Скърцане със зъби
Дата на публикуване: 25.09.2022
скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина – спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така. Това може да се дължи на болка, проблеми със зъбите и да е причина да се събудите малко по-уморени от обикновено. От счупени зъби до чувствителност на зъбите, скърцането със зъби през нощта може да има сериозни последствия. Тук експертите споделят признаците, за които трябва да внимавате, ако смятате, че може да скърцате със зъби през нощта, заедно с някои съвети как да се справите с това.

Главоболие
Ако прекарвате часовете си в сън, скърцайки със зъби, е много вероятно да получите главоболие в резултат на този натиск в устата и челюстта, казва д-р Албърт Кумбс, член на международната стоматологична организация асоциация за импланти. Тези сутрешни главоболия са основно начинът тялото ви да се отърве от екстремно количество натиск през нощта, добавя той. Главоболието, причинено от скърцане със зъби обикновено се появява около слепоочията и тръгва обратно към ушите.

Болка в челюстта

Подобно на събуждането с главоболие, може да осъмнете с болка около мускулите на устата или да забележите умора в челюстните мускули. Тази болка може да продължи от няколко минути до няколко часа, но вероятно ще бъде най-силна, когато се събудите сутрин. Болката в челюстта не е никак нормално явление, така че ако забележите това усещане, свържете се с вашия зъболекар.

Зъбобол

Може да изглежда очевидно, но ако имате зъбна болка сутрин, може да става дума за бруксизъм.

Д-р Марджан Могадам, клиничен доцент в колежа по дентална медицина на Нюйоркския университет, отбелязва, че зъбоболът е ясен знак за скърцане със зъби през нощта. И това е достатъчна причина да се обадите на вашия зъболекар. (И дори отвъд сутрешната зъбна болка, трябва да му се докладва за зъбобол по всяко време на деня.)

Износване на зъбите

Скърцането може да причини износване на зъбите, което с течение на времето може да доведе до разрушаване на самата зъбна структура, както и на костта, която поддържа зъба в челюстта. По-конкретно, ако в устата си забележите, че зъбната ви корона (която е видимата част на зъба) се износва, това може да се дължи на скърцате със зъби през нощта. В този случай може да забележите стружка в зъба или обезцветяване под формата на бели ивици. Ако имате зъб, който изглежда избутан напред или назад от нищото, причината отново може да е скърцането през нощта.

Чувствителност към горещи и студени храни

Износването на зъбите влияе и на това как се храните. Няма да е случайно да изпитате чувствителност към топли и студени храни и напитки.

Ако чаша леденостудена вода или горещ картоф повлияят на нерва на зъба ви, ще почувствате известна чувствителност веднага щом отпиете или отхапете.

Сънливост през деня

Някой, който постоянно скърца със зъби, може да не го осъзнава, но вероятно се буди през 2 часа цялата нощ. Това може да е причинено от дискомфорт или болка, или просто от факта, че постоянно движещата се уста изморява. В резултат на това човек може да е по-сънлив през деня.

Зъболекарят може да прегледа и оцени признаците и симптомите, за да изключи всеки друг проблем – като зъбна инфекция или други навици, които биха могли да допринесат за това.

Те ще могат да направят препоръки за най-добрите следващи стъпки и лечения, които могат да включват предпазители за уста, мускулни релаксатори или дори управление на стреса.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022 ви вещае период, в който няма да липсват трудности и предизвикателства. Повечето от вас ще успеят да ги преодолеят успешно и без сътресения. Стартираме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп ноември 2022 месецът ще донесе трудности...

повече информация
Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон е добър избор за всеки, който иска да се прочисти. Водата с лимон е чудесен начин да бъдете здрави и енергични. Нейните предимства се възхваляват от актриси, певици и знаменитости. Лимонът е отличен източник на витамин С и фибри. Тази комбинация...

повече информация
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.