Смъртта на бащата
Дата на публикуване: 31.07.2020
смъртта на бащата

Смъртта на бащата е едно от най-трудните събития в човешкия живот. И няма значение на колко години сте и каква връзка сте имали с него. Дори далечния и отсъстващ баща оставя след себе си дълбока празнота и кълбо от емоции, което е много трудно да се разплете. Когато бащата умре, трябва да преоткрием мястото си в света. За известно време познатото място във Вселената се губи. Освен това започваме да възприемаме себе си по различен начин. Без бащата вече не сме това, което сме били преди. Въпреки че обикновено ставаме по-силни и по-близки с майката, фигурата на бащата винаги се извисява някъде на хоризонта.
Дори когато не е наблизо, присъствието му служи като фон на живота ни. Той е наш наставник и закрилник, дори и да не ни инструктира и защитава. Мислено му приписваме тази роля, без дори да я осъзнаваме.
Когато бащата умре, нашата идентичност се променя.
Вие сте един човек с баща си, а след смъртта му – друг. Няма значение на колко години сте: 30, 40 или 50. Докато родителите ни са живи, някои от нас все още живеят в детството.

След смъртта на бащата цялата ни идентичност се разклаща. Сега ние водим следващото поколение, но никой не ни води. Тя плаши и създава усещане за самота.
Тогава започва процесът на създаване на нова идентичност. Това не става автоматично и не без мъки. Трябва да осъзнаем себе си и мястото си в живота на другите хора.
Когато бащата умре, сякаш губим почвата под краката си. Известно време се носим във вълните.
Възниква носталгия по неизпълнените цели и мечти. Никога няма да имаме друг баща. Това е напълно непоправима загуба.
Ако баща ни е бил близък и любящ човек, ще пропуснем всичко това, което винаги ни е давал.

Ще пропуснем всички негови усилия, които той е положил за нашето щастие. Струва ни се, че не сме достойни за неговите дарове, че не сме му се отблагодарили достатъчно, ще не сме му обърнали достатъчно внимание.
Ако отношенията с баща ви са били обтегнати, тогава всичко ще бъде по-сложно. Ще започнете да се тревожите повече за кавгите и конфликтите с него. Наистина сега вече нямате възможността да му кажете, че го обичате независимо от всичко.

По същия начин ще се чувствате в случай на отсъстващ баща. Към дългото страдание поради неговото отсъствие се прибавя и тъжното съзнание за вечна загуба. Сякаш сте в затворен кръг, който никога не е бил отварян.
И желанието да продължите напред.
Независимо от конкретните обстоятелства, когато бащата умре, ние обикновено страдаме. И промяната понякога е към по-добро. Може би, в отсъствието на неговата строга фигура, ние си позволяваме да развием някои аспекти от нашата личност, които той е засенчвал.

Въпреки това, загубата все още ще бъде свързана с болка дълго време. С годините ще стане по-лесно. Основното е да разберете, че болката и страданието след смъртта на баща ви са нормални. Дори да сте на 50 години, все ще е страшно.
Психологът Джийн Сафер ви съветва да помислите какъв вид наследство е оставил баща ви. Намерете отговорите на 5-те основни въпроса:
Какво получих от баща си?
Кое от тях искам да запазя?

От какво искам да се откажа?
За какво съжалявам, че нямах време да получа?
Какво бих искал да му дам, но нямах време?
Отговорите ще ви помогнат да разберете по-добре себе си и мястото на баща ви в живота ви. И с разбиране, приемането постепенно ще дойде

Източник: Виж ти

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.