Сгъстяване на кръвта е проблем
Дата на публикуване: 16.04.2020
сгъстяване на кръвта

Сгъстяване на кръвта е проблем

Сгъстяване на кръвта е един много сериозен проблем. Това е нещо, което често не осъзнаваме, а то може да доведе до много неприятни последици за организма ни. Ето защо ви предлагаме някои съвети и полезна иинформация, за да се справим с тази ситуация.
Промяната в състава на кръвта отключва негативни процеси в организма, пишат от zdrave.to. Могат да се обострят хронични заболявания, забележимо да се понижи работоспособността и активността. Такова състояние изисква лечение и прием на специални препарати. В противен случай се повишава рискът от нарушаване на мозъчното кръвообращение, тромбоза, инсулт, тежка анемия и сърдечни патологии. Ето какво може да провокира сгъстяване на кръвта.
• Ферментна недостатъчност. Ако храносмилателната система произвежда минимум полезни ферменти, се нарушава процесът на разцепване на белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Те попадат в кръвта и променят нейния състав. И това е една от причините за слепване на еритроцитите, намаляване на хемоглобина и развитие на анемия.
• Нарушение на питейния режим. На 90% кръвта се състои от вода. При употребата на голямо количество кафе, чай и газирани напитки тя престава да се обновява, става по-гъста и запушва кръвоносни съдове.
• Окисляване на организма. Нормалното ниво на Рн е 7,45. Ако прекалявате с киселите продукти, сладкишите и мазното месо, съставът на кръвта се влошава.
• Авитаминоза. Строгите диети и гладуването водят до недостиг на основни микроелементи и витамини. Без магнезий, желязо, цинк и калций са невъзможни много процеси, образуване на кръвни телца, затова кръвта става по-гъста и лепкава.
• Електромагнитното поле. Последни изследвания доказват, че работата на компютър провокира влошаване състава на кръвта, тъй като само 15 минути, след като сте седнали пред компютъра, се отключва процес на разрушаване на някои ферменти и кръвни телца.

Основни симптоми на това състояние:
► “Боцкане” и усещане за “мравчици” по крайниците. Това са признаци, че са започнали да се запушват капилярите. Освен това се нарушава чувствителността в крайниците, вените изпъкват, постоянно усещане за студенина по пръстите, синкав оттенък на ноктите.

► Усещане за тревога. Промяната в настроението и поведението на болния, без видима причина, показва нарушение на кръвообращението. Повишаване на тревожността, излишната раздразнителност и мнителност възникват при хипоксия на определени отдели, отговарящи за емоциите.

► Понижаване остротата на зрението и слуха. Ако усетите, че чувате по-зле отпреди, ако започнат да ви се появяват “мушици” в очите, се обърнете към лекар. Тези симптоми възникнат при недостатъчно хранене на мозъка и запушване на съдовете, хранещи зрителния и слуховия орган.

► Сънливост и слабост. Гъстата кръв блокира постъпването на кислород, предизвиквайки гладуване на тъканите и вътрешните органи. Мозъкът започва да икономисва сили и понижава своята активност, подавайки сигнал във вид на често прозяване. Дори след пълноценен сън, човек усеща желание да си подремне, с труд се захваща за работа или за обичайните си домашни работи.

► Кръвта тече прекалено бавно. Ако си порежете ръката, обърнете внимание как изтича кръвта от раната: при нарушение състава на кръвта, капките излизат бавно и бързо засъхват. Цветът на кръвта е като венозната, с наситен оттенък.

► Задух. При сгъстена кръв сърцето я изтласква с усилие и възниква риск от образуване на тромби. Това провокира появяване на сърдечни болки, спазми, нарушен ритъм при физическо натоварване. Ако, изкачвайки се по стълбите, усещате засилено сърцебиене, парене и задух, незабавно се обърнете към лекар, за да не допуснете пристъп.

► Мускулни болки. Гъстата кръв запушва капилярите, затова кръвоснабдяването на мускулите забележимо се понижава. Възникват неприятни усещания, които не се съпровождат с температура, но пречат за пълноценен отдих, както и на спортуването.

Как да понижим гъстотата на кръвта?
При липса на заболявания, провокиращи повишената гъстота на кръвта, можете да отстраните проблема с правилна диета. За подобряване състава на кръвта, ежедневно употребявайте следващите продукти:
• сок от нар и ананас, без захар и добавки;
• орехи, бадеми и фъстъци, без сол;
• грозде;
• грейпфрут;
• домати и доматен сок;
• спанак;
• чесън.

Пийте повече чиста вода, но негазирана, носете си бутилка и пийвайте по няколко глътки на всеки половин час. Заместете кафето с прясно сварен чай с лимон или щипка джинджифил. Алтернатива на сладкишите и бонбоните са полезните фурми. Гъстата кръв е основна причина за инсулт. Не чакайте появяването на симптомите, редовно посещавайте лекар. Обикновено изследване на нивото на еритроцитите и хемоглобина ще позволи да се открие нарушението и да подберете лечението и диетата. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Източник: Всяка жена

Още новини
Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова е пила и пилотирала самолет над Рилските езера. Моделката само за секунди поела управлението от опитния пилот. „Хванах един такъв джойстик, нещо дърпаш, държиш и пилотът по едно време: „Изправи, изправи!”, и пое вече”, споделяла е моделката, която тази...

повече информация
Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе и друга жена. Тази невероятна история се е случила преди повече от 20 години в един от родилните домове в украинската столица Киев. Всички в болницата обаче и до днес помнят случилото се. И има защо! Все пак не всеки ден на изписване баща...

повече информация
Истинската зодия

Истинската зодия

Истинската зодия според най-точния хороскоп. Структурен, комбиниран, виртуален, наречете го, както решите, но хороскопът, с който ще ви запознаем, е може би най-точният в света! Той представлява комбинация между вашата зодия, определена от деня и месеца на раждане, и...

повече информация
Влади Въргала и Джани

Влади Въргала и Джани

Влади Въргала не живее леко. Потвърждение на това са и снимките на актрисата в социалните мрежи с комедийния ас, на които той нежно целува сина й Иван-Александър от първия й брак. Момчето страда от аутизъм и има много специална връзка с Влади още когато двамата се...

повече информация
Advertisements
Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина приковаха вниманието с незабравима сватба през 2019 година. Красивата българка Радина стана причина синът на баскетболната легенда Майкъл Джордан, Джефри, да взима уроци по български език. За новите образователни интереси на американеца предположиха...

повече информация
Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая не са приятели от много години. Лили Иванова трудно допуска някого в живота си, но още по-трудно прощава, ако близък я разочарова. Тогава примата изхвърля предателя от сърцето и кръга си категорично и завинаги . Такава е съдбата на Драгомир...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.