Селцето, в което няма комари
Дата на публикуване: 11.06.2020
селцето

Селцето, в което няма комари

Селцето, в което от 100 години не са виждали нито един комар наистина съществува. Около китайското селце Дин Улин растат гъсти, зелени насаждения, мястото е заобиколено от водоеми, но независимо от това там вече около сто години няма нито един комар, което си е доста странно.
Това напълно устройва местните жители. Вече няколко поколения хора не знаят какво е това ухапване от комар.
Интересното е, че в същия край има още няколко селца, които лятото не могат да се отърват от комари.
За феномена на Дин Улин преди време пише People’s Daily. Тогава всички се надявали, че статията ще привлече вниманието на учените и загадката с отсъствието на комарите ще бъде разрешена веднъж завинаги. Но това така и не станало, затова и до ден днешен жителите и потребителите в интернет гадаят каква е причината за този феномен.

Самото селце се извишава на 700 метра надморска височина, то е обитавано от представителите на народа хакка. Тези хора имат доста богата история.
Външният облик на селото почти не е променен през годините. Попадайки там, сте все едно в средновековието с една разлика – наличието на спътникови антени и водопроводи.
Местните жители смятат, че от комарите ги пази камък, приличащ на жаба, който се намира в края на селцето.
По-реалната версия е свързана с боклука на селяните, който те събират и закопават на склоновете на хълма. Възможно е газовете, който той отделя, да отблъсква комарите. Така или иначе учените не бързат да посетят това интересно селце, затова едва ли истината за феномена ще излезе скоро наяве.

Интересни факти за комарите:

1. Комар е испанското название за “малка муха”. Думата е спомената за първи път през 16-ти век. В Африка комарите се наричат “Mozzies”.
2. Съществуват повече от 3500 вида комари. 175 от тях са открити в САЩ. Anopheles quadrimaculatus, обикновен комар, и Aedes Aegypti (азиатски тигров комар) са сред най-често срещаните.
3. Само женските комари хапят хората. И мъжкият и женският комар се хранят основно с нектар от плодове и растения, но женската се нуждае и от протеин в кръвта, за да се развият яйцата и добре. След като веднъж се е заситила с кръв ще направи почивка, преди да снесе яйцата си.
4. Комарите нямат зъби. Женската хапе с орган, който се нарича хобот.
5. Комарът може да изпие до три пъти теглото си кръв. Това изобщо не е притеснително, защото ще му отнеме поне 1.2 милиона ухапвания преди да изпие кръвта от тялото ви.
6. Женският комар може да снесе до 300 яйца наведнъж. Снасят до 3 пъти преди да умрат.
7. Комарите прекарват първите 10 от дни от живота си във вода. Водата е необходима, за да се превърнат в ларви.
8. Комарите спят зимен сън. Те са студенокръвни и предпочитат по-високи температури.
9. Средната продължителност на живота на един комар е по-малко от два месеца. Мъжкият комар живее около 10 дни, а женските от 6 до 8 седмици и снясат яйца на всеки три дни от живота си. Женските могат да живеят и около шест месеца, но само ако спят зимен сън.
10. Комарите имат шест крака.
11. Мъжките комари намират женската по шума от крилата им. Крилата на женската трептят по около 500 пъти в секунда.
12. Комарите не могат да летят бързо или много далеч.
13. Комарът може да усети човешкия дъх. Имат чувствителни рецептори на антените си, които улавят въглеродния двуокис, който издишваме.
14. Потта помага на комарите да локализират жертвата си. Кожата ни произвежда повече от 340 химически миризми.
15. Комарът засича мигновено топлината на човешкото тяло.
16. Комарите се хранят, както през деня, така и през нощта.
17. Подутините от ухапването на комар са следдствие на слюнката, която отделя, докато смуче кръв.
18. Комарите не предават СПИН. Кръвта се преработва в стамисите им и не се прехвърля заразена към човек.
19. Комарите се считат за най-смъртоносното “животно” на света. Комарът Anopheles е много опасен, защото предава малария, която убива повече от 1 милион души всяка година, предимно в Африка.
20. Тъмното облекло привлича комарите. Те запазват топлината, което привлича комарите по-силно.
21. Прилепите не ядат комари.
22. Капаните за комари могат да убият хиляди комари само за една нощ.

Източник: Почивка – БЛИЦ

Още новини
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна, наричана руската Ванга, не е между живите от 2015 г., но продължава да буди страхопочитание у всички привърженици на паранормалното. Пророчествата и съветите, които е изрекла приживе, са придобили световна слава и значение. Наскоро в интернет...

повече информация
Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии са 5 на брой. Забелязали ли сте, че има хора, които просто никога не са навреме? Вижте кои са 5-те зодии, които винаги закъсняват, защо това се случва и как реагират, ако им направите забележка. Започваме от зодия Овен. Овенът е винаги зает. Ако...

повече информация
Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари ще зарадват няколко зодиакални знаци. Всеки човек иска да стане по-богат и успешен. Може би и затова не спираме да се надяваме, че Звездите ще бъдат благосклонни към нас и ще ни дадат повече финансов късмет. През първия есенен месец енергията на Меркурий,...

повече информация
Advertisements
Къща на село е мечта

Къща на село е мечта

Къща на село е новата мода за хората, които искат спокойствие и ниски цени. Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се...

повече информация
Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021 ви вещае ден, в който някои зодии не трябва да пренасят своите недоволства и душевни терзания. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Започваме от зодия...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.