Самотна българска майка в Германия
Дата на публикуване: 23.12.2019
самотна българска майка

Самотна българска майка в Германия

Самотна българска майка, емигрирала в Германия. Илияна Кирилова е псевдонима на бургазлийка, която не обича публичността. И това е разбираемо, защото началото на нейната емигрантска история е мъчително, а настоящето самотно. Ще започна разказа с адмирации, защото ми позволи да го направя.
– Завършваш Институт по международен туризъм в Бургас с английски и руски език. Работиш тринадесет години като администратор, управител в хотел и екскурзовод в Слънчев бряг, но любовта те отвежда в Германия. Няколко месеца след като се ражда втората ти дъщеря вие се разделяте. През какво трябваше да преминеш за да оцелееш сама?

– Преминах през Ада в буквалния смисъл. След раздялата се прибрах в България, опитах и намерих работа и самостоятелна квартира. Няма да забравя как една хазяйка ми каза, че с бебе не мога да наема апартамент, защото бебетата са много шумни, но ако имам куче може…Истината е, че нещата не се получиха и след седем месеца се върнах в Германия. Приюти ме българка, в чийто дом живях с бебето един месец. През този месец обикалях сама институции, за да се легализирам. По това време за българите се изискваха визи и времетраенето им беше три месеца. Не говорих добре немски, а там не бяха длъжни да говорят английски и руски език. Беше Коледа и се чувствах като малката кибритопродавачка – сама и отчаяна.

Казваш, че в Германия както и в България самотните майки нямат големи перспективи. Как се справи и с това?

– През майчинството търсих ясла за малката, за да мога да посещавам курсове по немски език. Тук този въпрос не е уреден. В градчето, в което живеех тогава имаше една ясла.

Докато свърши майчинството и успея да запиша дъщеря си в детско заведение използувах услугите на tages muter –майка за деня. Това са професионалистки от служба за закрила на децата, които освен педагогическо образование, минават психологически тестове и имат всички необходими сертификати, за да ти помагат в отглеждането.

В началото си намирала работа много трудно. Работила си като камериерка, барман, сервитьор, администратор към социалните (така наречената -aushilfe job, до двадесет часа на седмица, сменяла си работа, дом, град и си губила много време в преодоляване на разстояния. Преборила си много трудности. Как намираше сили да продължиш?

– Пиша и свиря на клавирни инструменти и хармоника-това ме зарежда.

Сега живееш в Хамм, провинция Рейн и работиш като преводач на свободна практика към две бюра за превод, Полицията и към Общината в отдел за интеграция на българи. Тази работа кара ли те да се усещаш реализирана?

– Не, защото все още не работя по специалността си.

Вярно ли е, че германците трудно създават приятелства, особено с чужденци. Защо е така? Ти как си го обясняваш?

– Защото имат различен манталитет от нашия, те са любезни, но не са сърдечни и топли като нас. Аз имам две приятелки германки. Всичко се свежда до поздрав-доказателство, че се познавате от години. В службата също липсват приятелски взаимоотношения. Приятелството е табу. Колегите те възприемат като конкурент.

С какво се различава животът в Германия с този в България?

– Плюсовете за Германия са минуси за България и обратно. Тук най-важни са сигурността, здравеопазването и социалната политика.Това, което липсва в пъти на България. Но животът е скучен, няма много заведения, в цял град има два, три нещо като английски пъбове, няма и уикенд забавления.

Сподели, че в Германия хората, нравите и дори начинът им на забавление е различен. Поясни моля!

– Те меко казано бързат да се забавляват, тоест да пият, толерантни са към различните -това одобрявам, но толерантността към отворените връзки за мен е в повече.

Искаш да се върнеш в България, но не знаеш нито кога, нито как. Ще се върнеш ли?

– Да, искам да си купя къща в село до морето и да посадя зеленчуци. Или да си купя малък апартамент в Бургас до морето.

За какво друго мечтаеш?

– Мечтая да завърша книгата си и да приключа с превода й на английски, който се опитвам да направя сама.

Поговорихме си още за Бургас, за пътуване, дестинации, музеи, за сюреализъм, постмодернизъм – едни такива ежедневни теми. Почувствувах се малко тъжна за съдбата на тази ерудирана и силна четиридесет и пет годишна жена, горда, че я познавам и щастлива от факта че всеки бургазлия иска да се върне при морето.

В рубриката “Бургазлии зад граница” с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.

Източник: Грамофона

Още новини
Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната

Афганистанец говори за войната. В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна...

повече информация
Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете в Сърбия

Япония предпочете Сърбия за инвестиции. Въпреки приказките на досегашните политици от телевизионния екран как благодарение на тях България е станала просперираща държава, статистиката на европейската агенция Евростат показва, че всъщност освен по бедност, смъртност и...

повече информация
Русия спира полетите до България

Русия спира полетите до България

Русия спира полетите на свои туристи за България – за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата...

повече информация
Дама без маска

Дама без маска

Дама без маска обидила униформен служител. Истински цирк разиграла пловдивчанка, потъпкала противоепидемичните мерки и обиждала полицай, научи „Марица“. Заради неносенето на маска тя се е сдобила с акт, а вулгарното ѝ поведение пък станало причина да бъде съдена от...

повече информация
Advertisements
ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща

ВИП Брадър се завръща на екран. Нова телевизия сериозно обмисля да върне в ефира си своето най-популярно риалити „ВИП Брадър”. Това ще бъде отговорът й на завръщането на „Сървайвър” по Би Ти Ви. Големият брат е единственото шоу, излъчвано в България, което може да се...

повече информация
Последната жена на Милен

Последната жена на Милен

Последната жена на Милен Цветков - нумероложката Милена Иванова- ЕА разказа в книга за съвместния им живот, пише HotArena. Бурната им връзка продължава година и две седмици и преминава през куп перипетии. Милена споделя в томчето „379 дни с Милен Цветков” за първата...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.