Самотна българска майка в Германия
Дата на публикуване: 23.12.2019
самотна българска майка

Самотна българска майка в Германия

Самотна българска майка, емигрирала в Германия. Илияна Кирилова е псевдонима на бургазлийка, която не обича публичността. И това е разбираемо, защото началото на нейната емигрантска история е мъчително, а настоящето самотно. Ще започна разказа с адмирации, защото ми позволи да го направя.
– Завършваш Институт по международен туризъм в Бургас с английски и руски език. Работиш тринадесет години като администратор, управител в хотел и екскурзовод в Слънчев бряг, но любовта те отвежда в Германия. Няколко месеца след като се ражда втората ти дъщеря вие се разделяте. През какво трябваше да преминеш за да оцелееш сама?

– Преминах през Ада в буквалния смисъл. След раздялата се прибрах в България, опитах и намерих работа и самостоятелна квартира. Няма да забравя как една хазяйка ми каза, че с бебе не мога да наема апартамент, защото бебетата са много шумни, но ако имам куче може…Истината е, че нещата не се получиха и след седем месеца се върнах в Германия. Приюти ме българка, в чийто дом живях с бебето един месец. През този месец обикалях сама институции, за да се легализирам. По това време за българите се изискваха визи и времетраенето им беше три месеца. Не говорих добре немски, а там не бяха длъжни да говорят английски и руски език. Беше Коледа и се чувствах като малката кибритопродавачка – сама и отчаяна.

Казваш, че в Германия както и в България самотните майки нямат големи перспективи. Как се справи и с това?

– През майчинството търсих ясла за малката, за да мога да посещавам курсове по немски език. Тук този въпрос не е уреден. В градчето, в което живеех тогава имаше една ясла.

Докато свърши майчинството и успея да запиша дъщеря си в детско заведение използувах услугите на tages muter –майка за деня. Това са професионалистки от служба за закрила на децата, които освен педагогическо образование, минават психологически тестове и имат всички необходими сертификати, за да ти помагат в отглеждането.

В началото си намирала работа много трудно. Работила си като камериерка, барман, сервитьор, администратор към социалните (така наречената -aushilfe job, до двадесет часа на седмица, сменяла си работа, дом, град и си губила много време в преодоляване на разстояния. Преборила си много трудности. Как намираше сили да продължиш?

– Пиша и свиря на клавирни инструменти и хармоника-това ме зарежда.

Сега живееш в Хамм, провинция Рейн и работиш като преводач на свободна практика към две бюра за превод, Полицията и към Общината в отдел за интеграция на българи. Тази работа кара ли те да се усещаш реализирана?

– Не, защото все още не работя по специалността си.

Вярно ли е, че германците трудно създават приятелства, особено с чужденци. Защо е така? Ти как си го обясняваш?

– Защото имат различен манталитет от нашия, те са любезни, но не са сърдечни и топли като нас. Аз имам две приятелки германки. Всичко се свежда до поздрав-доказателство, че се познавате от години. В службата също липсват приятелски взаимоотношения. Приятелството е табу. Колегите те възприемат като конкурент.

С какво се различава животът в Германия с този в България?

– Плюсовете за Германия са минуси за България и обратно. Тук най-важни са сигурността, здравеопазването и социалната политика.Това, което липсва в пъти на България. Но животът е скучен, няма много заведения, в цял град има два, три нещо като английски пъбове, няма и уикенд забавления.

Сподели, че в Германия хората, нравите и дори начинът им на забавление е различен. Поясни моля!

– Те меко казано бързат да се забавляват, тоест да пият, толерантни са към различните -това одобрявам, но толерантността към отворените връзки за мен е в повече.

Искаш да се върнеш в България, но не знаеш нито кога, нито как. Ще се върнеш ли?

– Да, искам да си купя къща в село до морето и да посадя зеленчуци. Или да си купя малък апартамент в Бургас до морето.

За какво друго мечтаеш?

– Мечтая да завърша книгата си и да приключа с превода й на английски, който се опитвам да направя сама.

Поговорихме си още за Бургас, за пътуване, дестинации, музеи, за сюреализъм, постмодернизъм – едни такива ежедневни теми. Почувствувах се малко тъжна за съдбата на тази ерудирана и силна четиридесет и пет годишна жена, горда, че я познавам и щастлива от факта че всеки бургазлия иска да се върне при морето.

В рубриката “Бургазлии зад граница” с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.

Източник: Грамофона

Още новини
Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова не говори за политика

Лили Игнатова е вечното златно момиче, прославило България по цял свят. Тя от години избягва медийните изяви. Прави го, защото й е омръзнало журналисти да се занимават с дребнотемия, на фона на всичко, което се случва в държавата. На кражбите, злоупотребите и...

повече информация
Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в мрежата

Ицо Хазарта изригна в социалната мрежа срещу здравния министър, Валери Симеонов и управляващите. Повод за гнева на рап изпълнителя е отношението, което те показват към българския народ. Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния...

повече информация
Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат

Зодиите, които не слушат са четири. Сред зодиакалните знаци има бунтари, които често нарушават правилата, не слушат никого, не обичат да се подчиняват и мислят само за това, което искат самите те. Ето и кои са тези зодии. Зодия Овен Не е изненада, че най-импулсивните...

повече информация
От царица станах старица

От царица станах старица

От царица станах старица. Това е истината за мен. В живота сама бях винаги аз. Mайка и баща нямах...Починаха като бях малка. С баба си пораснах. Като завърших 8-и клас, омъжих се. Едно дете имах, вече майка бях. Трябваше да работя много. Мъжът ми излезе пияница,...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021

Дневен хороскоп 21 януари 2021 предвещава ден, изпъстрен със събития и новини, повечето от които ще са положителни. Днес ще е ден за радост и изяви, в който ще се чувствате щастливи. Дребните детайли може да се окажат доста важни, затова не ги отхвърляйте с лека ръка....

повече информация
5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни

5 магични февруарски дни тепърва предстоят! Във всеки месец има дни, които са неблагоприятни за каквито и да е начинания, но и такива, в които сякаш самата Вселена ни помага да постигнем целите си. За февруари експертите назоваха цели 5 благоприятни дни. На тези дати...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.