Скален параклис
Дата на публикуване: 04.08.2020
скален параклис

Скален параклис – намира се над град Трън. Според древните легенди там е живяла Света Петка Българска. Параклисът се намира в древна пещера. Тя била езическо светилище в дълбоката древност. Докато живяла в пещерата, Света Петка извършила безброй много чудеса.
Всеки ден е имало опашка от хора в беда. Сред тях много майки с болни деца. Често пъти викали лечителката горе в селището, за да помогне на някой нуждаещ се.
Независимо, че Света Петка никога не отказвала да помага, сред населението имало и завистници. Те започнали да я клеветят, че е вещица и магьосница.
Една сутрин както обикновено, Света Петка изпекла питка, с която се хранела. Оставила я да изстине и чула странен шум. Погледнала и видяла, че идват преследвачи. Започнала да се моли на Господ как да се спаси. Лъч светлина се появил от един процеп в скалите. Света Петка успяла да се скрие в него и да се спаси.

Преследвачите разгледали пещерата, но не намерили жената. Видели питката. Един от тях решил да си отчупи парче от погачата. В момента, в който я докоснал, тя се вкаменила.
Преследвачите се изплашили и избягали. През това време Света Петка намерила път и успяла да избяга в гората. През нея се озовала на сръбска територия.
Днес чудесата продължават да се случват ежедневно. За тях разказва Магдалена, която се грижи за параклиса. Посреща и обгрижва вярващите.
Младо семейство не могло да има деца. Помолили се в параклиса и само след броени дни жената разбрала, че е бременна.
Друг интересен случай. Жена не можела да движи ръката си.
Качила се в параклиса и се помолила. Когато слязла долу на паркинга, поискала да прегърне съпруга си, който я чакал до колата.

Мъжът бил шокиран, когато видял как жена му свободно движи ръката си. А тя все още не била разбрала, че е оздравяла.

Магдалена разказва още, че всеки чиито молитви са се сбъднали, се връща да благодари и да донесе икона.

Източник: Топактуално.ком

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.