Румена войвода е царицата на Осогово
Дата на публикуване: 20.02.2020
Румена войвода

Румена войвода е царицата на Осогово

Румена войвода води чети и не прикрива пола си. Катя Зографова – българска литературна историчка, литературоведка и писателка, директор на Музея на Никола Вапцаров в София и автор на книги за жените в българската история, беше наш гост днес в „Радиоприемница“, за да ни разкаже са силните жени в българската история, застанали редом и дори начело на мъжете, за да извоюват свободата ни.
Катя Зографова ни запозна с историята на Царицата на Осогово – Румена войвода, която е сред малкото жени – героини, които не са прикривали пола си. Румена е водила чета без прикритие и в историческите извори пише за нея, че е била неуловима. Тя е родена в Каменица, на т.н „македонски път“, в семейство на дерменджии – охраняващи прохода. Нейни съвременници казват, че е била с тънка снага, привлекателна и много различна. Била е интересна и за турците, които са се опитали да я похитят, но след като е била спасена, са я оженили, за да я защитят.

Тя започва да изчезва нощем и да хайдутува, а денем се облича в прекрасната си женска носия и се държи като добра домакиня. Бабите са казвали за нея: „Тя беше добра домакиня, но самодивите я вдигнаха“. Нямат обяснение защо излиза хайдутин, при това тя има син – Спиридон и наистина е раздвоена между майчинската си роля и стремежа си да бъде смела като мъж.
След Кримската война един млад турчин се опитва да я похити, тя го убива и скрива трупа му. Съседи, българи – колибари, виждат, че в дома ѝ влиза на кон един турчин и не излиза. Тогава тя разбира, че трябва да излезе и да се спаси, защото знае, че няма да ѝ се размине само с инквизиции. Румена излиза, кани и Стоян Ковача от съседното село, за да излязат заедно и да бъдат побратими.

Съселяните ѝ пускат потеря, която ги улавя, но те с хитрост успяват да се откопчат от турския конвой и тогава събират своята чета.

Румена и Стоян, обаче, постепенно се влюбват и нарушават своето побратимство и оттам тръгва версията на техните убийци, че това е голям грях. Първо Румена е нарушила патриархалните норми, като е оставила мъжа си и детето си, а после нарушава и побратимството.

Според Катя Зографова по-правдивата версия е, че Румена е убита заедно със Стоян, докато спят, но тя разказа и за другата версия, която е поддържана от Николай Хайтов. Според нея, след като Румена е пребита, е изоставена от мъжете от четата и е считана за мъртва.

Тя обаче се съвзема и е лекувана от лечителката баба Ружа, която сама разказва, че изцерила тежко ранената Румена, а след това тя, заедно със Стоян, отива в Румъния, а оттам праща хабер до близките си.

Първородният ѝ син дори разказвал, че имал хабер от нея да отиде до Румъния, за да се видят, но стигнал до Дунав, без да го пресече.

Днес в Румъния има фестивал на името на Румена войвода, появяват се нейни потомци, които проучват румънските архиви и твърдят, че има такава ханджийка от Гюргево, която е плащала данъци. Освен филм за храбрата българка, нейната памет се пази и с името на ледник в Антарктида.

Източник: Истински истории

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.