – ексцентричния писател Чарлз Буковски.

Преди 8 години Гала промени името си в личната си карта. Като аргумент в исковата молба блондинката изтъкнала, че е популярна със своя псевдоним. Чела съм за себе си, че рожденото ми име било Галина или Гълъбина, всъщност съм родена като Галя. Е, смених го!”, разкри тогава водещата. Някои нейни съграждани обаче се кълнат, че като малка тя се казвала Спаска. Момичето много се срамувало и се прекръстило на Галя. В наши дни станала Гала.

Малцина знаят, че готвещият актьор Ути всъщност е Петър Бъчваров, а покойният Кембъл – Благовест-Емил. Истинското име на блондинът Део е Деян Славчев, а Къци Вапцаров е Кръстьо. Дизайнерката Джина Ник е родена като Гинка Николова. Бившият съпруг на Наталия Симеонова Денис Ризов всъщност се казва Даниел.

В попфолка най-разпространени след силикона са псевдонимите. Известно е, че по документи русенката Глория е Галина Иванова, а Нелина – Нели Николова. Чалга идолът Азис е роден с името Васил Троянов Боянов, но баба му Станка – известна врачка и шаманка, го посъветвала да си избере мистичен псевдоним. Ивана и Преслава също имат трудно запомнящи се за шоубизнеса имена. Изпълнителката на “Шампанско и сълзи” по паспорт е Иванка Калудова, а Преслава всъщност е Петя Иванова. Слави Трифонов и музикантите от “Ку-ку бенд” пък са кръстници на баладичния Сашо Роман. Истинското име на изпълнителя на “Побелях и остарявам” е Александър Първанов. Близо 20 години той се подвизава с него у нас и в чужбина с оркестъра си “Ромбос”, докато след едно участие в “Каналето” от “Ку-ку бенд” остават впечатлени от неговия талант и го превръщат в звездата Сашо Роман. “Волната пеперуда” Кати пък е адашка на предано вярната на Иван Костов Екатерина Михайлова.

Бившата половинка на Валери Божинов Алисия по паспорт пък се води Ася Дойчева, но и тя хич не иска този факт да става достояние на феновете й. Същото се отнася и до Бони, която по паспорт е Бонка Илиева. Борис Дали се казва Борислав Делибалтов. Сюрреалистичният си псевдоним певецът получил, след като зарязал работата си на шофьор на бобовдолската кметица и решил да става чалга звезда.

Източник: Пловдив24

Още новини
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements
Разведох се на 47

Разведох се на 47

Разведох се на 47 години. В писмо до в.“ДОКТОР“, чийто нов брой вече е на пазара, една жена на средна възраст описва сложната лична ситуация, в която е изпаднала напоследък и търси компетентен съвет. Ето какво пише Мариана Христова от София: Аз съм на 47 години. След...

повече информация
Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин. Как се стигна до това. Милко Иванов, собственик на фирма за хранителни продукти в България, оперирайки на преса в цеха си по погрешка наранява пръста си. Търси помощ първо от българските лекари, а след това заминава и за лечение в...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.