Сърцето бие странно
Дата на публикуване: 16.04.2020
сърцето бие

Сърцето бие странно

Сърцето бие странно? То е един от най-важните органи в човека. Ако ви се струва, че сърцето ви е започнало да работи някак странно, може да се притесните, решавайки, че с вас се случва нещо лошо. Най-вероятно изпитвате така наречената “палпитация” – тоест, неприятното усещане за ненормално сърцебиене.
Палпитация означава всяко отклонение от обичайния ритъм: учестяване, аритмия, тежки удари в гърдите.
С други думи, ако изведнъж сте забелязали сърцебиене, вероятно имате палпитация.
Имате ли причина за притеснения?
Отговорът зависи от редица фактори. Палпитацията рядко предвещава сърдечен арест или спиране на сърцето. Но в редки случаи е най-добре да не се изключва и този вариант.

Като начало ще се спрем на причините за сърцебиенето.
Сърцето ни бие в отговор на електрически сигнали, които получава от клъстер от клетки, наречен синусов възел (СА-възел). Възелът е разположен в дясното предсърдие. Ако CA-възелът започне да изпраща несъгласувани електрически сигнали, възниква палпитация на сърцето.
Тези импулси могат да бъдат засегнати от всичко, което повишава нивото на адреналин в организма. Това са фактори, като стрес, панически атаки, кофеин, ТОРС, липса на сън и прием на стимулиращи лекарства. В сърцето има рецептори, които реагират на повишените нива на адреналина.
Освен това, физическата активност или бременността могат да причинят сърцебиене. Това е напълно нормално и безопасно състояние.
Понякога сърцебиенето обаче може да показва наличието на по-сериозен проблем.

Например, сърцебиенето може да бъде нарушено от аритмии – късо съединение в електрическата система на сърцето. Аритмиите могат да причинят сърцебиене, придружено от слабост, замаяност, припадък, задух и болка в гърдите.

Аритмиите не винаги са опасни и могат да бъдат лекувани, но понякога могат да са животозастрашаващи. Ето защо, ако сърцебиенето е придружено от някой от горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

Палпитацията може също да показва неизправност в някой друг орган – например, щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин и трийодтиронин, които влияят на много системи в организма. Ако имате хипертиреоидизъм (тоест, щитовидната жлеза е твърде активна), излишъкът от тироксин ще ускори метаболизма, което може да доведе до нарушен сърдечен пулс, както и до повишен апетит и внезапна загуба на тегло.

И накрая, сърцебиенето може да бъде причинено от физическа аномалия – например, когато сърцето е по-слабо или по-голямо от нормалното. В този случай няма как да знаете за наличието на такъв проблем, без да сте си направили специфичен физически преглед.

Но дори и когато сърцебиенето не се появява редовно и не е придружено от други симптоми, а вие сте в добро здраве, нищо не ви пречи да отидете на лекар, ако това ви тревожи. В крайна сметка, определено няма да има вреда от физическия преглед. По-добре е да проверите сърцето си и да не се плашите всеки път, когато то започне да подскача в гърдите ви.

Източник: Здравето

Още новини
Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана след концерта си в Пловдив. Певицата ни планира да слезе от сцената след финала на турнето си, което тече в момента. Естрадната икона е обявила пред екипа си, че това са последните големи спектакли, които прави. 82-годишната легенда явно...

повече информация
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021 ви вещае период, през който ще настъпят промени при някои зодии. Не прибързвайте с взимането на решения. Започваме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп октомври 2021 за Овните октомври ще бъде месец на любовта. Звездите ще ви...

повече информация
Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021 предвещава ден, в който е доре да се вглеждате повече в детайлите, за да не пропуснете нещо важно. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да намерите време да се разведрите и да се отпуснете. Бъдете по-внимателни в действията си и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 25 септември 2021 в...

повече информация
Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021 ви вещае ден, в който трябва да намерите начин да бъдете себе си. Отпуснете се и така ще действате по-уверено. За повечето зодии денят ще е спокоен, а за някои дори и скучен и монотонен. Намерете време да се видите с някой стар...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.