Сърцето бие странно
Дата на публикуване: 16.04.2020
сърцето бие

Сърцето бие странно

Сърцето бие странно? То е един от най-важните органи в човека. Ако ви се струва, че сърцето ви е започнало да работи някак странно, може да се притесните, решавайки, че с вас се случва нещо лошо. Най-вероятно изпитвате така наречената “палпитация” – тоест, неприятното усещане за ненормално сърцебиене.
Палпитация означава всяко отклонение от обичайния ритъм: учестяване, аритмия, тежки удари в гърдите.
С други думи, ако изведнъж сте забелязали сърцебиене, вероятно имате палпитация.
Имате ли причина за притеснения?
Отговорът зависи от редица фактори. Палпитацията рядко предвещава сърдечен арест или спиране на сърцето. Но в редки случаи е най-добре да не се изключва и този вариант.

Като начало ще се спрем на причините за сърцебиенето.
Сърцето ни бие в отговор на електрически сигнали, които получава от клъстер от клетки, наречен синусов възел (СА-възел). Възелът е разположен в дясното предсърдие. Ако CA-възелът започне да изпраща несъгласувани електрически сигнали, възниква палпитация на сърцето.
Тези импулси могат да бъдат засегнати от всичко, което повишава нивото на адреналин в организма. Това са фактори, като стрес, панически атаки, кофеин, ТОРС, липса на сън и прием на стимулиращи лекарства. В сърцето има рецептори, които реагират на повишените нива на адреналина.
Освен това, физическата активност или бременността могат да причинят сърцебиене. Това е напълно нормално и безопасно състояние.
Понякога сърцебиенето обаче може да показва наличието на по-сериозен проблем.

Например, сърцебиенето може да бъде нарушено от аритмии – късо съединение в електрическата система на сърцето. Аритмиите могат да причинят сърцебиене, придружено от слабост, замаяност, припадък, задух и болка в гърдите.

Аритмиите не винаги са опасни и могат да бъдат лекувани, но понякога могат да са животозастрашаващи. Ето защо, ако сърцебиенето е придружено от някой от горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

Палпитацията може също да показва неизправност в някой друг орган – например, щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин и трийодтиронин, които влияят на много системи в организма. Ако имате хипертиреоидизъм (тоест, щитовидната жлеза е твърде активна), излишъкът от тироксин ще ускори метаболизма, което може да доведе до нарушен сърдечен пулс, както и до повишен апетит и внезапна загуба на тегло.

И накрая, сърцебиенето може да бъде причинено от физическа аномалия – например, когато сърцето е по-слабо или по-голямо от нормалното. В този случай няма как да знаете за наличието на такъв проблем, без да сте си направили специфичен физически преглед.

Но дори и когато сърцебиенето не се появява редовно и не е придружено от други симптоми, а вие сте в добро здраве, нищо не ви пречи да отидете на лекар, ако това ви тревожи. В крайна сметка, определено няма да има вреда от физическия преглед. По-добре е да проверите сърцето си и да не се плашите всеки път, когато то започне да подскача в гърдите ви.

Източник: Здравето

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.