Седем метода на манипулиране
Дата на публикуване: 04.09.2020
седем метода

Седем метода на манипулиране, които остават скрити. Всички искаме в една или друга степен да повлияем на поведението на другите. Но някои са толкова запалени по това, че не само се опитват да влияят на друг човек, но и се опитват да вземат живота им под контрол. Точно тогава влиза в игра тактика като манипулация, която може дори да не забележите.
Повечето от тези схеми на манипулиране се „вграждат“ в ежедневното им поведение. Това е тяхната най-голяма опасност – те я използват срещу вас, а вие самият не разбирате какво се случва.
1. Вината – безшумен начин на манипулация
Вината е достатъчно силна емоция, която често кара хората да се държат много неразумно. Хората могат да ви манипулират чрез обвинения. Тоест, те оценяват поведението ви и решават колко добро или лошо е то. Ако нямате лични критерии за преценка, тогава имате всички шансове да попаднете в този капан.

Манипулаторите ви принуждават да правите или казвате нещо единствено в полза на другите хора и смятате, че се възползвате от себе си, защото действията ви позволяват да се освободите от вина.
2. Кара ви да се чувствате несигурни
Несигурността е едно от чувствата, които манипулаторите използват. За целта те се опитват да идентифицират онези ситуации, в които чувствате слабост или липсата на любов към себе си. И тези ситуации те използват в своя полза.
Самосъмнението ви позволява да ви манипулират с помощта на отрицателни критики, подигравки и унижения. Манипулаторите също могат да се опитат да ви объркат, представяйки малките грешки като нещо голямо и страшно. Те могат да ви накарат да мислите, че те знаят нещо за вас, което вие не подозирате.

3. Съжаление

Някои хора използват виктимизацията, за да ви направят обект на манипулация. И го правят много добре. Те се преструват, че сте уязвими или се нуждаят от нещо, за да ви накарат да им съчувствате или да се почувствате виновни пред тях.

Ако някой постоянно се преструва на нуждаещ се и зависим човек, тогава най-вероятно той използва един от методите за манипулация. И тогава вашите действия започват да се водят от съжаление към него. Но в същото време не разбирате, че това е просто капан, с който този човек ви контролира.

4. Подхранване на нарцисизма

Не се доверявайте винаги на ласкателства. Понякога основното намерение на човек, който произнася думите, толкова приятни за вас, е да ви манипулира, за да „танцувате по неговата свирка“. Несъзнателно започваме да се отнасяме към такъв човек с голяма увереност, което той може да използва в свои собствени интереси.

Никой не е наясно с вашите силни и слаби страни по-добре от вас самите. Ако познавате себе си, тогава нито ласкателството, нито ентусиазираното възхищение няма да ви изненадат. Тогава другите хора няма да могат да ви „подмамят“.

5. Фин тормоз

За да сплашите някого, не е необходимо да използвате писък или заплаха директно. Манипулаторите са специалисти в разпространението на страх у хората и често го правят по най-незабележимия начин. Те използват само едва доловим намек, че определено поведение може да доведе до големи неприятности.

Вие ставате обект на тяхната манипулация, когато например те ви информират, че „трябва“ да действате по определен начин и ако не го направите, ще се окажете в „лоша“ ситуация. Така те съзнателно се опитват да ви контролират чрез чувство на страх.

6. Създаване на лъжливи разногласия

Лицата, които сеят разногласия по всякакъв повод, почти сигурно са манипулатори. Говорим за онези хора, които „с оръжие в ръка“ активно изразяват недоволството си дори от най-незначителните подробности. Те принуждават другите хора да вярват, че ако искат да избегнат продължителен конфликт, трябва да се отнасят с тях по специален начин.

7. Преструват се на глупави

Хората, които се преструват на глупави, се преструват, че не знаят какво наистина знаят или не могат да направят това, което могат. Основната им цел е да делегират отговорностите си на други хора, защото те „се справят по-добре с това“. С други думи, те прехвърлят цялата си работа на друг, така че изобщо да не им се налага да правят нищо. И така го правят да изглежда, че уж са по-лоши в това от останалите.

Хората, които се преструват, че не разбират какво казвате, също са манипулатори. Те могат да се преструват, че проблемът, за който са отговорни, изобщо не ги засяга. Това е друг начин за използване на други хора.

Източник: Истински истории

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.