Седем метода на манипулиране
Дата на публикуване: 04.09.2020
седем метода

Седем метода на манипулиране, които остават скрити. Всички искаме в една или друга степен да повлияем на поведението на другите. Но някои са толкова запалени по това, че не само се опитват да влияят на друг човек, но и се опитват да вземат живота им под контрол. Точно тогава влиза в игра тактика като манипулация, която може дори да не забележите.
Повечето от тези схеми на манипулиране се „вграждат“ в ежедневното им поведение. Това е тяхната най-голяма опасност – те я използват срещу вас, а вие самият не разбирате какво се случва.
1. Вината – безшумен начин на манипулация
Вината е достатъчно силна емоция, която често кара хората да се държат много неразумно. Хората могат да ви манипулират чрез обвинения. Тоест, те оценяват поведението ви и решават колко добро или лошо е то. Ако нямате лични критерии за преценка, тогава имате всички шансове да попаднете в този капан.

Манипулаторите ви принуждават да правите или казвате нещо единствено в полза на другите хора и смятате, че се възползвате от себе си, защото действията ви позволяват да се освободите от вина.
2. Кара ви да се чувствате несигурни
Несигурността е едно от чувствата, които манипулаторите използват. За целта те се опитват да идентифицират онези ситуации, в които чувствате слабост или липсата на любов към себе си. И тези ситуации те използват в своя полза.
Самосъмнението ви позволява да ви манипулират с помощта на отрицателни критики, подигравки и унижения. Манипулаторите също могат да се опитат да ви объркат, представяйки малките грешки като нещо голямо и страшно. Те могат да ви накарат да мислите, че те знаят нещо за вас, което вие не подозирате.

3. Съжаление

Някои хора използват виктимизацията, за да ви направят обект на манипулация. И го правят много добре. Те се преструват, че сте уязвими или се нуждаят от нещо, за да ви накарат да им съчувствате или да се почувствате виновни пред тях.

Ако някой постоянно се преструва на нуждаещ се и зависим човек, тогава най-вероятно той използва един от методите за манипулация. И тогава вашите действия започват да се водят от съжаление към него. Но в същото време не разбирате, че това е просто капан, с който този човек ви контролира.

4. Подхранване на нарцисизма

Не се доверявайте винаги на ласкателства. Понякога основното намерение на човек, който произнася думите, толкова приятни за вас, е да ви манипулира, за да „танцувате по неговата свирка“. Несъзнателно започваме да се отнасяме към такъв човек с голяма увереност, което той може да използва в свои собствени интереси.

Никой не е наясно с вашите силни и слаби страни по-добре от вас самите. Ако познавате себе си, тогава нито ласкателството, нито ентусиазираното възхищение няма да ви изненадат. Тогава другите хора няма да могат да ви „подмамят“.

5. Фин тормоз

За да сплашите някого, не е необходимо да използвате писък или заплаха директно. Манипулаторите са специалисти в разпространението на страх у хората и често го правят по най-незабележимия начин. Те използват само едва доловим намек, че определено поведение може да доведе до големи неприятности.

Вие ставате обект на тяхната манипулация, когато например те ви информират, че „трябва“ да действате по определен начин и ако не го направите, ще се окажете в „лоша“ ситуация. Така те съзнателно се опитват да ви контролират чрез чувство на страх.

6. Създаване на лъжливи разногласия

Лицата, които сеят разногласия по всякакъв повод, почти сигурно са манипулатори. Говорим за онези хора, които „с оръжие в ръка“ активно изразяват недоволството си дори от най-незначителните подробности. Те принуждават другите хора да вярват, че ако искат да избегнат продължителен конфликт, трябва да се отнасят с тях по специален начин.

7. Преструват се на глупави

Хората, които се преструват на глупави, се преструват, че не знаят какво наистина знаят или не могат да направят това, което могат. Основната им цел е да делегират отговорностите си на други хора, защото те „се справят по-добре с това“. С други думи, те прехвърлят цялата си работа на друг, така че изобщо да не им се налага да правят нищо. И така го правят да изглежда, че уж са по-лоши в това от останалите.

Хората, които се преструват, че не разбират какво казвате, също са манипулатори. Те могат да се преструват, че проблемът, за който са отговорни, изобщо не ги засяга. Това е друг начин за използване на други хора.

Източник: Истински истории

Още новини
Баница на тиган

Баница на тиган

Баница на тиган с яйце и сирене - става бързо и е много вкусна. Има ли човек, който да не обича баница. Ако имаше, отдавна да се е разчуло! Но такъв уникат все още не се е появил. Но представете си следния случай – някоя неделна сутрин децата ви изненадват с...

повече информация
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Advertisements
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.